Într-un proiect de design elaborat corect nu ar trebui să existe estetică fără funcționalitate. De această părere este Mihaela Munteanu, designer de interior din R. Moldova, iar noi dăm aprobator din cap. Mihaela a finalizat Facultatea Urbanism și Arhitectură la UTM. Și pentru că-i era important să știe ce-i designul nu doar în teorie, ci și în practică, s-a angajat într-un studio de design în calitate de proiectant, fiind studentă în anul 4. A urmat fabrica de mobilă Tandem și alte proiecte care au ajutat-o să-și valorifice potențialul. Și nu se oprește din a învăța. Pentru că în acest domeniu schimbător trebuie să fii cu mâna pe puls. Asta spune, asta face. Să o cunoaștem!
Începuturi
Îmi doream să interacționez cu beneficiari reali, să creez un concept bazându-mă nu doar pe viziunea mea, dar și pe necesitățile și preferințele stilistice ale acestora. Odată cu finalizarea studiilor, am primit oportunitatea de a lucra la compania de mobilă Tandem, în calitate de designer de mobilier. Am profitat din plin de această ocazie, fapt ce mi-a permis să învăț aspectele tehnice în producerea mobilierului, posibilitățile pe care le poate oferi piața noastră, care sunt costurile în raport cu un concept sau altul etc. Doar așa înveți să construiești o idee estetică și funcțională în limitele bugetului prestabilit.
Cu mâna pe puls
Într-un domeniu în continuă dezvoltare trebuie să fii mereu cu mâna pe puls: să dai curs invitațiilor la prezentări de produse noi, să vizitezi centrele expoziționale, să fii la curent cu munca colegilor de breaslă. E necesar să cunoști ceea ce poate oferi atât piața autohtonă în materie de finisaje și construcții, cât și cea internațională.
Implementarea proiectului
Pentru o implementare de succes, chiar din faza incipientă a lucrărilor de reparație, stabilim prima ședință pe șantier cu coordonatorul de lucrări. Analizăm schițele tehnice și discutăm asupra primei etape de lucrări: demontare, montare, trasarea rețelelor, turnarea șapei.
După executarea acestora, discutăm despre a doua parte: placarea cu rigips sau paneluri de gips, ori tencuieli decorative cu structuri agresive, cu relief proeminent. Dacă în procesul de lucru apar momente neprevăzute, le rezolvăm rapid, fie la fața locului, fie telefonic, important să conlucrăm efectiv cu toate părțile implicate.
Tendințe
Se optează pentru linii drepte și pete mari de culoare, nuanțe pastelate. La fel de solicitate rămân structurile decorative ce imită suprafețele naturale: piatră, marmură, granit, prevalează mult lemnul sau imitațiile acestuia. De asemenea, combinația dintre structuri și decoruri: paneluri din gips sau mouldinguri de perete și diverse tehnici de vopsire și prelucrare a peretelui.
Un rol important îl are iluminatul local și general – valorificarea unei suprafețe decorative nu ar fi posibilă fără iluminarea acesteia. Se folosește multă lumină ascunsă, aplice, spoturi redirecționate, șine magnetice cu componente speciale, pentru a crea jocul dintre umbră, penumbră și lumină. De obicei, toate aceste nuanțe își găsesc răspuns în dialogul inițial cu beneficiarul, la etapa selectării conceptului stilistic.
Investiții
Lucrările care necesită o atenție deosebită sunt acele ce țin de trasarea rețelelor electrice (amplasarea prizelor și întrerupătoarelor, sistemele de iluminare), precum și a rețelelor termice (tipul de încălzire, ventilare, condiționare) și rețele hidrice (grupurile tehnico-sanitare, tipul de sanitare care se vor monta în ciclul 2 al acestei etape, tipul de baterii, incastrate sau standarde etc). Deciziile pe care le luăm la această etapă au impact asupra produsului final.
Mobilierul și decorul
Îl preselectăm la momentul etapei de lucru în 3d, acesta se încadrează în conceptul de bază al interiorului, gama coloristică și destinația spațiului. Pentru alegerea mobilierului suntem atenți la disponibilitatea produselor pe piață sau posibilitatea de a le executa la comandă și prețul acestora. E necesar să ne încadrăm în limitele bugetului prestabilit.
Provocări
Un proiect complicat te scoate din zona de confort și rupe tiparele. Îmi plac provocările și nu aș putea cataloga o lucrare ca una complicată. Îmi place să proiectez spații comerciale, pentru că am posibilitatea să mă joc cu planimetria, să pun în valoare un anumit produs sau o serie de produse.
Majorarea prețurilor
Ne confruntăm cu realitatea creșterii prețurilor și a lipsei stocurilor pentru unele categorii de produse sau termen mai mare pentru livrarea mărfurilor la comandă. Important este că soluții sunt pentru orice impas. Esențial este să le descoperim și să le aplicăm în timp util.
Surse de inspirație
Intervin ca referință studiourile mari de design pe care le urmăresc: Design Studio YoDezeen, PROSVIRIN DESIGN, BERG, Alexei Volkov, Pavel Palinov, Современная Классика (@contemp.classic), Studio McGee, MAKHNO STUDIO, Behance, Pinterest, la care apelează și beneficiarii de obicei.
Funcționalitate sau estetică
Într-un proiect de design elaborat corect nu ar trebui să existe estetică fără funcționalitate. Este necesar să ținem cont de faptul că spațiul proiectat nu constituie doar o imagine pe care o vizualizezi la calculator, ci un obiect real, în cadrul căruia cineva va locui, va munci sau se va odihni. Rolul nostru este de a realiza un aspect frumos și armonios zonelor vizate, dar neapărat, pornind de la cerințele funcționale ale spațiului.