Ce-i determină pe oamenii din construcții plecați la muncă peste hotare să revină în țară? Care-i motivația lor? Și de ce pleacă meșterii buni din Moldova? La acestea, dar și la alte întrebări a încercat să ne răspundă, pe scurt, Morozan Sergiu, instalatorul care a învățat meserie în Polonia și care s-a întors în țară pentru a-și dezvolta o afacere în domeniul respectiv: „Echipa lui Sergiu”.
Studii, locuri de muncă
Am absolvit Colegiul de transport la specialitatea „Exploatarea tehnică a transportului auto”. Au urmat cursurile de instalare și deservire a produselor Daikin, Lenox, Miller în Polonia. Am activat încă din fragedă adolescență ca ajutor de instalator la geamuri din termopan. Fiindcă mi-am dorit ceva mai mult, am plecat în Polonia. Apoi, am revenit în Moldova și m-am angajat la firma „Proaerconcept’’ în calitate de specialist în climatizare. Într-un final, am decis să-mi creez propria afacere „Echipa lui Sergiu’’.
Profesia de instalator
Am învățat-o din nevoile pe care le aveam, din dorința de a schimba ceva. Baza mea ca instalator a fost pusă în Polonia, unde am făcut cunoștință cu această meserie, unde am învățat să fiu instalator care activează după standardele europene.
Am activat în Polonia
În cadrul firmei Carbon timp de 4 ani. Am ales să activez peste hotarele țării pentru o creștere în carieră și, desigur, pentru un salariu decent. După absolvirea colegiului, am încercat să stau acasă, în Moldova, dar ca tineri specialiști ne propuneau salariu de 1000 lei.
Un beneficiu plăcut a fost că am cunoscut persoane noi, profesioniști în domeniu. Fiind în deplasări am reușit să vizitez mai multe țări, cum ar fi Ungaria, Cehia, Slovacia, România etc. Și desigur am reușit să fac economii, pentru a-mi procura instrumentele necesare ca să activez acasă.
Particularități
Când am plecat de acasă, nu erau atâtea magazine sau instalatori în domeniu. În Polonia specific era/este să activezi profesional în domeniul climatizatoarelor și a cazangeriei, nu să fii specialist în toate câte puțin. La început a fost greu din cauza necunoașterea limbii, încadrarea într-o societate diferită de a noastră. Polonia mi-a oferit o experiență nouă, am înțeles că profesionalismul e pe primul loc.
Atitudine
Diferența clienților polonezi și moldoveni este în amabilitate și obiceiul nostru de a mai scădea din preț. Acolo este price list după care ne conformăm. Angajatorii din Polonia sunt foarte binevoitori, indiferent de ce naționalitate ești. Felul acesta de a motiva, de a-ți permite să progresezi, duce la rezultate frumoase.
Angajatorii din Moldova la fel sunt bravo. Totuși am avut o experiență urâtă care m-a făcut să înțeleg că unii angajatori încearcă doar să te exploateze, să lucrezi cât mai mult, să lucrezi în mai multe domenii fără a avea anumite studii/cunoștințe și să fii remunerat la minimum.
Diferența de salariu
Pentru un salariu relativ bun, în Moldova este nevoie să activez 16 ore, în timp ce în Polonia eram remunerat satisfăcător la 8 ore de activitate. Angajatorii erau interesați să ofere bonusuri financiare, pentru a motiva muncitorii.
Tehnica securității
Nici nu se compară. În RM fiecare cum poate. În Polonia e un control foarte riguros, nu ai respectat regulile tehnicii securității ești amendat. În cel mai rău caz, concediat.
Acasă
Poate e banal, dar dorul de casă e foarte puternic… Mi-am dorit mult să am propria afacere acasă, lângă cei dragi. Îmi este plăcut să aplic cunoștințele noi, aduse de departe, aici. Întorcându-mă acasă am reușit să-mi întemeiez o familie frumoasă. Avem afiliați firme renumite din RM, din domeniul vânzărilor climatizatoarelor și a cazanelor.
În concluzie
Aș putea spune că sunt un om fericit, deoarece mă ocup cu ceea ce-mi place, fiind un bun profesionist, ci nu amator. Îmi cunosc potențialul, tind să progresez, îmi cunosc prețul muncii deloc ușoare.