Am scrie o introducere mai voluminoasă, dar îl lăsăm pe Begu Valentin să vorbească, căci are muuulte de povestit. După finalizarea liceului, pentru că-i plăcea diverse domenii și n-a știut cum să aleagă, a mers pe varianta „safe”, urmând facultatea de Drept, chiar dacă era pasionat de construcții și antreprenoriat. Totuși, după ce și-a luat diploma în domeniul juridic, a mers în Marea Britanie, unde a învățat construcțiile. Curios de fire și cu simț antreprenorial, a revenit în țară unde a lansat un vlog despre construcții, Enciclopedia Construcțiilor, ulterior deschizând și o afacere în acest domeniu: Premium House. Să-l cunoaștem, așadar!
Enciclopedia Construcțiilor
Pentru mine, domeniul construcțiilor este mai mult decât un hobby sau afacere. Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Henry Ford, Walt Disney – toți sunt sau au fost autodidacți în domeniile în care au reușit. La fel încerc să fiu și eu. În 2017, având un document Word cu peste o mie de pagini doar cu notițe, mi-a venit ideea să mă împart cu informațiile adunate, creând primul vlog despre construcții din R. Moldova, care astăzi are deja aproape 300 de videouri. Nu-mi pot explica cum am ajuns la un număr de zeci de mii de abonați, însă dacă mă uit pe statistici, văd un feedback pozitiv în peste 97% din cazuri. Deci, interes pentru domeniu există.
Conținut
Mă inspir din nevoile oamenilor și din problemele cu care se confruntă. Fiind și jurist, știu cât este de importantă indicarea surselor. De aceea, fiecare afirmație din conținutul pe care-l public, are la bază surse sigure, verificate, cum ar fi: normative din construcții, literatură de specialitate, articole și conținut expus de alți specialiști, fișe tehnice, din discuții și experiența oamenilor atât din construcții (profesori, ingineri, diriginți de șantier, responsabili tehnici), cât și a beneficiarilor. Și, nu în ultimul rând, din propria experiență.
Premium House
Este compania care oferă servicii de calitate nu doar în cuvinte, ci și pe șantier, fiind fondată de mine în anul 2020. Prestăm servicii de consultanță, proiectare și construcții, pe lângă altele mai minore. Construim case eficiente energetic, sustenabile, cu un consum mult mai mic de energie – cu 90% mai puțin în cazul caselor pasive, confortabile și care poluează mai puțin.
Proiecte
Chiar dacă am participat până acum la mai multe proiecte, primul și cel mai greu, comparând cu oricare alt șantier văzut vreodată, este proiectarea și construcția propriei case. Dorim să o certificăm pe plan mondial la Passive House Institute din Darmstadt, Germania, ca prima casă pasivă de nivel premium din R. Moldova. Proiectarea a durat peste 9 luni, cu schimbări dictate de certificatorul de case pasive care este de peste hotare, cu realizarea proiectului și de Arhitectură, și Rezistență, și cel pe Apă și Canalizare (RAC și REAC), și Încălzire, Răcire și Ventilare (IVC).
A trebuit să ne dotăm cu programe speciale, cum sunt cele ce modelează punțile termice și cele cu care facem diagnosticul unei case pasive, și anume Bilanțul energetic, unde se includ fiecare milimetru și date din toate proiectele. Știm datorită acestor calcule, chiar și câtă căldură va pierde casa prin apa rece ce se va scurge prin chiuvetă. Fiind cel mai riguros standard de eficiență energetică din lume, a trebuit să facem o sumedenie de calcule la etapa de proiectare. După ce acestea au fost verificate peste hotare si au trecut cu bine de pre-certificare, a început șantierul, unde a trebuit să realizăm totul fix în fix ca în documentația de proiect. Acum am finalizat „la roșu”, iar din primăvara 2022 vom continua, ca să avem cea mai energo-eficientă clădire rezidențială din țara noastră.
