Când te cheamă pasiunea, dispare orice zgomot care te-ar putea întoarce din drumul tău. Așa a fost și la Eni Cristina, designer și fondatoarea studioului „ENI DESIGN INTERIORS”, care a fugit din lumea cifrelor, ca să-și urmeze vocația. Ar vorbi la nesfârșit despre design, dar am îngustat discuția doar la câteva întrebări, la care ne-a răspuns succint din experiența și cu expertiza multă pe care o deține.
Din biografie
Am absolvit Universitatea „IMI-NOVA” din Chișinău, specialitatea Business și Administrarea Afacerilor. După doi ani de activitate în lumea cifrelor, am înțeles că nu mă reprezintă deloc și că nu vreau să petrec toată viața într-o activitate monotonă. Firea mea artistică m-a întors la pasiunea din adolescență: DESIGNUL. Atunci am lăsat totul și am făcut școala de design de la DCC, apoi a urmat un an de lecții pentru a studia softurile.
Designul
Acest domeniu pe cât este de frumos, pe atât de greu. Designul nu este doar despre a crea interioare sau exterioare frumoase, este despre psihologie, relația client și prestator, munca în echipă, management organizațional.
Clienți
90% din clienții noștri vin prin recomandările altor clienți. Restul 10% – din rețelele sociale.
Preferințele diferă în funcție de posibilități și de personalitatea clienților, dar 70% aleg stilul neoclasic, 20% – modern, iar restul – spre loft, scandinav etc.
Refuz mereu proiectele care deja sunt la etapa lucrărilor de reparație. Le sugerez clienților să apeleze cu minim două luni înainte de începerea oricărei etape de lucrări pe șantier.
Recomandări
Să nu economisească niciodată pentru sistema de electricitate și sanitară. Ele sunt în interiorul pereților și trebuie să reziste peste ani. Ceea ce nu putem spune despre mobilier, el poate fi schimbat ușor după 2-3 ani.
Se economisește
La uși, elemente de decor, finisaje pentru pardoseli sau pereți. Bucătăriile sunt partea cea mai costisitoare într-un proiect și aici mă bucură faptul că toți clienții noștri înțeleg asta.
Mă mândresc cu toate proiectele mele
Dar cele mai grele sunt cele internaționale. E necesar să studiezi bine piața pentru a le oferi clienților un proiect cu toate modelele 3D existente și pentru a putea fi utilizate la efectuarea lucrărilor conform proiectului de design.
Recent am finisat o casă privată în Germania și pot spune că partea tehnică chiar a fost foarte dificilă. A fost o cerință de proiectare tehnică în limba germană și cu legenda din biblioteca arhitecturală germană, ceea ce a fost nou pentru mine.
Încerc să mă implic la maxim în efectuarea lucrărilor pe șantiere
În așa fel mă asigur că nu va fi vreo surpriză la sfârșit. Pentru că fiecare etapă depinde una de alta, dar nu toți înțeleg acest lucru: orice schimbare va fi precedată de o altă schimbare. Totodată, implicarea mea depinde și de cât de mult și-o dorește clientul. Uneori, eu efectuez proiectul de design și clientul îmi trimite doar poze sau vine peste câteva luni cu un mesaj de mulțumire, atunci când deja savurează atmosfera nouă în casa lor. Alteori, sunt prezentă de la prima săpătură a casei până la ultima plantă sădită în ogradă.
Oamenii sunt pregătiți pentru noi tendințe și experimente stilate
La moment, toți doresc materiale de finisaje ecologice, texturi lemnoase, metale. Dacă vorbim de sisteme de ventilare, atunci se optează pentru cele de ultimă generație, electrocasnice la fel etc. Dacă vorbim despre stilistici… aici este foarte divers, însă se combină mult stilurile între ele, iar acest fapt mă bucură enorm.
Designul este o profesie a viitorului
Iubesc tot în acest domeniu. Mi-ar plăcea, totuși, să se schimbe prețurile la materiale de construcție și finisaje, pentru a fi mai accesibilă orice fantezie artistică.