Analistul Veaceslav Ioniță scria într-un articol pe blogul său că din cei 12,7 mii tineri care au intrat la Universitate în Moldova în 2019, doar 8,3 mii sau 65% din ei au finalizat studiile în 2022. Cei 4,4 mii tineri au decis să-și continue studiile și viața peste hotarele țării.
Efim Gheorghiu este un student care înclină balanța celor 65%. Fiind pasionat de construcții și matematică, și-a început cariera la Centrul de Excelență în Construcții, continuând cu Universitatea Tehnică a Moldovei, la specialitatea Inginerie și Management în Construcții. Iar cariera și viața vrea să și le construiască aici, acasă. În continuare, povestește un student în domeniul construcțiilor.
Centrul de Excelență în Construcții
Am avut oportunitatea să merg în România pentru a-mi continua studiile. Dar m-am gândit că o să-mi fie greu să mă adaptez și am renunțat. Centrul de Excelență în Construcții a fost o alegere personală spontană, rezultată și din recomandarea unui prieten de familie. Am ales „Construcția și Exploatarea Construcțiilor și Edificiilor” pentru că eram pasionat de construcții și mă descurcam foarte bine la matematică.
Universitatea Tehnică a Moldovei
La UTM studiez „Inginerie și Management în Construcții”. Dacă ar fi să apreciez studiile aici, de la unu la zece, s-ar încadra între 7 și 8. Așteptările întotdeauna au fost și vor fi mari. Observ o lipsă de motivare a studenților, care parcă învață doar pentru note. O mare parte nu știu ce vor face după ce absolvesc universitatea.
Ce ar putea face Universitatea mai bine? Pentru început, e nevoie de un site mai clar și accesibil. Ideal ar fi să existe mai multă susținere din partea statului, mai multe proiecte în comun cu mediul de business, mai multe cursuri, burse, laboratoare mai performante.
Carieră
Am lucrat în calitate de ajutor de inginer. A fost o experiență utilă. La moment, colaborăm împreuna cu domnul inginer pentru un proiect nou în Moldova.
Peste ani mă văd tot aici, implicându-mă în modernizarea și dezvoltarea urbanismului din țara mea. Acesta este și visul meu cel mai mare: să mă dezvolt, să cresc și să trăiesc aici, acasă.