Amenajarea bucătăriei s-a modernizat odată cu avansul tehnologic, dar se concentrează în principal pe „regula triunghiului de aur din bucătărie” pentru optimizarea proceselor culinare. Îmbinând tehnologia cu tradiția, acest spațiu devine funcțional și inspirațional, adaptat nevoilor cotidiene. Descoperă cum poți transforma bucătăria într-un mediu eficient și plăcut pentru prepararea mâncărurilor!
Evoluția bucătăriilor
În anul 1843, Catherine Beecher, în cartea sa pentru femei, a pus bazele designului unei bucătării ideale, cu accent pe ergonomie: lumină, înălțimea de lucru, rafturi, poziții etc. La sfârșitul sec. XIX-lea, un inginer mecanic, Frederich Taylor, a observat că poți crește productivitatea muncitorilor într-o fabrică. Prin amplasarea corectă a utilajelor și eficientizarea mișcării muncitorilor la locul de muncă, a creat metodologia denumită „managementul taylorism”, publicându-și observațiile sale în 1903 și 1911.
Ulterior, în 1912-1913, Christine Frederick, o femeie de 25 ani, a încercat să aplice metoda lui Taylor în condiții casnice, realizând chiar propriul experiment, unde a analizat mișcarea femeilor într-o bucătărie, legând un fir de ață de piciorul unei gospodine, și măsurând distanța și zonele de activitate.
Originea triunghiului de aur
În 1920, Lillian Gilberth – ingineră, psiholog, expertă în ergonomie și mamă a 12 copii – a definitivat ce înseamnă o bucătărie eficientă și a pus bazele „triunghiului de lucru” în bucătărie.
Analizând mișcările unei femei în bucătărie, și intervievând 4000 de femei, aceasta a amenajat bucătăria ideală, concentrându-se pe 3 zone principale:
1) Zona de depozitare, care în prezent reprezintă frigiderul și/sau cămara pentru alimente
2) Zona de pregătire a alimentelor, care reprezintă chiuveta și blatul de lucru
3) Zona de gătit – aragazul/ plita electrică și cuptorul.
Amplasându-le după o anumită regulă, procesul a devenit mai eficient, la fel ca și timpul petrecut în bucătărie. Chiar s-a făcut un experiment unde s-au amenajat două bucătării – una obișnuită la acea vreme, și alta conform triunghiului lui Gilberth – unde s-a pregătit același fel de mâncare, iar rezultatele sunt incredibile: numărul operațiunilor a scăzut de la 97 la 64, iar numărul pașilor de la 281 la 45!
Bucătăria modernă realizată corect
Când faci proiectul casei, designul apartamentului sau pur și simplu comanzi mobila de bucătărie, ia în calcul să ai 3 zone distincte, și anume zona de depozitare (frigiderul), zona de pregătire (chiuveta și blatul de lucru) și zona de gătit (plita, cuptorul, aragazul). Amplasarea acestora, chiar dacă o bucătărie poate avea forme diferite (în linie, litera L, cu sau fără insulă), trebuie să urmeze o anumită logică de amplasare. Se iau produsele din frigider, se spală și taie/pregătesc, apoi se pun în cuptor sau pe plită. Deci, traseul trebuie să fie frigider – chiuvetă – plită.
Nu se pune niciodată plita/cuptorul între frigider și chiuvetă!
La fel și distanța optimă între fiecare zonă, trebuie să fie cam între 1-1.5 metri, adică la 2-3 pași una de alta. Chiar dacă ai o bucătărie mare, respectă această regulă, iar restul dulapurilor pentru farfurii, castroane și alte lucruri, pot fi amenajate în zonele periferice.
***
Autor: Begu Valentin, director Premium House SRL și fondatorul proiectului Enciclopedia Construcțiilor