Trecerea la o casă nouă poate fi unul dintre cele mai fericite evenimente, dar și o perioadă de incertitudine, mai ales când vine vorba de proiectarea interiorului. Această sarcină cere o mare atenție la detalii, capacitatea de a gândi out of the box și priceperea de a alege culori, suprafețe și compoziții. Pe toate pare că le poate face Diana Lotca – designerul care știe a contopi nevoile și stilul personal într-un spațiu confortabil.
Studii
Am absolvit UTM, facultatea Urbanism și Arhitectură, și am diplomă de licență și master cu titlul de inginer în construcții. După absolvirea facultății am activat în două companii internaționale, cu sediul în Viena, care se ocupă cu proiectarea căilor ferate. Acolo am învățat cum se proiectează la nivelul standardelor europene, cum au loc discuțiile cu beneficiari de rang înalt, care sunt elementele unui management de proiect reușit ș.a.
De unde a început
La sfârșitul lui 2019 am decis împreună cu soțul meu să procurăm propriul apartament. Atunci am devenit „obsedată” de ideea proiectării unui spațiu perfect pentru mine și familia mea. Cunoștințe tehnice aveam, educație artistică – aveam (am absolvit școala de Arte Plastice), și am pornit procesul. Evident, au mai fost necesare unele cursuri și softuri de specialitate, ceea ce am și studiat. Proiectul pentru apartamentul nostru – a fost primul. După care am continuat să proiectez mai întâi pentru rude și prieteni, iar mai târziu – pentru dragii mei clienți.
Provocările domeniului
Pentru mine, designul de interior este domeniul care încheagă perfect aspirația spre frumos cu pragmatismul ingineriei – de aceea sunt pasionată de el în totalitate. În cei 3 ani de experiență am învățat că este esențial să îmi ascult clienții, să fiu empatică cu ei și să încerc să rezolv cu maximă eficiență problemele lor legate de interior. Dar, totodată, dacă îmi cer lucruri care eu știu că nu vor funcționa, nu vor fi confortabile, sau chiar le vor pune în pericol viața – este responsabilitatea mea să îi conving, ferm, dar cu tact, să aleagă soluțiile corecte și sigure.
O altă lecție este că principalul element care determină succesul unui proiect este comunicarea eficientă dintre designer și beneficiar: atât timp cât ambii urmează același scop și se respectă reciproc, orice problemă se rezolvă.
Unde începe munca designerului
Consider că execuția corectă a unui proiect începe de la faza de proiectare. De aceea, utilizez un soft BIM care minimizează riscul unor greșeli de proiectare. Totodată, cu ajutorul acestui soft ofer mult mai multe detalii echipei de construcții, inclusiv izometriile și desfășuratele detaliate pentru fiecare încăpere, specificațiile exacte, sarcinile tehnice pentru mobilierul la comandă. Pe fiecare plan adaug notele necesare pentru ca meșterii să știe exact ce au de făcut.
Strategia mea constă în a oferi maximă informație încă de la etapa de proiectare. Aceasta am învățat-o de la jobul precedent, unde prezența proiectantului pe șantier era un eveniment foarte rar și destul de costisitor (din cauza distanțelor mari). Totuși, sunt mereu pe fir și dacă unele detalii lipsesc din proiect sau dacă au intervenit situații neprevăzute – găsim împreună cu dirigintele de șantier soluțiile optime, astfel încât să păstrăm cât de mult posibil conceptul aprobat de client.
Cel mai reușit proiect
Am preluat de la fostul meu șef fraza și atitudinea: „We are problem solvers” (Noi suntem cei care rezolvă problemele). Evident, fiecare proiect vine cu provocări – de altfel, oamenii nu ar avea nevoie de designeri. Și totuși, când ești setat pe obținerea unui rezultat optim pentru client, orice provocare e soluționabilă.
Primul meu proiect este unul de suflet, care m-a ajutat, de fapt, să îmi descopăr misiunea. Vorbesc despre apartamentul nostru. Nu am ales soluții de design sau decorațiuni extraordinare, nu avem cele mai scumpe materiale în el. Dar, este atât de bine gândit, atât de adaptat necesităților noastre și atât de confortabil, încât chiar și acum, după aproape un an de când ne-am mutat acasă – trăiesc emoții de fericire și recunoștință pentru viața pe care o pot trăi în acest spațiu confortabil. Și îmi doresc să pot oferi această stare cât mai multor oameni.
