Desfășurarea genurilor de activitate „Repararea locuințelor”, „Servicii de sudare, de lucrări tehnico-sanitare” și „Construirea caselor de locuit și a garajelor în localitățile rurale” este posibilă în baza patentei de întreprinzător. Desfășurarea activității de întreprinzător în baza patentei nu impune înregistrarea de stat a titularului acesteia și primirea licenței. Asupra titularului patentei nu se extind cerințele privind prezentarea dărilor de seamă financiare și statistice, ținerea evidenței contabile și financiare, efectuarea operațiilor de casă și decontărilor, informează Serviciul Fiscal de Stat (SFS).
La cererea de eliberare sau prelungire a patentei se anexează documentele confirmative de achitare a contribuției de asigurare socială de stat pentru întreaga perioadă solicitată de desfășurare a activității în baza patentei sau actele care confirmă scutirea de plata contribuției, precum și documentele ce confirmă statutul de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Plus, este necesar de a se prezenta și documentul care confirmă achitarea taxei pentru patentă, în cuantum corespunzător termenului solicitat, la contul bugetului local de la locul preconizat pentru desfășurarea activității în bază de patentă.
Patenta se eliberează și se prelungește de către subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat în a căror rază solicitantul își are domiciliul sau preconizează să-și desfășoare activitatea.
Pentru înregistrarea de stat a întreprinzătorilor individuali se depun următoarele documente:
a. cererea de înregistrare, (vi se oferă la ASP);
b. documentul ce confirmă achitarea taxei de înregistrare
Plus, c. pentru înregistrarea persoanelor juridice, hotărârea de constituire și actele de constituire ale persoanei juridice, în funcție de forma juridică de organizare, în două exemplare (vi se oferă la ASP);
Beneficiile legalizării activității de întreprinzător, conform SFS:
– Sunt evitate sancțiunile pentru activitate ilegală de întreprinzător;
– Este mai rentabil și atractiv pentru clienți;
– Persoana se poziționează drept fondator și administrator al propriei afaceri;
– Persoana își formează stagiu de cotizare.
Eschivarea de la onorarea obligațiilor fiscale constituie o încălcare nu doar a normelor legale, ci și a celor morale, și este pasibilă sancționării, conform prevederilor Codului fiscal, Codului contravențional și Codului penal, amintește SFS.
La confruntarea cu alte întrebări la determinarea obligațiilor fiscale, contribuabilii pot consulta Baza generalizată a practicii fiscale, care poate fi accesată pe www.sfs.md, la rubrica: Legislație > Baza generalizată a practicii fiscale sau Ghidul contribuabilului începător – aspecte fiscale, care poate fi accesat la rubrica: Legislație > Acte normative > Documente > Ghiduri.