Proiectul My House by Dekora.md s-a încheiat, anunță Dan Untură, „micul dezvoltator imobiliar”, care a construit și vândut recent trei case în cadrul respectivului proiect. Nu s-a trecut fără niște greble călcate și lecții învățate, despre care a povestit în nenumărate live-uri, aici. Chiar și așa, a decis să sintetizeze în câteva rânduri experiența, scriind câteva concluzii și sfaturi pe profilul său. Iar noi le dăm mai departe.
1. Tor procesul de constituire a unei case, cap-coadă, durează minim 2 ani. Nu ai cum să treci într-un an în casă, nu contează câți bani și resurse ai. Însuși construcția casei poate dura și jumătate de an, dar mai este perioada premergătoare, de proiectare, obținere învoiri, avize și apoi, dare în exploatare și racordare la rețele. Care durează, poate chiar mai mult decât construcția.
2. Lucrul costă. Minim dublu, față de cât costa 10 ani în urmă. De fapt, și materiale – tot. Așa că, dacă aveți pauză mai mulți ani, de tangențe cu domeniul, o să fiți neplăcut surprinși că bugetul o să fie mult mai mare decât cel pe care îl aveți în cap. O casă gospodărească de 150 m2 o să vă coste minim 200 mii euro. Nu credeți? Și eu nu credeam. ))
3. Din ziua când veți cumpăra terenul până în ziua în care o să începeți să săpați groapa de fundație va trece jumătate de an. Birocrație legată de autorizații + elaborarea proiectului și căutarea constructorilor.
4. Mergeți conform proiectului. Fără devieri. O să fie mult mai ușor să-i coordonați cu lucrările pe diferiți specialiști și echipe. De aceea, e important să fie proiectul gândit. Și de voi – tot.
5. Amenajările și rețelele costă. Iată la acest capitol noi am avut costuri duble. În particular la rețele. Nu știți ce condiții tehnice vă dă Apa-Canal sau Moldova-Gaz. Poate ei au de gând să conecteze, pe viitor, încă „câtevaisprezece” utilizatori și o să ceară să puneți rezervă țevile.
6. Alegeți foarte bine pe cei cu care lucrați. Îndeosebi pe cei din categoria „reșalicișilor”, care se oferă să va ajute cu avize, proiecte, lucrări, legate de primărie, rețele ș.a.m.d. Îs o mulțime de mincinoși și chiar escroci printre ei. Eu am avut nenorocul să dau peste unul de acesta. Din cauza lui, am acceptat achitare parțială pentru case acum, căci încă nu suntem racordați. Măcar că lucrul la rețele a început încă din aprilie.
7. Cum aveți proiectul de arhitectură, începeți să lucrați la design. O să aveți surpriza că și el durează vreo jumătate de an. Și să nu stați. Apoi. Sau să fie făcut în grabă.
8. Investiți în tehnologii și materiale bune, nu în garduri, porți și vopsele. O sistemă de ventilare activă cu recuperare, o termoizolare de 15-20 cm, o sistemă smart-home o să va aducă mult mai multe beneficii viitor, decât porțile din fier forjat.
9. Nu căutați să inventați bicicleta. Noi, cei descendenți din fosta URSS, avem în gene ștanțat, că „știm mai bine” și putem să facem lucrarea după alte procedee decât cele sugerate de specialiști.
10. Și ultima – aveți răbdare. O să fie zile, multe zile când o să regretați că v-ați apucat. Dar ochii sperie, mâinile bucură. O să reușiți.
Totuși, chiar dacă aceste construcții i-au lăsat un gust amar, în mesajul publicat pe rețelele sociale sugerează că proiectul ar putea continua. Noi urmărim și vă ținem la curent și pe voi.