Frumos sau confortabil?
Ambele sunt importante, dar dacă ar trebui să le ierarhizez – aș pune la bază funcționalitatea. Din punctul meu de vedere, dacă un spațiu nu este planificat și compartimentat corect, niciun material de finisaj și niciun decor de lux nu va salva situația. Știm cu toții cât de deranjant este să nu ai suficiente spații de depozitare, cât de iritant e să nu te poți deplasa normal prin casă din cauza unor treceri prea înguste, și cât de dureros este să te lovești mereu de mobilierul care nu e amplasat într-un mod ergonomic. De aceea, pe primul loc este funcționalitatea – mai apoi se creează și frumusețea.
Încerc să implementez în proiectele mele doar tendințe de lungă durată, mai puțin pe cele care apar anual. Pentru că un interior trebuie să arate contemporan și actual pentru minim următorii 7-10 ani.
Preferințele moldovenilor
Din experiența pe care o am la moment, majoritatea moldovenilor își doresc locuințe cât mai minimaliste, fără prea multe rafturi deschise sau obiecte care adună praf. Clienții mei optează pentru culori neutre, liniștite, dar deseori își doresc accente de culoare care ușor pot fi schimbate pe parcursul anilor.
Se investește cel mai mult în electricitate, sisteme de ventilare și încălzire performantă, materiale de construcții calitative și non-toxice, uși și geamuri de calitate: accentul e mereu pe eficiență, dar și pe siguranța și confortul familiei. Se economisește la aspectele ce pot fi schimbate cu mai puțin efort și costuri, spre exemplu: vopseaua pentru pereți, unele obiecte de mobilier, decorațiunile, obiectele de iluminat decorativ.
Războiul și criza energetică
Reacția imediată a tuturor, atât a clienților, cât și a multor designeri, a fost „înghețul” – totul parcă a stat pe pauză câteva luni. Nimeni nu știa dacă are sens să continue lucrările de construcție sau de proiectare. Acum, la aproape un an de la începutul războiului, simt că ne-am adaptat cu toții și, chiar dacă există anumite riscuri, oamenii continuă să își construiască casele.
Evident, prețurile în continuă creștere impactează destul de mult domeniul designului. Clienții încearcă să găsească alternative ca să economisească cât de puțin sau să achite atât serviciile, cât și materialele în mai multe rate. Și totuși, simt că tot mai mulți oameni sunt conștienți de importanța unei locuințe funcționale și confortabile. De aceea, cu multă flexibilitate și viziune largă asupra domeniului nostru și a modului de lucru, eu sunt convinsă că designerii de interior vor fi în continuare solicitați.
Nevoile clienților în 2023
Ofer câteva pachete de servicii și observ că începutul lui 2023 îmi aduce cele mai multe solicitări pentru pachetul Tehnic. Clienții își doresc o sistematizare spațială eficientă și un concept bine gândit pentru sistemele inginerești. Totodată, ei au nevoie de ghidaj în selectarea mobilierului, a materialelor de finisaj, astfel încât să obțină raportul perfect calitate – preț.
Dacă e să vorbim despre compartimentarea spațiului, mereu le recomand clienților mei să opteze pentru garderobe și debarale tehnice pentru depozitare în schimbul dulapurilor – astfel obținem spații mai curate vizual, și este mult mai ușor să întreținem ordinea în încăperile locative.
Un alt sfat este să nu economisească atunci când selectează sistemele sanitare și electrice (țevi, furtunuri, sisteme incorporate, robinete, cabluri, prize, etc.). Și, desigur, le recomand și îi ajut să-și pună o serie de întrebări ca să înțeleagă foarte clar ce imagine își doresc ei personal să vadă în casa lor – dincolo de trend-uri și de ceea ce este în vogă la moment.
Găsesc inspirație
Din formatul online al revistelor precum Architectural Digest, ELLE Decoration, și desigur de pe Instagram – urmăresc acolo mai mulți colegi designeri din diferite țări. Totodată, vizitez regulat showroomuri ca să știu ce asortiment avem pe piața locală, ce trenduri și inovații sunt în materie de finisaje, mobilier, decorațiuni.
De ceva timp visez să ajung la expoziția Salone del Mobile din Milano: știu că acolo îmi voi hrăni din plin mintea cu imagini frumoase, soluții inovative și cu idei pentru următoarele proiecte. Sper să realizez acest vis în 2023.