Deasupra capului se aud pași și scârțâituri de scaune, în apartamentul din dreapta vecinii în fiecare seară își împart averile, iar cu un etaj mai jos oamenii trăiesc într-o reparație continuă? Ați putea da volumul televizorului la maxim, în semn de răzbunare sau protest, dar bunul simț, nemernicul bun simț, nu vă lasă. Așa ați pornit în căutarea de soluții pentru o izolare fonică mai bună. Primul pas l-ați făcut (ați ajuns aici), mai urmează doi: să citiți continuarea și să aplicați teoria de mai jos în practică!
Unde se aplică izolarea fonică?
Pentru majoritatea persoanelor, cel mai important loc din casă este dormitorul. Acesta necesită izolat fonic pentru a asigura un somn liniștit și odihnitor. Totuși, înainte de a recurge la proces, este necesar de stabilit problema – adică sursa zgomotelor. Dacă sunetele se aud numai de afară, atunci vor fi izolați pereții exteriori, iar dacă se aud sunete și din interior, spre exemplu de la vecini, atunci vor fi izolate suplimentar podeaua și tavanul.
Izolarea în funcție de nivelul de zgomot
Zgomotul poate fi deosebit în funcție de nivelul acestuia. Pentru ca izolarea fonică să fie una reușită, tehnica de lucru și materialele trebuiesc stabilite în funcție de nivelul de zgomot existent. Sunetele pot fi măsurate pe o scară de frecvențe, care ne ajută în acest sens.
Nivelurile de frecvențe pot fi de tip:
– Înalt, pentru frecvențe între 5000 și 20,000 de Hertzi. Pentru aceste tipuri, soluțiile sunt simple. Uneori este suficient de astupat sau închis golurilor de sub uși, găurile cheilor sau cele din perete de lângă țevi sau calorifere, întrerupătoare sau doze electrice.
– Mediu, pentru frecvențe între 100 și 5000 de hertzi. Aici zgomotul este mai intens și este nevoie de o lucrare realizată de un specialist. Pentru aceste tipuri este potrivită montarea pereților din rigips, umpluți cu vată minerală de sticlă.
– Jos, pentru frecvențe între 20 și 100 de hertzi. Acestea sunt cele mai deranjante sunete și pot cauza dureri de cap, în special când sunt auzite în dormitor. Pentru această problemă este necesară implicarea unui expert, care va stabili soluția în urma analizei complexe a locuinței.
Materiale pentru izolarea fonică și tratarea acusticii
Plăci aglomerate OSB. Acestea asigură absorbția sunetelor nedorite. Într-o cameră în care există un furnir din lemn, nu se va auzi ecoul. De aceea, lemnul este un material de izolare popular pentru structurile de construcție. În Moldova acest produs poate fi procurat cu sume între 200 și 1500 lei, în funcție de model și dimensiuni.
Panourilor de gips carton. Materialul fonoacustic pe cadru metalic (sau lemn) reprezintă cea mai eficientă soluție. Plăcile de gips carton se înșurubează pe un cadru metalic sau din lemn, care este fixat în tavan și podea. Golul rămas este umplut de un izolant fonic și termic, de exemplu, vata minerală. Pentru a îmbunătăți performanțele izolării fonice de acest tip, este posibilă utilizarea plăcii de gips carton acustic, care oferă o atenuare a sunetului mult mai mare decât o placă standard. Prețul materialului variază între 80 -110 lei, în funcție de dimensiuni.
Vata minerală sau polistiren. Pentru suprafețele în curs de construcție, se poate opta pentru aplicarea unui izolant, precum vata minerală sau polistiren, pe podea și turnarea unei cantități din beton peste el. Acest izolant are, în primul rând, rol termic, dar contribuie și la îmbunătățirea performanțelor acustice. Materialul costă în Republica Moldova până la 500 lei, în funcție de producător.
Membrana fono-izolantă. Acesta este un material izolator fonic și antivibrații pentru pardoseală, pereți, tavan, auto, compresor, generator, carcase PC etc. Se poate monta pe pereți, tavan, sub parchet, sub mochetă sau înainte de a turna şapă. Se poate folosi și în structura pardoselilor flotante. Prețul materialului este în jur de 600 lei pentru un metru.
Totuși, este important de menționat că fiecare problemă are propria abordare, iar să alegeți soluția perfectă pentru locuința dumneavoastră vă va ajuta un specialist în domeniul construcțiilor. Numai după ce va aprecia pe viu situația, acesta o să vă poată oferi sfaturi despre materialele și tehnicile potrivite.