Pandemia, dar și războiul din Ucraina, și-au pus amprenta și asupra sectorului de mobilă. Prețurile de achiziție la unele materii prime, care erau preponderent importate din Ucraina, Belarus sau Federația Rusă, au crescut, iar alte materii prime au devenit, în general, imposibil de a fi importate. Agenții economici din domeniul mobilei sunt în căutare de soluții pentru a se menține pe linia de plutire. Subiectul a fost discutat la una din sesiunile Platformei „Dialog Pro-Business”, organizate de Agenția de Investiții.
Mihai Tornea, președintele Uniunii Producătorilor de Mobilă, spune că în ultima perioadă nu prea sunt vânzări, având în vedere că populația e într-un șoc din cauza evenimentelor petrecute în lume. Cel mai mult a fost afectată partea logistică, deoarece o bună parte a materiei prime era importată din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, iar acum acest lucru este destul de problematic. Cea mai mare problemă ține de importul PAL-ului melaminat din Ucraina, principala țară de import. Din acest considerent, alți producători din zonă sunt copleșiți de cererile de pe piețele unde ei tradițional nu exportau. Este vorba de producătorii din România. Prețurile la materie primă cresc de la o săptămână la alta. Se atestă o creștere până la 20% la acest tip de produs.
Au crescut prețurile de achiziție și la fibra lemnoasă, cheresteaua și tot ce ține de materia primă lemnoasă. Din Rusia se importau feronerii și accesorii din metal, în special. Acum, se preconizează că transportul terestru pentru importul acestor produse va crește de circa patru ori, având în vedere că vor fi ocolite mai multe țări. Mihai Tornea crede că accesoriile din plastic vor fi imposibil de importat din Rusia și se caută alternative de import din Turcia sau Bulgaria.
Ca industrie, consideră el, cele mai mari probleme le întâmpină acum companiile care au puțini angajați, deoarece, în condiții de instabilitate a prețurilor, producătorul trebuie să facă un efort colosal pentru a nu vinde în pierdere.
Directorul general al companiei Anturaj SRL, care face parte din Grupul companiilor „Ambianța”, Dorin Dumbrăveanu, a relatat că, actualmente, afacerea pe care o conduce are grijă să reușească să producă eficient și să vândă în profit. În viziunea sa, perioada e mai „calmă” acum, deoarece e mijlocul sezonului, iar vânzările de mobilă depind de sezon.
Totuși, spune el, unele probleme în sector au început de când a început pandemia. În primăvara anului 2020 a simțit că au dispărut lanțurile de furnizori, s-au destabilizat prețurile, „au sărit în aer” prețurile de transport și costul livrărilor, mai ales din destinații îndepărtate precum China. Din acest considerent producția devine mai scumpă și se „mănâncă” din profit. La fel și puterea de procurare a populației scade, lucru care se simte mai ales în Republica Moldova.
Dorin Dumbrăveanu poate spune din propria experiență că din vara anului 2020, PAL-ul melaminat s-a scumpit cu circa 70% până acum. De asemenea, menționează el, companiile care aveau ca piață de desfacere Rusia și Ucraina s-au mutat în Romania. Este vorba de companiile turcești sau poloneze, cu care trebuie de concurat, fapt ce le îngreunează activitatea agenților economici din domeniul mobilei.