V-am mai spus că designerii sunt multilateral dezvoltați, nu?! Aflați că așa e! Poftim un exemplu numai bun ca să vă convingeți de acest lucru. A trecut printr-o Facultate de Drept, fiind jurist cu acte în regulă, a lucrat și în domeniul tehnologiilor informaționale ca să-și (re)găsească vocația mai târziu, în design interior. S-o cunoaștem, așadar, pe Natalia Dulghier profesor universitar (Catedra Design), doctorand în domeniul Arte și Design, soție fericită, mamă iubitoare a doi copii și designer de interior, profesie despre care a vorbit cu mult drag în următorul articol!
Domeniul construcțiilor și Arta
Întotdeauna au avut un loc special în viața mea. De mic copil îmi petreceam timpul în atelierul tatălui, care era tâmplar sau „dulgher”, precum îmi e numele. Eram sigură că voi îmbrățișa acest domeniu, doar că la prima facultate încă nu eram hotărâtă să o fac, așa că am ales să studiez Dreptul. Aici am acumulat un bagaj de cunoștințe, care-mi sunt de folos și acum. Câțiva ani am lucrat în domeniul IT, iar în prezent lucrez, studiez și trăiesc frumoasa mea aventură în domeniul artei!
Designul
Nu e cea mai romantică profesie, nu este deloc ușoară, cu toate că toți cei neimplicați cred invers. Designerii de interior trebuie să posede cunoștințe în domeniul artei, arhitecturii, istoriei proiectării, a integrității structurale ale clădirilor, a ergonomiei, a conceptelor și stilurilor tuturor epocilor, a psihologiei (ceea ce este extrem de important), și, pe lângă toate acestea, câteva soft-uri extrem de complicate. În afară de cunoștințele pe care trebuie să le posede un designer, ei sunt implicați și în implementarea proiectelor, vizite la șantier, monitorizarea procesului de reparație, ei sunt pe aceeași linie cu muncitorii de rând, cu arhitecții, inginerii ș.a.
Un designer profesionist
Trebuie să cunoască toate normele instalațiilor sanitare, energiei electrice, termice, normele construcțiilor, ergonomia ș.a. Eu asociez designerii cu „micii psihologi”, doar că în comparație cu psihologii, noi creăm confortul vizual și sufletesc pe care urmează să-l simtă proprietarul casei după o zi grea de muncă. Și asta îmi pare cel mai minunat din această profesie: plăcerea de a face ceva plăcut pentru cineva.
Provocări
Nu simt provocările ca pe ceva serios, sunt doar niște cerințe care trebuie executate. Iar pentru orice cerință există „loc de gândit”. Dar dacă să enumăr la ce trebuie de acordat atenție maximă, ar fi bucătăriile mici sau grupurile sanitare minuscule. Dacă să vorbim de ergonomie într-o bucătărie mică, este foarte complicat de respectat regula „triunghiului” în raport cu traficul eficient în acest spațiu.
Clienți
O bună comunicare cu clientul este unul dintre punctele forte ale unui proiect de design. Numai așa se pot realiza interioare care ar răspunde tuturor cerințelor – funcționale și estetice – ale proprietarilor. Din fericire, la acest capitol mă simt foarte sigură, iar clienții mei, la final de proiectare, îmi devin nu numai parteneri, dar și prieteni.
Preferințe
Moldovenii au avut întotdeauna un stil aparte: modest, rafinat și plin de căldură. Asta apreciez cel mai mult și-mi place să creez interioare care caracterizează această modestie. Am observat ca majoritatea proprietarilor investesc mai mult în zona de odihnă, livingul, acolo unde se reunesc cu toată familia.
Implicarea pe șantier
Sunt destul de prezentă, dar din insuficiență de timp, vizitele la șantier sunt doar la cerința beneficiarului. Pentru a fi sigură că proiectul meu este aplicat cum trebuie, încerc să stabilesc o legătură mai strânsă cu toți meșterii, astfel încât orice situație dificilă să fie discutată, iar deciziile să fie luate împreună cu mine și specialiștii din domeniu.
Tendințe
Stilurile pentru care optăm acum sunt cele cu interioare aerisite, minimaliste, ușor de întreținut și care cu siguranță vor fi în top încă mulți ani înainte. Stilul minimalist contemporan întrunește multe din aceste calități, dar care ne dă și o notă puternică din evoluția umană. Îmi place să studiez și să aplic stilul minimalist japonez, această atmosferă în care se contopește natura cu omul o prefer cel mai mult. Minimalismul nu e doar un stil de design interior, ci mai degrabă un principiu și un mod de viață.
Neoclasicul încă rămâne printre preferințele clienților și aici mă implic mult mai mult cu sfaturi și idei, pentru că este un stil destul de sofisticat. Aici culorile neutre și stofele fine pun la încercare clienții, de aceea este necesar încredere mare în specialist.
Inspirație
Vine de la arhitecți renumiți, designeri. În general, arta nu duce lipsă de inspirație, e un domeniu care nu se va opri niciodată din evoluția sa și întotdeauna vom avea de la cine să învățăm și să ne inspirăm. O admir foarte mult pe Kelly Hoppen, ea este în topul preferințelor mele. Plus, Philippe Starck, Peter Marino, Jean-Louis Deniot. Iar un loc aparte în evoluția mea ca designer îl are cartea lui Constantin Brâncuși, pe care mi-a facut-o cadou fratele meu pe când aveam 12 ani.
Îmi place
Că eu nemijlocit fac parte la îmbunătățirea traiului și la crearea stării de bine a clientului meu. Cum am mai spus, mă simt un mic psiholog… nu știu cum să explic această stare, dar îmi place să știu că spațiul sau „lumea” pe care am creat-o în minte se materializează și trăiește acolo într-o locuință caldă și primitoare.