Toate aparatele de gătit pe gaz metan eliberează poluanți care dăunează sănătății și mediului înconjurător, arată un raport al Organizației pentru Cercetări Științifice Aplicate (TNO). Testele de laborator au dovedit că aragazul cu gaz metan produce monoxid de carbon, particule în suspensie și alți poluanți care pot avea efecte grave asupra sănătății, în special asupra copiilor.
Agenţia Europeană de Mediu accentuează că peste 700.000 de copii din UE au avut simptome de astm bronșic din cauza gătitului cu gaz metan în ultimele 12 luni, aproximativ 12% din totalul cazurilor de astm la copii.
TNO a efectuat un studiu de simulare a gătirii cu gaz metan pe o perioadă de o săptămână, folosind tehnici obișnuite de gătit în condiții obișnuite de bucătărie, fără ventilație externă. Ca rezultat, în toate simulările în care nu a fost utilizată ventilația mecanică, valoarea zilnică pentru NO2 recomandată de OMS (25 μg/m3) a fost depășită peste limita permisă de 18 ore/an. Aceste valori sunt influențate de mărimea bucătăriei și de sistemele de ventilație. Hotele nu sunt întotdeauna pornite și nu pot fi complet eficient, acestea au ca scop eliminarea mirosurilor și cu greu elimină NO2, un poluant primar de îngrijorare, se arată în raport.
Peste 100 de milioane de cetățeni ai UE gătesc cu aragaze pe bază de gaz metan, alcătuind mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franța, Spania, Țările de Jos, România și Ungaria. Organizațiile din domeniul sănătății se tem că situația ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a economisi căldură și bani.
Raportul Organizației de Cercetare Științifică Aplicată (TNO) recomandă adoptarea anumitor legi și stabilirea limitelor de poluanți în viitoarea revizuire a cerințelor de proiectare ecologică privind aragaze de uz casnic.