Astăzi, casele bătrânești nu mai sunt case, ci monumente care dețin o parte din istoria, cultura și tradițiile noastre – așa spune Zinaida Capațînă, o artistă pasionată de obiecte vechi, care a descoperit și și-a achiziționat o bijuterie de casă în Ulmu, Ialoveni. Zinaida ne-a povestit despre restaurarea acesteia, ce investiții s-au făcut până acum, precum și ce alte cheltuieli urmează. Aflați și voi!
În căutarea unui refugiu
Pasiunea mea pentru obiectele vechi, care vine încă din copilărie, m-a făcut să mă îndrăgostesc de acest loc. Nu a fost nevoie de mult timp pentru a lua decizia de achiziție. Din surse nesigure știu că această casă are în jur de 90 de ani, scopul inițial a fost de a o restaura și de a o face funcțională. Chiar dacă aici nu a mai locuit nimeni de 10 ani, casa era amenajată și plină de viață.
Construcția de altă dată
Pereții casei sunt în stare destul de bună și pot fi reparați. În construirea pereților a fost utilizat lemn, lut și paie. Pe stâlpii din lemn ai casei au fost montate leațuri orizontale. Între leațuri au fost împletite nuiele, apoi un amestec de lut, paie și pleavă. Pentru obținerea unui perete mai fin ei au fost fățuiți cu un amestec mai subțire din balegă de cal și argilă. După ce pereții s-au uscat, aceștia se ung cu un amestec de nisip și var, iar în final doar cu var.
Încălzirea casei
Luând în considerare că este o casă destul de veche, va suferi câteva schimbări în sistemul de încălzire. Casa era încălzită de două sobe, una a fost stricată înainte, cealaltă am fost nevoită să o stric eu, era construită din piatră și lut. În același loc voi reconstrui o sobă, cu ajutorul unei metode mai noi aceiași sobă va încălzi alte două camere. Totul va fi făcut cu mare atenție și grijă pentru a nu afecta aspectul estetic al casei. La fel, va fi reconstruit și un cuptor care nu a fost posibil de restaurat, era construit în mare parte din lut și câteva pietre la bază.
Reciclarea maximă
E unul din obiective, tot ce a conținut această casă în interiorul și exteriorul ei. Ușile, ferestrele și tavanul sunt toate din lemn, avem trei ferestre care necesită schimbate, în rest totul va fi restaurat. Lipsurile și decorul casei va fi completat cu obiecte de artizanat. În interior am găsit o mulțime de broderii, țesături și obiecte vechi care vor fi refolosite în decor.
Bunica – sursa de inspirație
Cu ajutorul familiei această experiență e tot mai frumoasă, cunoscând istoria bunicii și de faptul că împreună cu bunicul au construit o casă, apoi alta, îmi dă foarte mult curaj. Bunica mă ajută să descopăr tehnologiile de construcție și restaurare, tata fiind pictor și artizan are întotdeauna soluții bune și economice, sora fiind și ea din domeniul artelor vine cu idei, sfaturi, susținere și mare ajutor.
Investițiile preconizate
La moment nu am claritate. După costul casei, investiția cea mai mare a fost construirea unei fântâni, urmează sistemul de încălzire și, desigur, vor mai fi și alte cheltuieli inevitabile. Să nu uităm de faptul că casele vechi tradiționale au fost construite doar din materiale naturale, deci, cu imaginație și dedicare maximă se poate economisi.
Scopul restaurării
Va fi o casă unde voi locui periodic, în timpul momentelor creative, și voi organiza tabere de creație, pentru toate tipurile de arte și artiști. Un asemenea scop merită un loc deosebit.