Un domeniu nou începe a prinde contur pe piața de design și decor din Republica Moldova. L-a adus Stela Mikșanski tocmai din Statele Unite ale Americii. Vorbim despre organizarea profesională, nișă apărută în 1984, în Los Angeles. Nu facem introduceri lungi, o lăsăm pe Stela, primul professional organizer din Moldova, să ne povestească istoria ei și a companiei pe care a lansat-o de curând.
Background
Am studii superioare în economie, business și administrare la ASEM, dar am activat cea mai mare parte în televiziune. Am lucrat în redacția matinală „Prima Oră” de la Prime TV, după care am continuat să evoluez profesional la Publika TV. Am fost știristă de prime time, emisiuni de talk-show, ediții speciale, breaking news. În perioada când eram însărcinată cu fetița mea, Miranda, mă întâlneam cu telespectatorii la „O Nouă Zi”, Canal 2. În prezent, spectatorii mă pot vedea prezentând evenimente culturale „O seară în parc” și „Sympho Love”, organizate de compania iTicket.
Ce fac eu mai exact? Ajut oamenii să-și îmbunătățească calitatea vieții, organizând casele lor prin eliminarea dezordinii din dulapuri și sertare, planificând spațiul și implementând sisteme de organizare și depozitare personalizate, în funcție de rotația lor zilnică. Ce înseamnă organizarea casei pe scurt? Să găsești rapid, dintr-o mișcare, lucrurile necesare.
Visam să fac un reality show
Când am vrut să revin la televiziune, s-a început pandemia. A fost o pauză lungă, dar care m-a mobilizat să scriu în 15 minute, ideea unei emisiuni TV de organizare a locuințelor. Am aplicat pentru obținerea unui grant. Ideea mi-a fost aprobată atât de IREX, cât și de un cunoscut post de televiziune de la noi, iar timp de jumătate de an, am adunat echipa și am pregătit documentele.
Mi-a venit ideea să fac studii la o școală online din SUA, ca să fiu un expert la TV, nu doar imaginea unei femei frumoase. Show-ul nu a mai obținut finanțare, dar am rămas studenta unei școli de design nord-americane, care mă pregătea să fiu un organizator profesional. Am ajuns aici urmând firul pasiunii mele din copilărie, pasiunea pentru decor, case, dar mai ales pentru organizarea spațiului pe interior. Mi-am dat seama de acest lucru când m-am implicat în procesul de planificare a apartamentului meu. Conceptul și designul l-am creat împreună cu designerii. Totuși, am descoperit în proces că îmi mai lipsea o persoană, cea care să-mi asculte povestea, stilul meu de viață, să mă ajute să planific spațiul interior al sertarelor, dulapurilor, să planifice unde o să stea lucrurile mele reale pe care le folosesc, nu cele văzute pe proiect 3D. Nu știam pe atunci cum se numește funcția unei astfel de persoane. După o perioadă, am aflat de existența acesteia, urmărind celebra producție Netflix „The Home Edit”. Atunci am știut că voi face ceva mai mult decât un show TV despre organizare. Mi-am spus atunci că vreau să fiu prima femeie professional organizer din Republica Moldova.

