Cu toții știm cât de importantă este protecția naturii, conservarea ecosistemului și a mediului ambiant. Principiile sustenabilității s-au răspândit în toate sferele, ajungând și în domeniul construcțiilor. Schimbările climatice și epuizarea resurselor au făcut necesară regândirea practicilor tradiționale și optarea pentru locuințe ecologice. Din ce materiale se construiesc acestea? Le-am enumerat în articolul ce urmează, majoritatea fiind accesibile și avantajoase ca preț.
Pluta
Este un material natural și prietenos mediului, fiind recoltat din scoarța unor copaci. Produsul din plută este flexibil și rezistent, mai mult: acesta poate reveni la forma inițială chiar dacă a fost supus unei presiuni mari. Poate fi utilizat la producerea parchetului, dar poate servi și ca material pentru izolarea fonică, deoarece are capacitatea de a reduce zgomotul. Totodată, pluta poate fi folosită și la izolarea termică, fiindcă rezistă la temperaturi ridicate și nu elimină gaze toxice la ardere. Un alt avantaj al acestui produs este că e aproape impermeabil, deci nu absoarbe apa și nu putrezește. Iar atunci când este necesar de schimbat materialul pe unul nou, produsul vechi din plută nu trebuie aruncat, deoarece el poate fi ușor reciclat sau refolosit în proporție de 100%.
Bambusul
Este considerat cel mai nou material folosit în construcţia locuinţelor durabile. Potrivit specialiștilor, acesta este util datorită faptului că este uşor, flexibil şi utilizabil într-o mare varietate de construcţii, are un cost scăzut şi este foarte rezistent la tracţiune. De asemenea, locuințele din bambus sunt rezistente la cutremure, iar în caz de colaps, acestea pot fi ușor restabilite.
Vata minerală de sticlă
Este un produs ecologic, fiind realizat din sticlă reciclată, nisip sau cuarț și calcar. Materialul poate fi utilizat în construcție în calitate de izolator termic, atât la interior, cât și la exterior, având o temperatură de topire de până la 600°C. La fel, vata minerală de sticlă poate reduce nivelul de zgomot, creând o barieră împotriva sunetelor. Produsul poate fi folosit la tavan, fațade ventilate, interiorul fațadei, acoperișuri înclinate sau mansarde, pereți de compartimentare, plafoane și intradosuri. Acesta este flexibil și elastic, fiind un material potrivit pentru izolarea spațiilor cu forme neregulate și a spațiilor greu accesibile.
Plăcile din gips-carton
Sunt unele dintre cele mai răspândite materiale de construcții și se folosesc pentru placări, tavane și la realizarea unor pereți despărțitori sau pardoseli. În funcție de structura acestora, plăcile pot fi utilizate la izolarea fonică, împotriva incendiilor sau ca protecție împotriva umezelii. Un avantaj al plăcilor din gips e că sunt integral reciclabile, contribuind astfel la protejarea mediului.
Placa OSB
La etapa actuală, plăcile de particule orientată (OSB) sunt utilizate pe scară largă în construcții, atât la producerea mobilierului, cât și la placare sau alte procese. Caracteristicile tehnice și structura materialului îi oferă fiabilitate, ușurință, rezistență ridicată, anumite proprietăți estetice și accesibilitate.