Prețurile la imobile continuă să crească, însă ritmul de creștere este de patru ori mai mic. La apartamentele de mâna a doua, prețurile cel mai probabil se vor stopa din creștere pentru cel puțin jumătate de an. O încetinire a prețului, poate chiar o mică scădere se va înregistra și în cazul apartamentelor noi. Declarații în acest sens au fost făcute de expertul în politici economice la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.
Expertul a remarcat că în anul 2021 piața imobiliară a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor, după 13 ani de pauză. „În 2021 noi avem pe piața imobiliară două recorduri, primul se referă la faptul că prețul la apartamente a crescut cel mai rapid din ultimii 13 ani și că în final apartamentele noi au atins maxima istorică, depășind prețul maxim care a existat în 2008”, a spus expertul.
Potrivit lui, în 2008, prețul mediu anual la apartamente a fost de 867 de euro pentru un metru pătrat, dar, spre sfârșitul anului, prețul mediu al unui apartament în Chișinău a ajuns la 900 de euro. După care, relatează Veaceslav Ioniță, a urmat criza imobiliară din 2008, care în toată lumea a durat 2-3 ani, iar în Republica Moldova până în 2019, perioadă în care s-a înregistrat o scădere continuă a prețurilor la apartamente. În 2020 s-a înregistrat o stabilitate la prețurile apartamentelor, iar în a doua jumătate a anului 2020 și întreg anul 2021 s-a înregistrat cea mai rapidă creștere a prețului imobilelor. „Acum ele cresc, dar ritmul de creștere este de patru ori mai mic”, a conchis el.
Veaceslav Ioniță consideră că tendința pe termen lung este totuși de creștere a prețurilor la imobile, deoarece, în prezent, piața imobiliară doar a ajuns la nivelul din 2008. „Nu este corect să spunem „creșterea prețurilor”, este mai degrabă „recuperarea prețurilor”. La apartamentele noi am ajuns la nivelul anului 2008, la apartamentele vechi prețul este cu mult mai mic. În 2008, prețul la apartamentelor vechi costau mai scump decât cele noi”, a menționat expertul în politici economice.