Cu cât avansăm în explorarea design-ului interior, cu atât mai mult ne convingem că este un domeniu sinonim cu arta. Și că a fi designer presupune încă n-șpe roluri pe care trebuie să le știi și să le poți juca. De această părere este și Tîmbur Victoria, designer de interior și fondatoarea Vikora Design, care spune că a ales conștient această specialitate, fiind, în același timp, îndrumată de simțurile sale artistice. Am întrebat-o despre proiecte, tendințe, lucrul designerilor în pandemie și alte subiecte curioase, iar ea ne-a răspuns pe larg, în articolul ce urmează.
Biografie
Sunt designer de interior și cea care a întemeiat Studioul Vikora Design, pentru a putea pătrunde la maxim în esența acestei profesii. Am absolvit facultatea de Urbanism și Arhitectură din R. Moldova cu specialitatea în Design Interior. Am ales această profesie într-un mod conștient analizând piața, posibilitățile și oportunitățile pe care le-aș putea avea în viitor, ținând cont de abilitățile mele artistice și de nevoia de a mă afirma.
După facultate am lucrat într-o companie de mobilă pentru a căpăta cât mai multe cunoștințe practice, tehnice, simțeam nevoia să văd din interior cum este procedura și care sunt etapele de execuție a mobilierului. După un an, am înțeles că trebuie să merg mai departe și am fost angajată la o companie de Design Interior, unde am înțeles că am mai multe de zis și trebuie să lucrez direct cu clienții pentru a putea înțelege preferințele și necesitățile lor în procesul de proiectare.
Designul Interior
Este un domeniu amplu care cuprinde o serie de reguli, standarde de amenajare, principii estetice și stilistice care trebuie adaptate la caracteristicile proprietarului pentru a-i crea spațiul perfect.
Pentru mine fiecare proiect este ca un obiect de artă. Mereu îmi închipui că sunt la ora de pictură în procesul de proiectare. Ingredientul secret în această profesie este să ai bun gust, să simți combinația perfectă dintre materiale, gama coloristică, să simți căldura luminii cum cade pe stofă, să simți și să înțelegi proporțiile.
Cei care doresc să îmbrățișeze această profesie
Să se informeze! Am cunoscut multe persoane, printre care și angajați de-ai mei, care au avut alte așteptări. Rolul designerului, pe lângă a proiecta un interior în programe (precum 3dsmax), începe cu preluarea mărimilor și continuă cu monitorizarea proiectului pentru ca acesta să fie așa precum a fost gândit. Acest lucru înseamnă plecări pe șantier, discuții lungi la telefon, plecări la magazine pentru alegerea produselor ș.a.m.d.
Un designer bun mai înseamnă un manager bun, un proiectant bun și, de multe ori, un psiholog bun, deoarece se lucrează cu oameni diferiți cu așteptări diferite. În plus, acesta se deosebește prin felul său de a se exprima, nu în ce stil lucrează, el trebuie să lucreze în orice stil pentru a se putea dezvolta și crea proiecte inedite.
Dificultăți
Nu aș putea spune că întâlnesc dificultăți foarte multe. Una ar fi managementul timpului și repartizarea corectă a task-urilor cu care este greu la început de carieră să manevrezi eficient, din perspectiva mea ca proiectant și ca manager de proiect al celorlalți designeri din studio.
Clienții
Studioul Vikora Design se promovează pe Facebook, Instagram, în reviste de specialitate, dar cea mai frumoasă promovare sunt recomandările. Pentru noi acest lucru înseamnă că ne facem lucrul așa cum trebuie. De obicei, cu astfel de clienți este cel mai ușor de lucrat, întrucât lor nu trebuie să le demonstrezi nimic, iar focusarea rămâne mai mult pe proiect.
Preferințele moldovenilor
În rândul proiectelor noastre, moldovenii se împart în două categorii: cei de pe loc, care își doresc un design exclusiv, clasic sau neoclasic modern, cu multe decoruri și elemente care să le ofere statut; și cei plecați care își doresc un design minimalist, contemporan, care să le ofere caracter și libertate.
Cel mai mult se investește
În sisteme de încălzire, de ventilare, vopsea eco și lavabilă, acoperirea pardoselii cu gresie sau laminat, care să reziste în timp, și a mobilierului din bucătărie și baie.
