Toate crizele trec. Unde vom fi după – asta contează, spune Mihai Tornea, directorul comercial al companiei Mezanin-V SRL, unde activează mai bine de 16 ani, organizând și optimizând procesele de muncă, astfel încât angajații companiei să poată lucra eficient într-un mediu plăcut și sigur. În plus, deține, prin cumul, și funcția de director în asociația „Uniunea Producătorilor de Mobilă”, din poziția care ne-a povestit și despre cum a fost afectată industria mobilei din RM în urma ultimelor evenimente.
Mezanin-V
Este o companie care a fost concepută pentru a construi lanțuri logistice cât mai eficiente pentru furnizarea materiilor prime și a componentelor necesare pentru producerea mobilei, iar ulterior și-a extins gama de produse cu materii prime utilizate și în alte industrii. Anul 2022 este un an aniversar pentru noi, deoarece în septembrie se împlinesc 20 de ani de la fondarea companiei.
Fiind o companie fondată cu un capital totalmente privat, cea mai mare provocare pentru dezvoltarea afacerii a fost lipsa de lichidități, însă datorită devotamentului unicului asociat față de această afacere, s-a reușit depășirea acestei dificultăți prin reinvestirea profitului companiei, iar ulterior și datorită utilizării eficiente a instrumentelor creditare.
Războiul din Ucraina
Ne-a afectat din prima zi, deoarece aveam la acel moment trei containere cu materii prime din China descărcate în Odesa și alte patru aflate în tranzit. Consider că am avut parte și de noroc, fiindcă am reușit să primim toate containerele din Odesa întregi, dar din păcate lanțul logistic a fost afectat și nu se prevede reluarea importurilor prin acest port în următoarele 3-4 luni. Ca urmare, durata de tranzit pentru livrările de materii prime a crescut cu peste 30 zile, inclusiv și din cauza proceselor de lucru ineficiente în portul Constanța, care a luat cea mai mare parte a fluxului de containere către Republica Moldova. De asemenea, au fost afectate și livrările terestre, importurile de materii prime din Rusia practic devenind imposibile, iar cele din Ucraina – foarte riscante.
Pandemia de Covid-19 afectase deja lanțurile logistice, iată de ce ne pregătisem pentru eventuale sistări în operațiuni (de exemplu, un anumit port intră în carantină) prin mărirea la maxim a stocului pentru produsele indispensabile pentru fabricarea mobilei, astfel la începutul anului 2022 practic toate depozitele companiei erau pline vârf. Anume această decizie ne-a ajutat să depășim lunile de criză acută când livrările maritime au fost înghețate. În același timp, suntem în permanentă căutare de furnizori alternativi pentru produsele livrarea cărora a devenit imposibilă.
Compliment
Este un proiect conceput și lansat spre finalul anului 2018, pentru a servi drept expoziție permanentă a întregului sortiment de țesături livrate de Mezanin-V SRL. A fost lansată pentru a oferi – oricui are nevoie de țesături pentru mobilă, draperii, saltele, genți ş.a. – un loc confortabil și plăcut pentru a vedea, selecta, combina și, ulterior, cumpăra produsul care i se potrivește perfect.
În primăvara anului 2020, când au fost impuse cele mai drastice restricții pentru prevenirea răspândirii COVID-19, a trebuit să închidem salonul pentru mai bine de 2 luni, însă am folosit acest timp pentru extinderea acestuia, mărind suprafața sălii comerciale cu peste 200 m.p., respectiv am majorat capacitatea de expunere pentru colecțiile de voaluri, tuluri și draperii. De asemenea, a fost mărit și sortimentul de stofe din bumbac, iar în prezent toate colecțiile importate de Mezanin-V SRL sunt expuse în salonul Compliment.
Industria mobilei
Este o industrie cu un potențial destul de mare, mai ales pentru export, care a început să fie realizat de companiile producătoare, în special după semnarea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Datele statistice ne arată că în 2011 exporturile de mobilă ale R. Moldova au însumat peste 87 mil. dolari SUA (o creștere de circa 117% față de 2010) și de atunci exporturile au crescut destul de stabil, atingând o cifră record de 165 mil. dolari SUA în 2018, care a fost practic repetată și în anul 2021. Dacă comparăm aceste cifre cu datele statistice pentru cifra de afaceri în comerțul interior al Republicii Moldova pentru articolele de mobilă, vedem că acestea au atins un record de 1 miliard de lei în 2020 (circa 55 mil dolari SUA) ceea ce reprezintă suma vânzărilor cu amănuntul pentru articolele de mobilier produse la noi în țară, dar și a celor de import. Prin urmare, devine clar că industria mobilei din Republica Moldova este una orientată spre export, care deși a atins rezultate bune în ultimul deceniu, cred eu că are un potențial mult mai mare.
Impactul războiului asupra industriei
Evenimentele din țara vecină au afectat enorm industria mobilei, pe lângă blocarea importurilor de materii prime din Asia prin portul Odesa, am asistat şi la un deficit de cherestea și plăci din fibre lemnoase necesare pentru fabricarea mobilei în lunile martie și aprilie, deoarece tradițional Ucraina era unul dintre principalii furnizori de aceste produse. Criza a fost depășită în mare parte datorită rezervelor, dar și a diversificării importurilor. Ultima soluție însă a dus la o creștere a prețurilor, deoarece prețul de achiziție a acestor materii prime a fost mai mare. În luna mai însă, ca urmare a localizării acțiunilor militare în estul Ucrainei, asistăm la reluarea exporturilor către Republica Moldova a acestor produse. Din păcate, nu există garanții pe termen lung că aceste exporturi se vor menține, dar rămânem optimiști în această privință.
În loc de concluzie
Crize am avut multe, chiar și acum din pandemie am intrat în criză energetică și logistică urmate de război în regiune, cu toate acestea viața merge înainte, toate crizele trec, întrebarea cea mai importantă e unde vom fi atunci când criza se va termina
… eu aleg să fiu acasă, la mine în țară, făcând ceea ce-mi place.
Aș vrea să fac un apel la calm, să îndemn pe toți să nu ia decizii grăbite după ce au consumat prea multe știri negative, să facă cumpărături chibzuite (nimeni nu are nevoie de un stoc de sare în debara pentru 5 ani) și să rămână optimiști în ziua de mâine.