Costuri
În prezent e nebunie pe piața construcțiilor. Și e la nivel global, nu doar regional. Vorbind de R. Moldova, din ce am discutat cu mai mulți beneficiari și constructori, ca să te muți în casa finalizată la cheie, trebuie să estimezi un cost de minim 800 euro/m2 construit. Sfatul meu pentru cine dorește să economisească, este să proiecteze case mai mici. Orice m2 înseamnă bani în plus, începând cu proiectarea și terminând nu doar cu betonul, armătura și cofrajul, ci și vopseaua sau laminatul din final. Plus, mulți ani înainte acești m2 trebuie încălziți, răciți, curățați, întreținuți etc.
Economii
Nu recomand să se facă economii pe calitatea lucrărilor. Aici se includ nu doar materialele bune, dar și forța de muncă calificată. Orice economie la etapa construcției reprezintă un bumerang care se va întoarce beneficiarului înapoi cu costuri pentru remedieri, reparații ș.a. Sau vor fi nevoiți să trăiască într-o casă unde nu vor simți pe deplin nici confortul emoțional, nici fizic.
Lucrări în perioada rece a anului
Toate lucrările de construcție ce se fac vara, se pot face și iarna, doar că trebuie să respectăm specificul de lucru în sezonul rece. În comparație cu străbuneii noștri, avem infrastructură de acces și mijloace de transport, tehnică și instrumente moderne de muncă, materiale noi, aditivi ce pot fi adăugați în beton sau mortare. Înainte când se chema „la clacă”, acei chirpici din lut, paie, poate balegă (mă rog, sunt mai multe rețete), se fabricau prin amestecul călcat în picioare, se făceau formele dorite și se lăsau să se usuce la soare, fapt pentru care trebuia să fie cald mai multe zile și săptămâni. Astăzi blocurile de zidărie sunt fabricate, uscate în uzine dacă e cazul, transportate și puse în operă indiferent de sezon. Și nici nu mai avem iernile de altădată.
Schimbări
Ar fi să introducem din punct de vedere juridic și fiscal, noțiunea de Self-Employed, luată din Marea Britanie. Acolo practic nu există salariați în construcții. Muncitorii ce fac jobul propriu-zis au un statut independent. Procedura de angajare poate fi și verbală sau contract de prestări servicii foarte simplu. Muncitorul primește toți banii pe card fără ca angajatorul să achite impozite pe el și fără ca muncitorului să i se oprească impozitele, iar la sfârșit de an fiscal muncitorul împreună cu contabilul fac o declarație unde socot toate veniturile, scad cheltuielile pentru instrumente, îmbrăcăminte de muncă, transport și hrană, și din ce rămâne achită impozitele necesare. Ar dispărea într-o noapte munca la negru! Unii ar zice că seamănă cu Întreprinzător Individual, însă vă zic din propria experiență, că nu e nici pe departe așa.
Domeniul construcțiilor din Moldova
L-aș descrie așa: oameni noi, cutume vechi, și acest lucru se repetă din generație în generație, an de an. Și se reflectă în normative și reguli care trebuie reînnoite, în soluții și materiale noi care greu mai intră pe piața noastră și în modul în care interacționează oamenii din domeniu. Avem tineri pricepuți, ce vor să schimbe lucrurile și să facă totul calitativ și bine, însă lovindu-se de realitate, în câțiva ani ori pleacă peste hotare, ori ajung să facă lucrul de mântuială. Și nu ei sunt vinovați, ci sistemul și clienții. La noi mai mereu se alege varianta mai ieftină, nu calitativă. Și pentru a supraviețui, ajungi să scazi prețul, și implicit din calitate. Totuși, există excepții. Se simte o tendință a schimbării mentalității clienților – că o fi meritul internetului sau că o bună parte din cetățeni au fost peste hotare și au văzut prin comparație că ceea ce se face la noi e, pe alocuri, de plâns. Spre astfel de clienți ne orientăm noi, care înțeleg: calitatea costă, iar pe termen lung vor economisi mai mult făcând lucrurile corect la etapa inițială.