În vremuri de criză, mai ales, ar fi bine să ne aducem aminte că suntem toți o echipă – cetățenii, business-ul, guvernul – echipa Republicii Moldova. Doar așa vom trece mai ușor de provocări, crede directorul Habsev Grup, Gheorghe Habed.
Războiul din Ucraina ne afectează direct și indirect pe fiecare din noi. Criza care a izbucnit în contextul ultimelor evenimente, a început să se facă simțită și în industria construcțiilor. Cum se reflectă aceasta în activitatea companiilor din domeniu, vedem în continuarea acestui articol.
Industria construcțiilor
Depinde direct de stabilitatea economiei, stabilitatea monedei naționale, de planurile de dezvoltare a companiilor și oamenilor de afaceri, de stabilitatea puterii de cumpărare și, în genere, de încrederea în ziua de mâine.
Evenimentele din Ucraina
Au generat o mare îngrijorare și impredictibilitate. Creșterea prețurilor la produsele petroliere și gazele naturale au determinat o creștere pe lanț a prețurilor și un salt al inflației. Puterea de cumpărare a oamenilor scade rapid, companiile își revăd programele investiționale și privesc în viitor cu mai multă prudență. Suntem abia la începutul crizei – e clar că criză va fi, dar încă e greu de apreciat cât de gravă. Peste toată lumea această criză a căzut pe neașteptate și fiecare se va descurca în funcție de circumstanțe.
Efectele asupra companiei
Colegii mei au fost îngrijorați încă în luna decembrie 2021, când s-a produs primul val de creșteri de prețuri. Oamenii nu pot fi mulțumiți când puterea de cumpărare a salariului lor scade. Cred că aici mingea e pe jumătatea de teren a Guvernului. Business-ul își face treaba – creează locuri de muncă, produce și livrează mărfuri și servicii utile și necesare, achită salarii și taxe. Guvernul trebuie să se preocupe de stabilitatea economiei și a monedei naționale și, atunci când lucrurile se dezechilibrează, să vină cu suport.
Cred că suntem toți o echipă, echipa Republicii Moldova, și trebuie să ne susținem. Atunci vom avea mai multă încredere unii în alții și vom fi mai puternici.
Măsuri anti-criză
Indiferent de realitățile economice, obiectivul nostru e satisfacerea și susținerea clienților noștri. Urmărim să fim utili clienților, să-i ajutăm să își rezolve problemele ori să își realizeze proiectele într-o manieră cât mai eficientă. Puterea noastră e în clienții noștri și în echipa noastră. Diversificăm spectrul de produse și soluții, pentru asta ca de obicei învățăm. Criza înseamnă reducerea posibilităților – înseamnă că toți vor fi nevoiți să analizeze mai prudent raționamentul cheltuielilor. Va fi nevoie de mai multă disciplină în decizii.
Ce am putea face mai bine
Mai întâi de toate să începem să înțelegem că lumea produce prea mult armament. Armamentul nu e lucru bun – arată că nu avem încredere unii în alții și că vrem să dominăm. Dacă ar fi după mine, aș reduce cheltuielile pentru armament și aș îndrepta resursele pentru împădurire, pentru reducerea poluării apei și aerului, aș rezolva problema deșeurilor împrăștiate peste tot. Așa aș lăsa copiilor o planetă mai curată și cu mai puține pericole de războaie. Cred că tot ce facem azi trebuie să fie cinstit orientat spre a lăsa o lume mai bună copiilor.