Piața imobiliară face o pauză în acest an care, va continua și anul viitor. Se atestă o reducere puternică a locuințelor date în exploatare, inclusiv în municipiul Chișinău, prețurile la locuințe stagnează, iar procurarea apartamentelor s-a redus de cel puțin trei ori în acest an. Declarații în acest sens au fost făcute de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice”.
Potrivit expertului, în domeniul imobiliar s-au conturat șapte tendințe. Este vorba despre o reducere puternică a locuințelor date în exploatare, inclusiv în municipiul Chișinău. Ultima dată un număr atât de mic de locuințe date în exploatare a fost în 2014. Una dintre cauze este că înainte de a fi date în exploatare acestea sunt verificate mai riguros.
De asemenea, s-a redus, cu cel puțin 35%, față de anul trecut, volumul lucrărilor construcțiilor rezidențiale. Veaceslav Ioniță spune că ceea ce mai menține piața este finalizarea lucrărilor care au fost începute 2-3 ani în urmă. Piața practic s-a blocat. În opinia sa, adevărata criză va fi în 2023 când piața imobiliară nu va oferi apartamente, din simplul motiv că în acest an practic nu se încep proiecte imobiliare noi.
În prima jumătate a anului se atestă cel mai mic număr de locuințe noi date în exploatare din 2014. Din cauza că piața imobiliară ia o pauză, plus înăsprirea condițiilor de dare în exploatare a locuințelor. De asemenea, spune el, după o creștere bruscă a prețurilor, acum se înregistrează o stagnare. După zece ani de cădere, în 2021 și 2022 acestea au crescut prea brusc, iar acum s-au blocat, pentru jumătate de an.
Dacă în 2008, prețul mediu la un metru pătrat al unui apartament a fost de 867 de euro, apoi au urmat zece ani de cădere, iar acum prețurile apartamentelor se restabilesc, fiind 758 de euro.
Procurarea de apartamente noi s-a redus de cel puțin trei ori în acest an, iar tranzacțiile imobiliare s-au redus semnificativ per total, susține expertul. Potrivit lui, scumpirea banilor a descurajat puternic piața ipotecară. Acum, multe credite ipotecare care se iau, se iau pentru locuințe de mâna a doua. Rata de accesare a creditelor imobiliare a scăzut în jumătate, de la 296 milioane de lei media lunară la 151 milioane de lei.