Numărul persoanelor care activau în construcții, în anul 2021, a fost de 65,1 mii. Cifra este mai mare cu 7,8% față de anul 2020, când s-au înregistrat 60,4 mii de angajați în acest sector. Totodată, sectorul înregistrează cea mai mare pondere a persoanelor ocupate informal – 65,1% din totalul persoanelor ocupate în construcții, arată datele Biroului Național de Statistică.
Dintre toate activitățile non-agricole, sectorul construcții se clasează pe locul doi cu cele mai înalte discrepanțe în populația ocupată în funcție de sexe, cu 12,3 puncte procentuale – pentru bărbații ocupați și în funcție de medii, cu 32,8 puncte procentuale mai mare pentru populația ocupată din mediul urban, în același sector al construcțiilor. Pe primul loc se clasează sectorul serviciilor unde sunt mai multe femei angajate.
Din numărul total al angajaților, în construcții 13,6 % sunt bărbați și 1,3% femei, iar 7,5% sunt angajați în mediul urban și respectiv, 7,9% în cel rural. Din punct de vedere teritorial, ocuparea în construcții predomină în regiunea Centru.
Datele statistice mai arată că practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă, în baza unor înțelegeri verbale, este mai frecventă printre bărbați decât pentru femei, iar în sectorul construcțiilor indicatorul este de 13,3%, clasându-se pe locul doi, după agricultură și fiind succedat de comerț și industrie. În acest sector, ponderea celor care au avut un loc de muncă informal și, în același timp, au primit salariul „în plic”, este de circa 13%.