„EVECO este compania cu model inovativ de construcție a caselor ecologice și eficiente energetic, prin folosirea unei tehnologii germane din panouri de lemn, umplute cu izolant din paie și tencuială naturală” – așa descrie compania pe care a lansat-o împreună cu alți doi parteneri, Zahari Dolamanji, directorul executiv EVECO. Și-au propus să revoluționeze industria construcțiilor din țara noastră, prin trecerea de la construcțiile convenționale, la unele mai ecologice, mai rapide și mai sănătoase. În ce măsură le reușește? Ne povestește Zahari Dolamanji în continuare.
Istoric
EVECO a fost creată în 2021 de trei fondatori, doi dintre care s-au întors cu câțiva ani în urmă din străinătate. Ideea a venit după un studiu îndelungat al construcției naturale a clădirilor rezidențiale și comerciale, și după ce am vizitat mai multe țări în care un astfel de produs este deja pe piață. Am legat un parteneriat cu o companie ucraineană, care ne-a ajutat să găsim echipamentul potrivit și să studiem în detaliu tehnologia în producția acestora. Am investit circa 50 de mii de euro în achiziționarea de utilaje și lansarea liniei de producere în orașul Comrat.
Casa ECO
O casă ecologică este cea care este construită din materiale naturale, cu emisii minime de CO2, având și un efect bio-pozitiv asupra sănătății umane.
Principalele avantaje ale caselor ecologice sunt:
– eficiența energetică ridicată (consum redus de energie termică de 4 ori);
– viteza de construcție (de la 3 la 5 luni);
– durabilitatea (vechimea efectivă a caselor ecologice este de aproximativ 100 de ani);
– și beneficiile pentru sănătate (datorită la materiale naturale nu apare mucegai, este asigurată filtrarea naturală a aerului).
Cele mai mari temeri
Sunt legate de foc, rozătoare și stabilitate. Panourile noastre sunt considerate puțin inflamabile datorită presării puternice a paielor, între care nu ajunge oxigen pentru reacția de ardere, precum și datorită tencuielii de lut, care devine ceramică la ardere. Testele internaționale au demonstrat că o astfel de casă rezistă până la 2 ore de foc direcționat până la 1000 de grade. Datorită tencuielii de var la exterior și presării puternice a paielor, protejăm panourile de rozatoare. Stabilitatea casei se realizează datorită fundației corecte și a cadrului dublu din care sunt compuse panourile.
Procesul. Reper 100 m2
De la contract la mutare – 3 luni! Construcția unei eco-case începe cu o discuție cu clientul, unde se realizează un proiect de casă, ce urmează a fi verificat de arhitect. Conform planului elaborat, producem un set de panouri pentru casă la fabrica noastră. Procesul constă în fabricarea unui cadru dublu din lemn, unde paiele sunt presate la presiune mare, apoi panoul este tencuit cu tencuieli de lut (interior) și var (fațadă). Folosim 95% materiale naturale: lemn, paie, lut, var și nisip.
În paralel, pe șantierul clientului se instalează fundația casei. După producerea întregului set de panouri, se efectuează livrarea la șantier și montarea panourilor pe fundație. După aceea merge instalarea acoperișului, se montează ferestrele, comunicațiile și finisajul. Casa este gata de pictat, montat mobilier și mutare.
Costuri
Construirea unei case presupune multă muncă, iar produsul nostru reprezintă doar 40% din costul total. Prețul este afectat și de costul proiectului, fundație, acoperiș, ferestre și uși, comunicații și finisaj. Costul construirii unei case după tehnologia noastră este cu 10% mai scump decât varianta beton, coteleț sau cărămidă, datorită folosirii materialelor naturale și implicării mai multor specialiști. Dar garantăm clienților noștri o rentabilitate a investiției! Conform calculelor bazate pe exemple reale, o casă eco de 100 m2 economisește până la 30.000 de lei pe an pe sezonul de încălzire! Datorită faptului că panourile au proprietăți de izolare termică egale cu 1 metru de perete de cărămidă cu izolație suplimentară. Iar în sezonul cald, economii la răcire.
Piața
Din 2021, piața eco-caselor a crescut cu 15-25% în țări precum Germania, Franța, Țările de Jos, Suedia și Indonezia. Moldova este încă pe cale să înțeleagă cât de important este să construim rapid și cu un minim de deșeuri de construcție. Chiar și companiile din industriile conexe notează că creșterea este foarte lentă și piața moldovenească tocmai se formează. Este imposibil de prezis când comunitatea noastră va începe să implementeze pe deplin astfel de soluții, dar lucrăm activ la asta. Procesul s-a accelerat de mai multe ori din cauza pandemiei, oamenii au început să aprecieze locul în care își petrec timpul cu familiile și cu ei înșiși.
Ultimele evenimente
Pe lângă pandemie, situația din Ucraina demonstrează și necesitatea unei construcții rapide și de înaltă calitate. Prețurile sunt în continuă creștere, iar cu cât clienții amână mai mult construcția pentru „mai târziu”, cu atât mai scumpă casa îi va costa atunci când lipsa materialelor de construcție va veni în Moldova și toate resursele sunt direcționate către recuperare țării vecine. Cererea a scăzut, dar există. Iarna aceasta va arăta și cât de mult va afecta criza energetică dorința oamenilor de a continua să locuiască în apartamente, izolându-le cu materiale chimice și plătind în plus pentru încălzire.
Proiecte
Din cauza războiului din Ucraina, ne-am pierdut toți clienții și ultima jumătate a anului a fost o adevărată provocare pentru noi. Am implementat 3 proiecte – un centru social, complex turistic „Orașul caprelor KOZY” în Pohrebea și fermă domestică în Ceadîr-Lunga.
Proiectul Orașul Caprelor a fost cel mai ambițios pentru noi. A fost o provocare pentru echipă să construiască 17 căsuțe și 1 restaurant în doar 3 luni. Și am făcut-o – am obținut multă experiență în planificare, lucru cu parteneri și evaluarea propriei noastre echipe și abilități profesionale. A fost un test și l-am trecut!
Momentan lucrăm la trei proiecte: o căsuță pentru o familie din Dănceni, o casă rezidențială în Orhei și o casă mobilă modulară în Chișinău.
Viziunea
Să acoperim 50% din piața construcțiilor ecologice din Moldova, folosind doar 5% din toate paiele care se produc în țară.
Planuri
Dacă vorbim despre viitor, atunci în următorii câțiva ani vom exporta pe piețele vecine și apoi dincolo de continentul nostru. Acesta este un rebranding al „moldovenilor” nu doar ca constructori, ci ca oameni care formează un stil de viață durabil. În ciuda tuturor dificultăților, ne-am dezvoltat tot anul și acum fabrica noastră s-a deschis în Chișinău și este pregătită să familiarizeze societatea cu tradițiile moderne.