Pierderile cauzate de cutremur sunt estimate la miliarde de dolari anual. Din fericire, elementele cheie pentru menținerea rezistenței la seism ale unei clădiri sunt destul de bine cunoscute. Rigiditatea, rezistența și calitatea construcției sunt trei atribute care determină dacă o clădire poate rezista unui cutremur. Vorbim în continuare cu Victor Popovschii, inginer șef la “Intexnauca” SRL, specializat în protecția clădirilor și structurilor de procese geologice periculoase cu o experiență de 42 de ani, despre caracteristicile unei clădiri rezistente la cutremur și importanța proiectării seismice.
Etapele de proiectare
Reprezintă un concept prea restrâns și depind de mulți indicatori, cum ar fi: tipul de clădire, scopul ei, dimensiunile, numărul de etaje și alți parametri. Într-o formulă simplificată, etapele de proiectare includ proiectul clădirii, inclusiv aprobarea acestuia, desene arhitecturale de lucru, secțiunea de calcule cu determinarea scheletului portant al clădirii, soluțiile de proiectare și un calcul estimativ pentru construcții și materiale.
Legile stabilesc doar direcția generală a cerințelor și unele aspecte juridice, iar baza proiectării este determinată de documentele normative, care există în sute de domenii diferite ale complexului de construcții și proiectare.
Proiectarea seismică
Implică o serie de măsuri de siguranță, inclusiv utilizarea de materiale și tehnologii rezistente la cutremure, precum și proiectarea fundațiilor și a structurilor în așa fel încât să poată face față forțelor seismice. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a garanta siguranța oamenilor și pentru a preveni daunele structurale majore în cazul unui cutremur.
Secțiunile care influențează rezistența la cutremur a clădirilor și a construcțiilor includ:
- Baza solului investigată de geologie și hidrogeologie, precum și influența întregului complex de procese și fenomene nefavorabile care sunt larg răspândite în Moldova.
- Existența și nivelul bazei normative de proiectare și a instituțiilor care le aplică.
- Starea complexului de construcții al RM. Nu este suficient să lansați un proiect la un nivel înalt, trebuie să-l implementați fără pierderi de calitate.
- Exploatarea clădirilor și construcțiilor, controlul asupra stării lor.
Testarea seismică a clădirilor
Se efectuează de către un expert tehnic certificat la solicitarea clientului, dacă este necesar. De exemplu, în această perioadă unul dintre experți examinează clădirea Moldtelecom pentru a evalua rezistența și siguranța la seism. Aceasta e o sarcină dificilă, având în vedere dotarea slabă a specialiștilor noștri cu tehnologie modernă. Voi descrie o etapă a lucrărilor: în locurile cele mai vulnerabile tencuiala pereților este îndepărtată, stratul de protecție din beton este îndepărtat și se expune armatura de lucru și cea transversală, apoi, se preia o probă pentru testarea betonului în laborator.
Legislația
Conform Legii nr.721 din 02.02.1996 Privind calitatea în construcții pentru a asigura nivelul de calitate necesar pentru întreaga perioadă de exploatare, inclusiv rezistența seismică, clădirile și construcțiile trebuie să aibă rezistența și stabilitatea calculată, și să garanteze siguranța oamenilor în timpul exploatării.
Rezistența seismică a orașului Chișinău
Acesta a suferit cinci cutremure grave din 1908. Cel mai puternic a avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter în 1940, dar există puține informații despre asta. În Moldova a fost elaborată o hartă cu limitele zonelor seismice după intensitate, începând cu 6 puncte la nord și 8 puncte la sud. Chișinăul se află într-o zonă cu o magnitudine de 7 puncte, dar acesta este un termen general, în funcție de condițiile solului, magnitudinea poate fi redusă sau crescută.
Școala sovietică de proiectare și construcție a pus bazele unei fundații solide pentru stabilitatea și rezistența majorității clădirilor, inclusiv rezistența seismică.
Până în prezent, folosim normele sovietice privind seismicitatea.
Construcții rezistente la cutremur
În prezent, în capitală nu mai există aproape nicio locație favorabilă pentru construcții multietajate, foarte înalte, stabilitatea lor fiind determinată conform NCM A.06.01-2006. Cutremurele din anii 1977, 1986, 1990 au dus la distrugerea doar a locuințelor vechi sau a clădirilor fără centuri seismice, toate clădirile înalte au rezistat, chiar dacă au apărut fisuri sau înclinări în condiții nefavorabile.
Evaluarea construcțiilor
În opinia mea, nivelul general al proiectării și expertizei proiectelor corespunde cerințelor necesare, dar au apărut tendințe nefavorabile care pot strica imaginea de ansamblu.
În primul rând, este vorba despre un nivel scăzut de cercetare geologică sau chiar absența acesteia. Unele companii private găsesc materiale învechite și pur și simplu desenează o imagine a straturilor de sol. Economisesc la cercetări și beneficiarii publici, în timp ce condițiile nefavorabile cresc riscul seismic. Reducerea riscului seismic duce la economii pentru armătură și beton de înaltă rezistență, iar în final, clădirile se pot prăbuși sub ochii noștri, așa cum am văzut în Turcia.
În al doilea rând, marea majoritate a constructorilor calificați au părăsit RM, iar angajarea de specialiști necalificați pe șantiere duce la greșeli grave.
În al treilea rând, de multe decenii în RM practic nu a existat niciun control asupra utilizării clădirilor și a construcțiilor, deoarece acestea nu sunt veșnice și acest lucru poate duce la consecințe grave. Politicienii își rezolvă propriile probleme, iar sectorul construcțiilor este lăsat aproape să navigheze liber în întâmpinarea tuturor furtunilor și neajunsurilor. La cârmă sunt din ce în ce mai puține cadre experimentate și calificate.