De multe ori clienții care doresc să economisească la un moment dispar cu scuzele că se ocupă ei de proiect mai departe. Sfatul meu este de a căuta soluții, de a găsi compromisuri și de a cere părerea specialistului care a proiectat spațiul, deoarece el știe mai bine ce trebuiește în acea încăpere.
Un proiect cu care ne mândrim
Și care abia așteptăm să fie finalizat este un apartament cu suprafața de 100 m.p. Acesta a fost o adevărată chimie între client și designer. Proiectul a fost realizat în stil contemporan, în combinație cu elemente moderne, neoclasice și luxury.
Monitorizare
Pentru ca proiectul să ajungă întocmai așa cum a fost proiectat, noi îl monitorizăm. Plecăm pe șantier pentru a verifica cu meșterii momentele tehnice. Facem schimb de idei și soluții pentru a pune în aplicare ceea ce a fost desenat. Plecăm împreună cu clienții să alegem materialele, culorile la mobilier, stofe etc.
Încerc să mă implic maxim și de fiecare dată încurajez clientul să mergem după proiect, deoarece fiecare abatere poate schimba ideea sau conceptul. Munca designerului se încheie atunci când clientul e mulțumit.
Inspirație
Ne inspirăm din internet, de la alți designeri din Moldova sau de peste hotare, precum Kelly Wearstler, Martyn Lawrence Bullard, India Mahdavi ș.a. Un site care ne oferă o gamă largă de idei și exemple este Pinterest. Majoritatea clienților ne trimit poze de acolo, acest fapt ne ajută să le înțelegem mai bine preferințele. De multe ori ne inspiră chiar ei prin felul de a fi și de a-și descrie locuința de vis. Ne mai inspirăm și din expoziții, showroom-uri, magazine sau localuri frumos amenajate, după care ne întoarcem la oficiu, unde – pe fundalul unei melodii frumoase – începem a crea ceva individual, ceva nou și mult mai interesant.
Tendințe
În proiectele noastre mereu ne străduim să ținem cont de tendințe, dar facem acest lucru într-un mod natural, deloc exagerat. Încercăm să adaptăm tendințele la stil și posibilitatea de a fi implementate pentru ca ele să rămână actuale mai mult timp.
Preferințele
Se îndreaptă către naturalețe, materiale brute, precum: lemnul, marmura – folosite pentru blaturi; sticla și granitul – ca decor; iar mânerele și picioarele din metal – ca finisaje perfecte pentru a crea o combinație sofisticată și actuală.
Ce rămâne și ce pleacă
Plăcile de gresie rămân a fi în trend, folosite în diferite dimensiuni pe pardoseală, dar și pereți în diferite forme și texturi, precum marmura (într-un stil contemporan) sau piatra, betonul (într-un stil industrial sau loft). Modelul de gresie Terrazzo a devenit din ce în ce mai mai des folosit după expoziția de la Milano, într-o varietate de combinații și texturi. O combinație foarte interesantă tot mai des o vedem în bucătăriile negre ale stilurilor modern și industrial cu dimensiuni mari ale fronturilor și ușilor, mânere în finisaje metalice, iar plante de interior cât mai sălbatice.
Alte stiluri care și-au făcut loc printre noi anul acesta sunt: Eco-style și Wabi sabi pentru a ne îndepărta de tot ce este artificial, tehnologii inovative și de a ne apropia de natură, de lucruri simple găsite în târguri, piețe și anticariate, meșterite de noi înșine, articolele folk sau vintage care vor crea un stil eclectic și armonios, cu materiale, culori și texturi contrastante și pline de viață.
Design-ul în pandemie
A fost la fel pentru noi, deoarece și așa petreceam foarte mult timp la calculator. Nu pot spune că ne-a influențat negativ, oamenii fiind mai mult pe acasă, au avut mai mult timp pentru reparație, iar acest lucru ne-a oferit nouă mai multe proiecte. Un minus pe care l-a adus pandemia este scumpirea materialelor de finisarea și lipsa stocurilor. Spre fericirea noastră, lumea deja a învățat cum să lucreze și în noul context.