Sunt la mare căutare metrii pătrați uniți compact, căror să li se spună „acasă”. Nu trebuie să fie mulți, ci confortabili. Asta cel puțin sugerează expertul imobiliar din cadrul companiei Acces Imobil, Victor Cernomorcenco. Despre investiții în imobile, prețurile în următoarea perioadă, despre cum se evaluează corect un imobil și la ce ar trebui să atragă cumpărătorii atenția, în articolul ce urmează.
O zi a unui expert imobiliar
A fi specialist imobiliar profesionist înseamnă multă muncă asupra ta, asupra calităților personale și profesionale, calități de comunicare, calități analitice, calități practice indispensabile domeniului imobiliar. De aceea, ziua mea de muncă începe cu 3 ore înainte de a ajunge la serviciu, timpul dat fiind dedicat creșterii profesionale. Când ajung la birou, analizez piața imobiliară, analizez ce nou a apărut pe piață. Urmează munca în teren, discuțiile și negocierile cu clienții. Ziua de muncă se sfârșește cu analiza tuturor rezultatelor și crearea unui plan pentru ziua următoare.
Domeniul imobiliar
Este foarte interesant și divers. În fiecare zi te confrunți cu lucruri și situații noi, în fiecare zi poți învăța ceva nou. Poți contribui la schimbarea și îmbunătățirea condițiilor de trai a oamenilor, poți oferi soluții oamenilor cu privire la una din cele mai importante necesități – de a avea o locuință. Sau îi poți ajuta să-și crească valoarea banilor, făcând investiții corecte în domeniul imobiliar.
Piața imobiliară din Chișinău
În ultimii ani a înregistrat o creștere record, și aici mă refer atât la creșterea numărului de tranzacții de vânzare-cumpărare, cât și la creșterea prețurilor la apartamente, case și terenuri.
În ultimele articole publicate pe blogul companiei Acces Imobil am scris despre evoluția prețurilor la apartamente în Chișinău începând cu anul 2008 până în anul 2021. Factorii care au contribuit la creșterea cererii și a prețurilor au fost: migrația internă a populației spre Chișinău, dar și migrația masivă a populației în afara țării (remitențele au crescut de peste hotare), îmbunătățirea condițiilor de creditare, creșterea salariului brut pe economie, creșterea prețurilor la materiale și a terenurilor pentru construcții, inflația de 14%, dar și efectele pandemiei per general.
La începutul anului 2022 se observă o scădere a cererii la procurarea imobilelor din cauza prețurilor exagerate. Astfel, încât în următoare perioadă se așteaptă o posibilă corecție a prețurilor.
Concurența
Pentru toți există un loc sub soare. Important este ca toți jucătorii de pe piață să presteze servicii calitative către clienții finali. În domeniul nostru este foarte importantă atât colaborarea internă între specialiștii imobiliari din cadrul companiei Acces Imobil, cât și conlucrarea cu alți agenți imobiliari din afară care pun accent pe profesionalism și corectitudine.
Promovare
Cea mai bună promovare este numele companiei și a fiecărui specialist imobiliar în parte. Punem un accent foarte mare atât pe reputația brandului Acces Imobil, cât și pe profesionalismul colegilor mei. O afacere poate crește doar dacă are clienți mulțumiți și aceștia te recomandă mai departe.
Implementăm doar strategii de promovare și comunicare pe termen lung în mediul online și offline. Avem unul din cele mai bune site-uri imobiliare unde poți găsi cele mai bune oferte care există la moment pe piața imobiliară, cu poze, video, prețuri și informație reală. Avem implementată o hartă inteligentă care te poate ajuta să găsești locuința potrivită în cel mai scurt timp posibil.
Preferințe
Reieșind din realitatea economică din R. Moldova, prețul este factorul decisiv care contribuie la luarea unei decizii de cumpărare a unui bun imobil. Chiar dacă moldovenilor le place să trăiască frumos, din motive financiare, din păcate, suntem limitați în alegeri. Fiecărui i-ar plăcea să locuiască într-o casă la sol cu bazin și în apropierea unui lac sau a unei păduri. Doar că realitatea economică ne dictează să alegem cea mai bună locuință în funcție de posibilitățile financiare.
La moment, pe lângă prețul de achiziție, oamenii atrag o atenție foarte mare și la costurile de întreținere. Astfel, atât apartamentele de dimenisuni nu prea mari, dar și casele cu metraje rezonabile sunt la mare căutare. Oamenii încep să aprecieze confortul în locul dimensiunilor mari așa precum era în anii 2000.
Imobile pentru investiții
Aș recomanda apartamente în Chișinău cu suprafețe nu prea mari, dar confortabile, situate în apropiere de instituții de învățământ, dar și zone de odihnă și recreere, infrastructură economică și socială bine dezvoltate, dacă vorbim de investiții în apartamente care vor fi date ulterior în chirie, dar și care vor fi ulterior ușor de vândut, în caz de necesitate. La fel, pentru cei care au posibilități financiare mai mari este investiția în spații comerciale de dimensiuni mici și medii. Iar pentru investitorii pe termen lung le-aș sugera investiția în terenuri în suburbii.
Valoarea unui imobil
Este dictată de situația economică din regiune, de cerere și ofertă. Dacă e să analizăm criterile nemijlocite a unui imobil ar fi: locația, tipul de bloc (nou sau secundar), etajul, calitatea nemijlocită a blocului și a materialelor de finisare, planimetria, ergonomia, reparația și mobila, priveliștea, spații adiacente de depozitare, prezența parcărilor, infrastructură socială și economică din împrejurimi.
Clienții
Să se decidă cu privire la toate caracteristicile bunului imobil pe care vor să-l procure, caracteristicile tehnice ale imobilului, dar și cele legate de confort și siguranță. Să se informeze din start cu privire la posibilitățile financiare de achiziție de care dispun (bani cash sau accesarea unui credit ipotecar și condițiile de creditare).
Clienții ar trebui să atragă atenția la calitatea construcției, dar și la aspectele juridice ale imobilului (să verifice actele de proprietate, procurile de reprezentare a proprietarului după caz, lipsa datoriilor, lipsa interdicțiilor sau sechestrului pe bunul imobil), precum și la rentabilitatea economică a investiției.
Să se adreseze la un specialist imobiliar profesionist care poate să le salveze timp, bani și nervi în procesul de căutare și achiziție a unui bun imobil.