Nu se cade s-o spunem, că ne-ar certa rău profesorii de la Jurnalism pentru subiectivism, dar admirăm femeile curajoase. Sau, altfel spus, admirăm femeile care au îmbrățișat domeniul construcțiilor. Și ca să aducem o notă de normalitate acestor vremuri deloc normale, continuăm seria dedicată femeilor din industrie.
Am mers (virtual) la IP „Centru de Excelență în Construcții” și am întâlnit-o pe Lilia Zestrea, șefa catedrei „Construcții Civile și Industriale”, care activează aici mai bine de 15 ani. Predă mecanica teoretică, rezistența materialelor, calculul elementelor de construcție și alte domenii care stau la baza mai multor generații de specialiști. Printre ateliere de lucru, vizite la șantier, masterclass-uri, conferințe, activități de voluntariat, mentorat pentru EVS, colaborări cu ONG-uri, munca la catedră sau în calitate de arhitectă, a reușit să răspundă și la întrebările noastre, în articolul ce urmează.
Biografia pe scurt
Activez în calitate de profesor la Instituția Publică „Centrul de Excelență în Construcții” de mai bine de 15 ani. În acest parcurs profesional am reușit să experimentez mai multe roluri – de la formatoare și mentoră pentru tinerii specialiști până la expertă și președintă a comisiei de evaluare şi certificare a competențelor profesionale la meseriile fierar-betonist, pietrar-zidar, asfaltobetonist, constructor de acoperiș. Iar de 5 ani sunt șefa catedrei „Construcții Civile și Industriale”. De la finisarea studiilor de licență și masterat la UTM, până în prezent, lucrez și în calitate de arhitectă.
Primii pași în carieră
Încă în anii de școală am înțeles că domeniul construcțiilor, unde este necesar de aplicat matematica, fizica, desenul, creativitatea, îmi trezește interesul și are toate șansele să devină continuitatea mea. În ajutor a venit Petru, fratele mai mare cu care partajăm pasiunea pentru științele exacte, și mi-a recomandat câteva specialități, unde disciplinele preferate au aplicabilitate. Au urmat studiile la Facultatea Urbanism și Arhitectură, unde am descoperit domeniul urbanismului, tehnologia construcțiilor și am solidificat creativitatea tehnică şi artistică în domeniul arhitecturii.
Primele obstacole
Cu o reușită exemplară la facultate am petrecut mult timp în căutarea unui serviciu, fiind printre ultimii colegi care au primit carnetul de muncă. Majoritatea companiilor din sector recrutează persoane cu experiență de minim 1 an, ceea ce reprezintă o mare provocare pentru tinerii absolvenți. Factorul cel mai descurajant, desigur, a fost stigma față de femeile care aleg o meserie inginerească, ramura de construcții fiind exclusiv rezervată bărbaților. Una din primele „nereușite” la răsăritul carierei a fost refuzul de angajare pe motiv de gen.
Schimbări spre bine?!
În ultimii ani, societatea tinde să devină mai incluzivă și femeile reușesc să aplice cu succes talentele în diverse domenii. Cel al construcțiilor rămâne a fi mai conservativ. Putem observa preponderent mai mulți bărbați în posturile cheie atât din companiile private, cât și în instituțiile de învățământ cu profil tehnic. De multe ori, femeile fie nu sunt încurajate să se înscrie la concurs pentru un post managerial, fie nu sunt pe lista first choice pentru promovare.
Privilegii
În experiența mea de lucru nu am făcut diferența de gen, axându-mă pe competențele profesionale – hard skills și soft skills laolaltă. Nu am fost privilegiată și nu am avut anumite favoruri în acest sens.
Stereotipuri
Deseori, colegii, în special bărbați, sunt în nedumerire: „Cum se cade că tu predai discipline precum: mecanica teoretică, rezistența materialelor, calculul elementelor de construcție?” Aceste discipline au la bază toate științele exacte ca matematica și fizica, imaginație spațială, în special la rezolvarea problemelor 3D. Științele exacte sunt accesibile pentru toți, nu există predispoziție de gen pentru însușirea acestor materii. Unica explicație plauzibilă pentru astfel de reacții este lipsa exemplelor, modelelor de rol feminine în construcții. Cu pași moderați, împreună cu colegele din Centrul de Excelență în Construcții, încercăm să arătăm că este posibil de atins culmi înalte în domeniul ales.
Vs. bărbați
Activitatea mea nu presupune concurență în adevăratul sens al cuvântului. Sunt fie parte a unei echipe, fie lider de echipă, și în ambele roluri mă strădui să fiu corectă și imparțială, să pun în lucru empatia, inteligența emoțională și toate cunoștințele acumulate pe parcursul activității profesionale. Vreau să cred că îmi reușește să contribui la rezultate frumoase, calitative și o atmosferă sănătoasă de lucru. Și, credeți-mă, toate astea sunt cu mult mai importante decât concurența.
Sfaturi și recomandări
Construcția și exploatarea clădirilor și edificiilor, precum și Construcția și exploatarea drumurilor sunt cele mai solicitate specialități, la care aplică preponderent băieți. Însă, în fiecare grupă sunt câteva fete – de obicei între două și cinci – toate cu pregătire foarte bună și un potențial imens. Vreau să încurajez toate fetele, elevele abituriente, să-și urmeze visurile, să se „aventureze” cu aplicația la o facultate pe placul său, indiferent că e vorba despre construcții, IT sau altele. Aveți toate șansele să progresați și să deveniți competente în orice activitate, domeniu, industrie. În zilele noastre, a devenit o normalitate ca femeile să aleagă meseria de șoferiță, dirigintă de șantier, ingineră sau orice altă profesie, care numai ieri era rezervată bărbaților. Îndrăzniți și veți reuși!