Fondatorul Aquasystems Moldova, Constantin Lungu, de peste 20 de ani promovează o viață sănătoasă prin intermediul saunelor de tip butoi pe care le produce.
„Inspirația de a le construi am prins-o din călătoriile la munte în țările UE, unde m-au impresionat prin eleganța și impulsurile de energie pe care le oferă”
Care sunt cele mai importante aspecte pentru o construcție reușită a saunei de tip butoi, costuri, utilitate, amplasare, dimensiuni, despre toate ne povestește Constantin în articolul ce urmează.
Amplasarea corectă
Instalarea saunei de tip butoi (nu vorbim de construcție, că e nevoie doar de o platformă betonată, terasă etc) poate fi oriunde. Saunele sunt de 2 tipuri: uscate și umede. E necesar un loc drept, electricitate și un depozit mic de lemne, dacă sauna e pe lemne, dacă este electrică, necesită tensiune de 380V.
Dimensiunile
Depind de capacitatea încăperii, de numărul de persoane și dacă se dorește să fie cu o terasă/verandă mică cu 2 bănci din lemn sau/și un vestiar. Dimensiunile încep de la 1.50m-1.80m pentru 2 persoane și până la 6.0m lungime. Diametrul este de 2.20m-2.30m. În funcție de dimensiunea unei saune, aceasta poate găzdui de la 2-4 până la 8 chiar și 10-12 persoane.
Lemnul
Pereții saunei sunt din molid/brad, tratat termic. Acum saunele noastre au pereți mai groși și o stabilitate mai bună datorită Nordic Thermo Spruce de 42-45 mm. Thermowood are o greutate mai mică a materialului în comparație cu lemnul tratat în mod tradițional, precum și avantajele structurale îl fac mai ușor de transportat și instalat.
Sursa de căldură
Sauna tip butoi este ca orice saună tradițională din vremuri și are sobă pe lemne, dar poate fi cu sobă electrică. La soba cu lemne temperatura se controlează după termometrul din saună, la sauna electrică totul este controlat după un controler sau termostat, care menține permanent temperatura dorită și conectare/întrerupere automată.
Forma rotundă și ergonomică ajută la încălzirea aerului din interior și asigură o perioadă mai lungă de conservare a căldurii. Astfel, într-o saună echipată cu o sobă pe lemne se va ajunge la temperatura corespunzătoare în termen de 1 oră, în timp ce la o sobă electrică aceeași temperatură poate atinge în 1-2 ore.
Operarea unei sobe pe lemne
Soba funcționează în conformitate cu instrucțiunile producătorului și este echipată cu un dispozitiv de control al alimentării cu aer pentru controlul procesului de ardere. Forța de tracțiune poate fi reglată prin deschiderea casetei de cenușă, situată în partea de jos sub ușă. Tirajul excesiv va face ca cuptorul să se încălzească la roșu, ceea ce îi va scurta semnificativ durata de viață.
Cu toate acestea, trebuie asigurată o tracțiune suficientă pentru a încălzi corect pietrele. Poziția de aprindere – cenușa trebuie extinsă cu ¼ din lungime. După ce lemnele de foc se aprind, cenușa trebuie acoperită și arderea scrumului trebuie să fie reglată în continuare, excluzând încălzirea coșului de fum și a sobei înroșite.
Izolarea și ventilația
Sauna este total izolată și pregătită de funcțiile sale. Ventilația este inclusă cu grile de ventilație și supapă. Toate accesoriile fiind încadrate.
Costuri de întreținere
Livrarea saunei este inclusă în costul total. Servicii de montare și instalare se fac în funcție de solicitările clientului. Costurile ulterioare reprezintă doar lemnul sobei și electricitatea.
Durata de utilizare
Minim 10-15 ani cu respectarea condițiilor tehnice. Sauna conține manuale de instrucțiuni pentru componente de la producători (soba pe lemne, coș de fum). Înainte de a utiliza sauna pentru prima dată, citiți cu atenție aceste instrucțiuni și respectați regulile de funcționare stabilite pentru a o utiliza în siguranță și a prelungi durata de viață a componentelor.
Întrebuințare
Cel mai des clienții solicită realizarea unui asemenea proiect în scop comercial. Utilizarea privată este până când în analiză și dezvoltare. Principala cauză este locul amplasării și costul investiției. Unii înțeleg toate plusurile și eficiența unei saune, dar nu dispun de spațiu pentru instalare și nu doresc să modifice designul. Alții își doresc nemaipomenit de mult acest lucru, dar nu le ajung bani.
Utilitatea
Sauna în butoi poate fi utilizată ca element de decor în curte. Oferă o experiență unică și de înaltă calitate. Amplasarea în grădină va da posibilitatea de a petrece serile geroase de iarnă într-o atmosferă extrem de confortabilă și plăcută împreună cu familia sau prietenii.
Această activitate hidroterapeutică te ajută să scapi de multe afecțiuni, îmbunătățește circulația sângelui și sistemul imunitar.