Sancțiunile pentru încălcările în construcții ar putea crește de la maxim 9800 de lei, cât este acum, la 75 de mii de lei. Un proiect de lege de modificare a Codului Contravențional, care își propune înăsprirea pedepselor pentru ilegalități în construcții și combaterea emiterii ilegale de autorizații de construcție, a fost înregistrat la Parlament de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.
Într-un briefing de presă, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vasile Grădinaru, a remarcat că problema construcțiilor ilegale este cea mai gravă în municipiul Chișinău, deoarece, anume acolo se pot întâlni construcții în mijlocul drumului sau case de locuit ridicate pe acoperișul blocurilor de locuit. În opinia sa, apariția unei construcții neautorizate începe în Primărie. Autoritățile locale își permit să facă încălcări pentru că nu toate acțiunile ilegale sunt prevăzute ca contravenții în Codul contravențional sau ca infracțiune în Codul penal, dar și pentru că sancțiunile sunt prea mici pentru aceste fapte.
Pentru a elimina aceste neajunsuri se propune creșterea sancțiunilor pentru construcțiile ilegale neautorizate, introducerea pedepselor suplimentare, cum ar fi retragerea dreptului de a desfășura o anumită activitate sau de a deține o funcție publică și sancționarea autorităților publice locale care refuză să elibereze certificate de urbanism agenților economici de bună credință, care au actele în regulă.
Deputatul PAS, Alex Trubca, a adăugat că doar anul trecut, Agenția Supraveghere Tehnică a constatat peste 500 de contravenții în domenii legate de construcții. El mai spune că, având în vedere practica vicioasă din ultimii ani a proiectanților, diriginților de șantiere, administratorilor de companii de construcții, care cu rea-credință încalcă documentația de urbanism eliberată de primării, se vine cu o sancțiune complementară care, dincolo de amendă, se va aplica privarea dreptului de ocupare a funcțiilor sau realizare a unei activități. Spre exemplu, un diriginte de șantier sau proiectant, care va proiecta un document cu încălcarea certificatului de urbanism eliberat de Primărie, are riscul de a fi privat de practicarea profesiei până la un an.
O sancțiune nouă, care până acum nu a existat, ține de sancționarea funcționarilor publici, care eliberează documentație de urbanism cu încălcarea legislației. Încălcările vor fi sancționate atât prin amenzi, cât și prin retragerea dreptului de a ocupa o funcție publică.
De asemenea, vor fi înăsprite sancțiunile pentru cei care aduc prejudicii monumentelor istorice. Potrivit deputatului PAS, Virgiliu Pâslariuc, actualmente, o persoană care a demolat ilegal un monument istoric poate scăpa cu o amendă neînsemnată, iar persoana cu funcție de răspundere care a admis acest lucru nu este sancționată sub nicio formă. În opinia sa, asemenea sancțiuni mai mult încurajează, decât descurajează distrugerea patrimoniului istoric. De aceea, în cazul unor încălcări sancțiunile vor crește substanțial până la șapte ori, ajungând la 75 de mii de lei. Totodată, va fi amendată și aplicarea aparatelor de climatizare pe fațadele principale ale clădirilor cu statut de monument istoric.
Proiectul a fost înregistrat în Parlament la 19 februarie.