De la început, studiile la Colegiul de Excelență în Construcții nu reprezentau o perspectivă reală pentru dezvoltarea unei cariere în domeniu pentru Tatiana Său. Dar pofta vine învățând. Și din Chișinău, Tatiana a ajuns în Franța să învețe arhitectura, ca mai apoi să coordoneze o întreagă echipă în Agenția HYFA Architecture din Paris, în calitate de arhitectă-șef. Luați o pauză de la noutăți și haideți să facem o tură până la Paris, în articolul ce urmează.
Background
Parcursul meu începe cu Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, urmat apoi de Colegiul de Construcții, (astăzi Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău), specialitatea „Evaluarea Imobilului”. Mai târziu, Școala Națională Superioară de Arte Aplicate (ENSAAMA) „Olivier de Serres” din Paris, specialitatea „Design d’espaces”, ca mai apoi să-mi închei studiile la Universitatea de Arhitectură (ENSA) „Paris la Villette”.
În prezent, activez în calitate de arhitectă-șef în agenția HYFA Architecture din Paris. Rolul meu este de a coordona întreaga echipă, purtând răspundere, în special, de producerea documentelor de construcție, după standardele locale, dar și după obiectivele întreprinderii.
Cariera
De mică am fost orientată spre alt domeniu. Departe de construcții. Însă pe parcursul studiilor la Colegiul de Construcții am înțeles că acest domeniu mă interesează din ce în ce mai mult și am decis să-mi completez cunoștințele obținute, mergând în Franța, unde am absolvit facultatea de arhitectură.
Construcțiile în RM vs Franța
După părerea mea, domeniul construcțiilor în R. Moldova este mult mai dezvoltat ca în anii precedenți. Cererea este în continuă creștere. Dorința de a construi mai modern, mai econom, mai ecologic ne orientează spre noile standarde, respectiv piața construcțiilor prezintă interes și importanță.
Domeniul construcțiilor astăzi în Franța reprezintă o revoluție arhitecturală de o mare amploare. Majoritatea imobilelor vechi sunt înlocuite cu altele noi, unele transformate sau restaurate. Toate aceste schimbări se nasc din necesitatea de a ameliora modul de viață a locuitorilor în funcție de nevoile și practicile actuale.
Dacă ne întoarcem în 1853, când Napoleon III și baronul Haussman, timp de 17 ani au demolat circa 20 000 de edificii insalubre, pentru a construi altele 40 000 în loc, putem deduce cu ușurință că și numărul populației a crescut considerabil, dar și necesitatea de a construi.
Locația : Boulogne-Billancourt, France
Suprafața : 230m²
Am observat că în Paris, spre deosebire de alte orașe distruse involuntar, demolările în parcul imobiliar sunt practic voluntare. Și în cadrul memoriului de sfârșit de studii realizat în 2019-2020, dezvolt acest subiect mai profund, ajungând la concluzia că un oraș are tendința de a se dezvolta, de a evolua în timp, iar parcul imobiliar este de asemenea atins. Obiectivele principale sunt aceleași: de a aera și moderniza acest oraș, iar pentru ca acest proces de transformare urbană în continuă evoluție să funcționeze, suntem obligați să apelăm la demolare.
Proiecte
Acest proiect, prevede construcția unei extensiuni a unui lăcaș de cult, amplasat într-o zonă protejată de un regulament strict, dat fiind faptul că prin împrejurimi domină mai multe imobile clasate ca monumente istorice. A fost unul din cele mai dificile lucrări realizate, atât din punct de vedere structural, cât și administrativ. Au fost necesare câteva zeci de reuniuni cu Serviciul de Urbanism local, dezbateri și negocieri epuizante, ca într-un sfîrșit să primim acordul mult așteptat.
Această instituție de cult publică îmbrățișează o capacitate totală de 1453 persoane, cu un program divers: sală de studii, bibliotecă, birouri, sală de rugăciuni etc., dar și o parcare subterană cu 52 locuri, 3 fiind destinate persoanelor cu dizabilități. Proiectul este marcat prin prezența unor pereți găuriți (moucharabieh), care îmbracă fațadele exterioare și permit să filtreze lumina în spațiile interioare, creând un joc de umbre și lumini schimbătoare de la oră la oră și anotimp la anotimp. Inspirația vine din natură, de la cunoscuta plantă jasmin, des întâlnită în Pakistan și cultura pakistaneză. Compoziția cupolei se inspiră din aceleași motive vegetale, prin care se strecoară lumina zenitală în sala de rugăciuni.
Suprafața : 2,300m²
Buget : 2M
Proiect realizat de cabinetul de Arhitectură HYFA
Femeile
Vor fi mereu primite în orice domeniu, atât timp cât dau dovadă de calitățile necesare, ele pot activa oriunde, atât în Moldova, cât și în Franța. De fapt, sunt multe femei care aleg construcțiile, și acest lucru l-am observat la începutul studiilor mele, doar că la un moment dat, cu părere de rău, multe ajung să le abandoneze.
Concurență
Niciodată nu am concurat cu partea masculină. De fapt, suntem colegi și colaborăm împreună pentru a găsi cele mai eficiente și sigure soluții. Întotdeauna ne-am considerat diferiți și complementari.
Sfaturi și recomandări
Le urez femeilor care doresc să integreze acest domeniu, să se înarmeze cu multă răbdare, curaj, atenție, cunoștințe necesare și suficiente pentru a ține piept imprevizibilului de pe un șantier și, bineînțeles, să nu abandoneze niciodată, dacă își doresc acest lucru cu adevărat.