Proprietarul unei locuințe în condominiu nu va putea face lucrări la fațada, sau oricare alt element al părților comune ale condominiului, inclusiv la decorul arhitectural al clădirii. Dacă va încălca regula și nu va înlătura lucrarea, administratorul asociației în condominiu îi va stabili o penalitate între 50 și 300 de lei pentru fiecare zi cât durează încălcarea. Penalitatea acumulată se va include în factura lunară trimisă proprietarului de către asociație. Prevederea se conține în Proiectul de lege cu privire la condominiu, înregistrat la Parlament de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Proiectul mai prevede că proprietarul nu poate începe lucrări la unitatea sa, dacă nu notifică în prealabil administratorul asociației despre natura și durata planificată a acestor lucrări. Dacă totuși aceste intervenții au loc, administratorul asociației are dreptul să ceară de la proprietar orice informații și clarificări suplimentare, inclusiv acte care confirmă respectarea legislației, să supravegheze evoluția reparației și să ceară încetarea oricăror intervenții periculoase sau ilegale. Acesta mai are dreptul să impună cerințe și măsuri speciale pentru a asigura buna funcționare a condominiului și a reduce deranjamentele pentru ceilalți proprietari, dar și să interzică accesul în condominiu antreprenorilor și altor terți care participă la realizarea reparației, atât timp cât nu sunt îndeplinite cerințele legale privind reparația.
În altă ordine de idei, proiectul prevede că un proprietar nu poate să se opună executării de către asociație a lucrărilor de interes comun, chiar asupra unității sale, hotărâte legal de către adunarea generală, cu condiția că rezultatul lucrărilor nu afectează destinația, suprafața și folosința unității sale. Dacă asemenea lucrări sunt posibile printr-o soluție alternativă, fără a afecta unitatea, se va alege soluția alternativă, cu excepția cazului în care ea atrage cheltuieli ori riscuri disproporționate.
Proprietarul care suferă un prejudiciu urmare a executării lucrărilor de către asociație, are dreptul la o despăgubire. În cazul privării temporare totale de folosință a unității, adunarea generală hotărăște acordarea, către proprietarul care o cere, a unui avans al despăgubirii pentru a acoperi cel puțin costul locuirii în altă parte. Avansul se ia în contul despăgubirii definitive. Avansul la despăgubire sau despăgubirea definitivă se plătește de către asociație. Această cheltuială a asociației se repartizează proprietarilor din condominiu proporțional cu participarea fiecăruia dintre ei la costul lucrării respective.
Proiectul mai prevede condiții de realizare a reconstrucțiilor care presupun efectuarea lucrărilor de supraetajare, mansardare, modernizare, modificare, replanificare cu extinderea volumului, de consolidare a carcasei de rezistență, sau a elementelor portante și de reparație capitală a clădirii din condominiu în scopul extinderii volumului încăperilor, cu păstrarea indicilor tehnico-economici generali ai obiectului în reconstrucție și a decorului arhitectural al condominiului.
În acest caz va fi necesar o încheiere prealabilă a unui contract de societate civilă ori a altui contract corespunzător între asociație, pe de o parte, și dobânditorii noilor unități formate și beneficiarii modificării unităților existente, pe de altă parte. Acest contract prevede: modalitatea de finanțare a lucrărilor de reconstrucție, contribuțiile la fond și termenele de plată a contribuțiilor stabilite, estimarea volumelor de lucrări care urmează a fi executate cu forțele proprii ale proprietarilor, plățile sau alte prestații efectuate în folosul proprietarilor din condominiu în schimbul admiterii lucrărilor de reconstrucție etc.
Lucrările de îmbunătățire a confortului clădirii, inclusiv a rețelelor inginerești, a elementelor infrastructurii de folosință comună se va face cu condiția aprobării prealabile prin hotărârea adunării generale, dacă legea nu prevede altfel. Proprietarul poate îmbunătăți, sau modifica unitatea pe care o deține, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii, sau a spațiilor altor proprietari și fără modificarea comunicațiilor inginerești.
De asemenea, toți proprietarii sunt obligați să ia măsuri necesare pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică și eficiența energetică. Indiferent de natura intervențiilor, se va menține decorul arhitectural al condominiului. În clădirile afectate de seisme, proprietarii sunt obligați să intervină urgent pentru consolidare, să contribuie cu cota lor de contribuție la finanțarea lucrărilor, precum și să solicite sprijinul financiar sau material al autorităților publice.
Proiectul de lege cu privire la condominiu se află în examinare în Parlament.