Cunoaștem că provocările și schimbările climatice depind inclusiv de accelerarea inovației în domeniul tehnologiei energiei curate. Totuși, în RM, dezvoltarea start-up-urilor cu energie regenerabilă este un fenomen relativ recent. O serie de factori au inițiat această tendință, inclusiv ambiția marilor economii ale lumii de a trece la energie curată, dar și sprijinul guvernamental pentru start-up-uri, împreună cu proiectele specifice sectorului.
Un proiect asemănător este și GCIP Moldova „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova”, despre care ne va relata Nicolae Soloviov, Manager de Proiect și Coordonator Național al UNIDO’s GCIP Program.
Ce este GCIP Moldova
Proiectul promovează abordarea ecosistemică care sprijină inovațiile de tip cleantech în IMM-urile existente și în start-up-uri, prin furnizarea instrumentelor și metodologiilor care pot să îmbunătățească productivitatea și competitivitatea companiilor locale.
Scopul proiectului
Este de a înainta și susține tehnologiile din domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova prin pilotarea unui accelerator antreprenorial, care să conducă la dezvoltarea spiritului antreprenorial, crearea locurilor de muncă și impactul pozitiv asupra mediului.
Activitățile de bază ale proiectului se concentrează pe dezvoltarea capacităților antreprenoriale și suportul financiar în procesul de retehnologizare a sectorului energetic din țară. Proiectul are 3 componente principale și se axează pe:
- Transformarea soluțiilor de tehnologii inovatoare în stadiu incipient în întreprinderi scalabile la nivel național și internațional;
- Consolidarea și interconectarea ecosistemului de inovare;
- Coordonarea și coerența programului cu conceptul global al GCIP pentru promovarea și introducerea tehnologiilor noi pe piața locală.
Oferim o serie de beneficii
Inovatorilor care participă la program, cum ar fi: acces la mentori și experți în afaceri, finanțare, susținere în dezvoltarea planului de afaceri și expunere la o rețea de investitori și parteneri de afaceri. Programul este organizat de UNDP (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) și se desfășoară în colaborare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii din Moldova.
Criterii de selecție
- Inovația și impactul. Ideea de afacere trebuie să fie inovatoare și să aibă un impact semnificativ asupra problemei sau nevoii identificate;
- Potențialul pieței. Ideea de afacere trebuie să aibă un potențial ridicat de piață și să poată fi comercializată cu succes;
- Echipa de management. Trebuie să fie capabilă să dezvolte și să implementeze ideea de afacere și să aibă o experiență adecvată în domeniul de activitate;
- Sustenabilitatea. Ideea de afacere trebuie să fie sustenabilă din punct de vedere financiar, social și de mediu.
Pentru a se înscrie în programul GCIP Moldova, inovatorii trebuie să completeze un formular de aplicație online și să îndeplinească criteriile de selecție. Aplicațiile sunt evaluate de o echipă de experți în afaceri și inovație, iar cei mai buni candidați sunt invitați să participe la program. Un video explicativ despre procesul de aplicare poate fi găsit aici.
Beneficiarii programului
Pentru prima dată, proiectul GCIP Moldova a fost implementat la nivel național în anul 2022, iar câștigătorii competiției din acest an sunt:
- Categoria Eficiența Energetică – proiectul ,,EVECO Construction”. Un proiect ce se referă la construcția caselor ecologice. Tehnologia de construcție este unică prin faptul că se utilizează doar materiale naturale reciclabile: lemn, paie, lut, var și nisip. Componența acestor panouri face pereții ”să respire”, iar calitatea aerului din locuință este excelentă, respectiv, nu se formează vapori nocivi, igrasie și mucegai. Deși locuința este din paie, tehnologia presupune o izolare termică impresionantă.
- Categoria Energia Regenerabilă – proiectul ,,Eficiență energetică prin amplasarea panourilor fotovoltaice pe rezervorul de acumulare a apei”. Start-up-ul își propune să utilizeze pentru prima dată conceptul de „floating solar” sau „floating photovoltaics”. Proiectul dat va utiliza energia regenerabilă produsă pentru a alimenta sistemul de irigare a asociațiilor de agricultori.
