Mai țineți minte covoarele moldovenești din casa bunicilor? Istoria lor începe încă din secolele XIV-XV, de pe vremea primelor ateliere de țesut. Această artă populară a moldovenilor a ajuns să fie tot mai rar întâlnită în zilele noastre. Așa că Olga Gurgurova, inspirată de bunica sa, meșter popular la rândul ei, a deschis un atelier de țesut, prin care transmite această îndeletnicire mai departe, într-un stil modern și conform vremurilor noastre.
Totul a început acum opt ani
Când am devenit mămică pentru prima dată. În concediul de maternitate, mi s-a trezit un dor de sat, satul unde am copilărit până la 14 ani. De fiecare dată când mergeam în ospeție la cei dragi, mă uitam la stativul din 1950, dezasamblat, vechi și uitat, care stătea sprijinit de un perete. Am început să răscolesc amintirile despre bunica de la mama mea. Bunica a fost meșter popular. Ea a țesut covoare, păretare, prosoape, iorgane, fețe de pernă și pături brodate. Mi-am zis atunci că sentimentul acesta mă face să mă simt fericită și împlinită, că e foarte frumos ce făcea bunica. Mi-am zis să-i calc pe urme.
Lipseau multe piese, ne-a trebuit cam jumătate de an ca să găsim uneltele necesare și materia primă ca să pornim acel război de țesut. Îmi amintesc de primul covoraș, a fost unul diferit, cu foarte mult mov și roz. Acesta a fost momentul când mi-a venit ideea să le fac pe următoarele mai colorate, mai vii decât cele care s-au făcut cu mulți ani în urmă.
Produse
Pe lângă covorașele țesute, realizăm și perne brodate, genți, torbe din covorașe, portmonee cusute și brodate manual, lenjerie de pat în stil vintage cu broderie. Produsele sunt atât în vânzare, cât și la comandă, în orice stil și cu orice desen.
Inspirația
Vine din natură și de la oamenii care iubesc lucrările noastre, care ne-au devenit clienți fideli și ne susțin mereu. Am copilărit în sat și natura joacă un rol foarte important în viața mea. Am simțit ce e libertatea și câte poate oferi natura, cât depindem de ea. De aceea mă simt cu mult mai împlinită știind că ofer și eu ceva bun pentru natură, pentru mediul care ne înconjoară.
Materia primă
Pentru covorașe o cumpăr în cantități mari de la fabrici, astfel nu ajunge la gunoi și este reutilizată. Prin urmare, reutilizăm între 500-1000 kg pe an.
Atelierul „Tradițiile Strămoșilor”
Deschis de curând, în orașul Chișinău, este locul unde oferim instruire, masterclass-uri copiilor și maturilor, atât în grup, cât și individual.
Tradiția este importantă și face parte din noi. Trebuie să ne cunoaștem rădăcinile și cine suntem.
Proiectul „Țesem online”
Pandemia m-a făcut să găsesc soluții și să vin în ajutor femeilor și copiilor care nu au posibilitatea sau cărora le este frică să participe la ateliere în grup. Astfel, am creat ateliere online. Seturile din cadrul cursului includ toate instrumentele și rechizitele necesare pentru a putea lucra de acasă. Vârsta minimă a copilului care poate să își realizeze propria lucrare este de 4 ani. Doamnele de orice vârstă la fel pot lucra cu aceste instrumente, fiind ușor de folosit pentru a crea o părticică de tradiție.