Căutam o persoană potrivită, o parteneră
Am continuat studiile, am dat examenele și s-a întâmplat că fetița mea, Miranda, s-a împrietenit la grădiniță cu o fetiță Tinca. Am aflat despre acest lucru, când mama Tincăi, pe nume Elena, mi-a trimis o fotografie în care fetele noastre dormeau ținându-se de mână. Pe parcurs, s-a legat o prietenie frumoasă între mine și Elena. Am organizat un eveniment de prezentare a hăinuțelor pentru copii din lână merinos și filozofia hainelor slow-fashion. În cadrul acestui eveniment, am observat abilitățile ei de aranjare a hăinuțelor și pasiunea ei pentru organizare. I-am spus așa: „Tu vei lucra cu mine, avem un proiect imens de realizat, un domeniu nou pe piața noastră”. A acceptat. Împreună cu partenera mea, Elena Cernouțan, am fondat compania SRL „Moss Organizing”, o companie care va aduce organizarea, ordinea, funcționalitatea în casele și oficiile oamenilor.
Professional organizer
Este persoana care îți rezolvă problema cu spațiul din casă, un ghid, un mentor, un sprijin emoțional, un motivator, persoana care ascultă, care creează pentru fiecare client un spațiu liniștit, inspirat, sentimentul de securitate și bunăstare. Învăț oamenii cum să stocheze, să gestioneze și să reutilizeze. Dacă ai o durere de dinți, te duci la dentist, dacă ai un spațiu dezorganizat care te frustrează, stresează și îți dă stări de anxietate și nu dispui de timp și informații, atunci eroul tău e un organizator profesionist.
Mediul haotic din casă e un obstacol pentru a fi productiv, sănătos, eficient și cu gândurile în ordine. O casă ordonată înseamnă gânduri ordonate. Nevoile persoanei le aflăm în timpul consultației, acasă, atunci când adresez întrebări despre stilul de viață a clientului, analizez spațiul, observ ce nu e funcțional și fac notițe. Dacă timp de un an nu ai folosit un lucru din bucătărie, cel mai probabil nu îl vei folosi niciodată și astfel îi putem reda viața în altă parte, în altă casă prin intermediul donațiilor. Ajutăm clientul să decidă și încurajăm actele de caritate și reciclarea.
Consultație
Clienții ne pot contacta pe e-mail, Instagram, sau ne pot telefona pentru a vedea cum îi putem ajuta. În continuare rezervăm o consultație. Vedem amploarea muncii care trebuie făcută și estimăm durata proiectului. La finalul consultației discutăm bugetul și putem da start proiectului.
În ziua organizării, eu cu partenera mea, venim cu sistemele de depozitare, coșuri, cutii etc. și începem imediat cu detoxifierea spațiului, eliminăm lucrurile care nu sunt necesare (aprobate de client), sortăm pe categorii și aranjăm lucrurile personale în sertare sau pe rafturi în sistemele de organizare. Fiecare obiect trebuie să aibă un loc permanent, iar acest proces este gândit în back-office, acolo unde planificăm ce și unde trebuie pus. E o muncă enormă, dar în același timp fascinantă! Schimbăm viața cuiva, la propriu!

Clienți
Oricine poate fi învățat să fie mai organizat cu instrumentele, informația și sistemele potrivite, puțini, însă, dispun de timp pentru a se ocupa de multe lucruri mici care zac prin sertare. De obicei, clienții care au nevoie de un organizator profesional, te contactează pentru că nu știu de unde să înceapă, cum să o facă și cât timp o să dureze. Pot fi și din acei care s-au mutat recent și au venit cu toate lucrurile personale în casa nouă și nu cunosc unde să le aranjeze permanent, pentru a evita migrarea lor dintr-un loc în altul. Sunt și clienți care sunt în proces de reparație și ar dori o organizare a spațiului înainte să se mute la casa nouă. Un organizator profesional e flexibil să lucreze cu designeri și companii care produc mobilă pentru a da recomandări de depozitare. De asemenea, printre clienți ar putea fi și oameni care trec prin: căsătorie, divorț, apariția unui copil în familie, părinți care se mută cu copii adulți, copii adulți care se mută din străinătate acasă, schimbări în carieră și multe alte exemple.
Viteza de lucru
Dacă dorești o transformare a casei, va fi nevoie de 12 sau 24 de ore. Pentru a face progrese adecvate în curățarea și organizarea dezordinei, este nevoie de minimum 6 ore, care pot fi împărțite în 2 sesiuni de 3 ore. Viteza depinde de volumul obiectelor, de tip (documentele tind să dureze mai mult), de rapiditatea în luarea deciziilor și dacă ești dispus să faci ceva singur între sesiuni. Numărul de ore pe care le rezervezi poate fi limitat în funcție de bugetul tău și ne vom concentra pe priorități în acest timp. Alternativ, poți să separi sesiunile (una la două săptămâni sau una pe lună) și să lucrezi pe cont propriu între ele.

Dificultăți
Lipsa organizatoarelor (coșuri, cutii) accesibile în raport calitate/preț. Avem mult decor, dar nu neapărat produse funcționale cu care lucrează un professional organizer. O să colaborăm cu câteva magazine de la noi pentru a procura organizatoarele care ni se par funcționale, calitative și stylish, dar și cu magazinele din România. În curând va fi lansată o colecție de organizatoare sub propriul brand, realizată de compania Rewood din Republica Moldova, care va produce unitățile din lemn reciclat.

Cererea și perspectivele de dezvoltare
Cercetările din străinătate arată faptul că, din ce în ce mai mulți oameni, angajează profesioniști pentru a organiza spațiul pentru care ei nu au timp. Majoritatea oamenilor spun că cel mai mare regret a lor este că nu au folosit mai devreme serviciile unui organizator profesional. Emisiuni ca The Home Edit și Tidying Up with Marie Kondo, au încurajat tot mai mulți oameni să ceară astfel de servicii. În Moldova, compania noastră este prima care oferă astfel de servicii și ne asumăm acest risc. Moldova are nevoie de detox și organizare, pentru că mulți sunt obișnuiți să depoziteze lucruri inutile în casă, pe care nu le vor mai folosi, un obicei moștenit de la părinții și buneii noștri.