Opt tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru au participat în perioada 3-14 octombrie la un prim stagiu plătit în lucrări de restaurare și conservare la Cetatea Tighina (Bender). Programul a început cu o incursiune în istoria Cetății Tighina (Bender) și lecții teoretice, care stau la baza lucrărilor practice.
Tinerii au aflat de la experți care sunt metodele practice de restaurare și conservare care sunt utilizate la nivel internațional. De asemenea, au avut ocazia de a participa la câteva lucrări de conservare desfășurate la cetatea Tighina (Bender).
„În realitate, e mult mai complicat să restaurezi o clădire, decât să faci o construcție nouă. Responsabilitatea șefului de șantier e enormă, pentru că de lucrările executate va depinde rezistența construcției pentru următoarea perioadă, pentru că așa putem să păstrăm și istoria. Urmașii noștri vor putea admira clădiri, construcții făcute cu secole în urmă”, spune Ruslan Amoașii, elev la Centrul de Excelență în Construcții.
„Am făcut echipă comună cu colegii din Chișinău și acest stagiu plătit a fost o experiență unică. Am aflat curiozități din domeniul ingineriei și despre cum pe timpuri a fost construită această cetate. Analizând construcția cetății îți dai seama nu doar despre cum a fost proiectată și construită cetatea, dar și de modul de gândire pe care-l aveau strămoșii noștri. E inedită grosimea pereților cetății: sunt aproximativ trei metri. E curios să afli cum au fost realizate trecerile, tunelurile”, relatează Alexandra Codrul, elevă a Colegiului de Construcții din Tiraspol.
În timpul celor două săptămâni elevii au fost implicați în lucrări de restaurare a zidăriei, cu respectarea acelorași tipuri de materiale locale folosite la construcția cetății – în special compoziția chimică și tehnic mecanică, ca să existe o legătură bună între zidăria existentă. Totodată, au fost familiarizați cu lucrările de realizare a șarpantei la un turn, unde a fost folosit lemnul și fixat de peretele de zidărie prin elemente metalice.
În Republica Moldova, tinerii deocamdată nu pot alege din start meseria de specialist restaurator/conservare a monumentelor arhitecturale. O asemenea specializare o pot obține peste hotare, cea mai apropiată destinație de studii fiind România.
În cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, sunt realizate lucrări de restaurare și conservare a 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a două edificii de anvergură: clădirea Circului din Chișinău și Cetatea Tighina (Bender).