Nu este un secret că achiziția unui imobil este însoțită de multă grijă, atenție și planificare. Oamenii iau o decizie responsabilă cu investiții mari. Plus că o casă este locul de confort, este zona unde ne întoarcem pentru odihnă, de aceea avem nevoie de o alegere echilibrată și chibzuită.
Pentru a înțelege mai bine piața din Republica Moldova, ne-am consultat cu Guritenco Alexei, agent imobiliar Proimobil, care activează în domeniu deja de 9 ani.
Ce alegem: apartament în variantă albă sau amenajat
La acest subiect există mereu dezbateri aprinse, însă decizia finală trebuie luată rațional și chibzuit. Dacă optăm pentru un apartament în variantă albă, ni se oferă oportunitatea de a planifica designul interior după bunul plac. Materialele, culorile, mobila, toate acestea creează confortul și atmosfera în locuință. De aceea, dacă planificăm interiorul singuri există șanse mai mari să ne simțim „acasă”. Odată cu acest avantaj apare un dezavantaj și anume costuri suplimentare pentru materialele de construcție și muncă. Să nu uităm că apartamentul în variantă albă este nelocuibil, astfel că va trebui să mai amânați mutarea.
Dacă optăm pentru un apartament deja amenajat trebuie să fiți pregătiți pentru: mobilier uzat, reparație necalitativă sau absentă, materiale și design ieftin. Avantajul major este că te poți muta imediat după ce ai achiziționat imobilul și nu este necesară reparația, cel puțin pentru prima perioadă.
La ce atragem atenția când analizăm un imobil
Situația juridică – există multe tipuri de escrocherii care implică bunurile imobiliare, de aceea trebuie să verificăm neapărat dacă imobilul nu are probleme cu actele de proprietate, nu este sub sechestru, nu este grevat, nu are datorii față de furnizori etc.
Starea fizică a imobilului – casa are două funcții de bază: confortul și siguranța. Deci, trebuie să atragem atenția la materialele din care este construit imobilul, dacă iarna va fi cald și vara răcoare, dacă pereții sunt subțiri sau asigură o bună izolare fonică, dacă reparația este calitativă, dacă nu are defecte precum fisuri în pereți, mucegai, umezeală, mirosuri neplăcute etc.
Infrastructura – este bine dacă imobilul are o amplasare bine gândită. Asta ar însemna accesibilitate rapidă către o arteră mare a orașului, aflarea în apropiere de școli, grădinițe, spitale, policlinici, magazine mici și marketuri, restaurante, parcuri sau orice alte zone de agrement etc. De asemenea, atragem atenția la locație, dacă este o zonă bine iluminată, înverzită, securizată etc.
Preț – în cultura moldovenească există o vorbă, care explică toată complexitatea acestui subiect: „Ieftin, bun și mult în kilă”. Oricine caută mereu să plătească cât mai puțin și să obțină cât mai mult, de aceea este nevoie de căutat și analizat multe imobile pentru a găsi raportul perfect calitate preț.
Recomandarea noastră este să apelați la un agent imobiliar care se va ocupa de toate detaliile necesare pentru achiziție sau chirie. Acesta are experiență în cercetare pieței și va analiza bine imobilele perfecte după calitate, preț și preferințele dvs.