Chiar dacă te naști cu un talent, fără practică permanentă se pierde măiestria și va șchiopăta creativitatea. De această părere este pictorul Radu Dumbrava, care schițează mereu diferite obiecte pe foaie, ca nu cumva să uite mâna a desena ideile care-i trec prin cap. Și se pare că funcționează, căci, în total, ideile lui au acoperit circa 3000 m2. Arta tot are nevoie de antrenament. Cum se manifestă acesta, ne povestește pictorul în continuare.
Biografie pe scurt
M-am născut și format în Chișinău. Am absolvit Secțiunea „Pictură murală”, Facultatea de Arte Plastice din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Apoi alte cursuri de dezvoltare personală pe care le fac și în prezent. Locuri de muncă am avut diferite. Cum am împlinit 16 ani și mi-am obținut buletinul de identitate, m-am angajat ca măturător de parcare la unul din magazinele mari din Chișinău. Apoi am lucrat în construcții, unde lucrul se achita la zi. Am mai aranjat în câmp locul unde se vor planta nucari. Am fost și ajutor la casa unui magazin, grădinar la o casă privată; mai târziu am început să câștig din pictură.
Relația cu pictura
A început de când eram mic. Nu-i dădeam mare importanță în scoală, știam că îmi place să desenez și desenam. Când eram în primul an de liceu, fratele meu, care făcea ore de solfegiu, mi-a povestit că are o colegă care este profesoară de pictură și desen și m-a întrebat dacă aș dori să-mi facă cunoștință cu ea, ca să fac ulterior ore de desen și pictură cu dânsa. Așa și a fost timp de trei ani, vinerea și sâmbăta.
Chiar dacă te-ai născut cu talent la pictură și desen, este nevoie și de practică pentru a-ți perfecționa atât măiestria, cât și creativitatea. Observam ce au desenat marii maeștri, mă inspiram, puneam în practică ceea ce observam, vedeam cum iese și găseam ceea ce lucrează pentru mine. Am schițat și schițez pe foaie obiecte diferite și antrenez mâna, ca să fie capabilă să facă orice idee care îmi trece prin cap.
Pictura murală
„Mural” înseamnă aflat pe un zid; destinat să stea pe un perete. Când aveam vreo 18 ani și mă gândeam să merg la Academia de Arte, aveam ideea că pictura murală este cea din biserică, mare, frumoasă, grandioasă. Așa și este, ba chiar pictura murală este mult mai largă, aici este și Fresca, Mozaicul, Vitraliul, Sgraffito și picturile în tehnici moderne, cum sunt vopsele acrilice pe bază de apă. Am început să o practic pentru dimensiunile mari. În practică, am văzut că pe lângă mărimi, mai este și înălțimea, responsabilitatea pentru lucrare, lucru în echipă, senzația că faci ceva grandios pentru întregul oraș, țară și chiar globul pământesc.
La moment am pictați vreo 3000 m2, calculat din volumul de lucru realizat prin lucrările personale și de grup.
Cea mai grea parte
Este ideea. Ea este punctul inițial împrejurul căreia se învârte și se subordonează totul: tehnica, îndeplinirea, vopselele, uneltele de lucru, organizarea. Până la urmă toate acestea contează.
Procesul de lucru
Începe la 9:00. Când este frig afară și noaptea peretele îngheață, încep a picta la 11, 12. Mai este și contrariul, pot picta doar până la 11/12:00 pentru că devine prea cald afară și nu se recomandă nici prea cald să fie.
Locul de amplasare al operei îl aleg și în funcție de idee, scop și de locația unde se află peretele. Lucrez cu trafaletele pentru suprafețele mari și cu pensulele pentru prelucrarea și finisarea detaliilor.
O lucrare specială
Nu am una anumită, însă printre lucrările realizate recent, este o lucrare cu elemente geometrice, făcută în încăpere și acolo am dus fiecare element la maximă perfecțiune.
De la concept până la realizare
Pentru oraș durează până la 1 an, cu toate etapele incluse: propunere, cereri, aprobări, sponsorizare, realizare, inaugurare. Foarte mult contează cât de tare mă aprinde pe mine această idee. Pentru clienți VIP până la 2 săptămâni. Cel mai rapid a fost 4 zile. Mult depinde de cât de sigur este clientul de ceea ce își dorește, de viteza de comunicare între noi și de dorința mea de a realiza această lucrare.
Arta murală în camera copiilor
Pictura pe perete mai degrabă contribuie la starea emoțională a copilului. O idee interesantă, aleasă cu gust, realizată cu profesionalism, educă gustul estetic al copilului. Eu sunt pentru ca primul lucru pe care copilul să-l vadă dimineața când deschide ochii, să fie o pictură care îi ridică și mai mult starea de spirit. Care îl face să viseze îndrăzneț. Mult contează ce compoziție este și cum este ea realizată. Cei mici simt ce le place și ce nu. Noi doar putem să le propunem ceva, ei aleg. Uneori este invers: părinții aleg ceea ce cred că este mai bine pentru copilul său, luând în considerare vârsta lui.
Echipa
Din echipă fac parte persoana care se ocupă de promovare și, în funcție de lucrare, pictori care sunt de acord să o realizeze. Eu adun profesioniști și le deleghez anume ceea ce le place lor să facă.
Colaborez cu mai mulți designerii autohtoni și cu toți am o relație profesionistă și caldă, bazată pe încredere, fapt pentru care le mulțumesc.