- Categoria Consumul Eficient al Apei – proiectul ,,Spălătorie Auto Eco”. Proiectul dat include mai multe tehnologii și soluții pentru ca procesul de management al apei să fie cât mai eficient. La fel, proiectul dat va utiliza pentru prima dată conceptul de „economie circulară” la utilizarea apei și va recicla 100% din apa folosită la spălarea automobilelor în așa măsură ca să fie utilizată ulterior. Întregul sistem va funcționa pe baza energiei regenerabile, atât pentru producerea energiei electrice, cât și pentru producerea apei tehnice.
- Categoria Clădiri Eco/Verzi – proiectul ,,Clădiri verzi – viitorul dezvoltării procesului de producție, folosind diverse resurse regenerabile”. Proiectul vine să dezvolte un concept care sincronizează mai multe tehnologii, atât pentru producerea de energie electrică și termică din surse regenerabile, cât și pe implementarea măsurilor de eficiență energetică în așa măsură ca să fie eficientizat la maximum consumul de energie.
- Categoria Transport Eco/Verde – proiectul ,,Spam Carsharing”. Acesta este un proiect din domeniul digitalizării serviciilor de transport de pasageri. Proiectul își propune să dezvolte un soft care răspunde mai multor necesități al sectorului de transport din Moldova. Proiectul vine în suportul serviciilor de transportare, care fiind optimizate și corelate va contribui la îmbunătățirea situației de mediu, prin reducerea consumului de benzină și a emisiilor de CO2.
Provocările antreprenorilor în tehnologii inovative
Sunt diverse, dar unele dintre cele mai importante includ:
- Accesul la finanțare: unul dintre cele mai mari obstacole pentru antreprenorii din Moldova. În general, există o lipsă de investitori disponibili să investească în afaceri inovatoare și în fazele incipiente ale dezvoltării;
- Capacități și abilități limitate: Întrucât piața muncii din Moldova este încă relativ mică, este dificil pentru antreprenori să găsească talentele potrivite cu abilitățile necesare pentru a-și dezvolta afacerile, îndeosebi în domeniul inovațiilor;
- Reglementările și politica sectorială: Reglementările și politica pot fi adesea restrictive sau limitatoare pentru antreprenori, ceea ce poate face dificilă lansarea afacerii și dezvoltarea acesteia în mod corespunzător, în special cele bazate pe tehnologii noi care necesită a fi introduse în țara din străinătate.
GCIP Moldova poate ajuta antreprenorii în tehnologii inovative să depășească aceste obstacole prin furnizarea de suport și mentorat, precum și prin oferirea de resurse și instrumente pentru a sprijini dezvoltarea afacerii și accesul la finanțare. De asemenea, GCIP colaborează intens cu Guvernul Republicii Moldova precum și Agențiile Guvernamentale sectoriale și alte organizații pentru a îmbunătăți reglementările și politica pentru antreprenorii din Moldova.
Următorii pași pentru GCIP Moldova
Sprijinirea antreprenorilor inovatori din țară, cu scopul de a încuraja inovația și dezvoltarea economică sustenabilă prin:
- Extinderea rețelei de mentori: GCIP va continua să identifice și să angajeze mentori experimentați, cu o gamă largă de competențe și experiență, pentru a sprijini antreprenorii în dezvoltarea afacerilor lor.
- Îmbunătățirea programelor de formare: GCIP va dezvolta programe de formare mai bine adaptate nevoilor specifice ale antreprenorilor din Moldova. Aceste programe vor oferi informații și instruire în domeniile cheie, cum ar fi finanțele, marketingul, vânzările, managementul de proiect și dezvoltarea produselor.
- Dezvoltarea de parteneriate: GCIP va continua să colaboreze cu organizațiile din sectorul public și privat, pentru a îmbunătăți accesul la resurse, finanțare și parteneriate strategice pentru antreprenori.