Stilul designului interior nu vorbește doar despre preferințele noastre estetice, ci și despre modul în care vrem să trăim. Tendințele în amenajarea interiorului indică adesea o schimbare constantă către un nou mod de viață.
Studioului LAYOUT ARCHITECTS împărtășește viziunea că minimalismul dictează tendințele acestui an. Cu o activitate din 2018, fondatorul studioului, Alexei Hițenco, ne va vorbi despre cele mai principale caracteristici ale designului de interior care trebuie folosite ca punct de reper în orice interior plăcut amenajat.
Oferim servicii
De design de interior și proiectare arhitecturală/peisagistică. Aceasta include supravegherea arhitecturală și lucrările de construcție în sine, avem echipa noastră și realizăm toată gama de lucrări de la idee până la implementare.
Clienții noștri
În 90% din cazuri sunt persoane fizice, am lucrat cu persoane juridice, dar destul de rar. Majoritatea proiectelor noastre sunt amenajări interioare pentru apartamente, case, townhouses, iar o parte mai mică este pentru birouri, spații comerciale ș.a.
Avem destulă experiență
În ceea ce privește designul, am lucrat atât cu mini garsoniere de 15 m2, cât și cu showroomuri imense cu o suprafață de peste 600 m2. Dimensiunea spațiului nu este importantă pentru noi, ne asumăm orice proiect, principalul lucru este ca clientul să împărtășească viziunea și înțelegerea noastră despre cum ar trebui să arate designul interior modern și bun.
Dacă e să vorbim despre cele mai mari proiecte realizate, atunci în momentul de față noi finisăm construcția unui showroom de îmbrăcăminte, aproximativ 250 m2, cred că peste o lună vom publica proiectul.
În 2023 putem observa
Câteva tendințe principale atât în designul de mobilier, cât și în designul de interior, tendința fiind aceeași ca și în ultimii 3 ani. Direcția generală poate fi exprimată printr-o singură frază a genialului arhitect Ludwig Mies van der Rohe: „Less is more”. Altfel spus, simplitatea e mai bună.
- Simplitate și minimalism în toate aspectele, fără decor complicat, fără texturi stridente, fără suprafețe lucioase.
- Materiale și texturi naturale, uneori imperfecte, cu zgârieturi și denivelări.
- Culori, tonuri și texturi monocrome. Nu mai folosim culori stridente, draperii de catifea sau tapet cu modele.
- Forme rotunjite netede, atât în mobilier, cât și în arhitectura încăperilor (deși cred că această tendință nu va dura mult timp).
- Dispariția definitivă a stilului de lux. Scump, bogat, aur, glamour nu mai este interesant pentru nimeni. Poate că există și din acei care încă acceptă așa stil, dar eu nu mai întâlnesc astfel de proiecte.
O tendință evidentă
Care s-a manifestat în ultimii 10 ani este renunțarea la falsitate, ornamentație, exagerare etc. Oamenii încep să înțeleagă, treptat, că lucrurile scumpe pot arăta puțin diferit, mai strict, mai subtil, fără aur și 6 tipuri de finisare a pereților în aceeași cameră. Acestea nu mai reprezintă un semn de bun gust.
Rămân în vogă materialele naturale, suprafețe mate, forme simple și linii curate. Acestea vor fi cu noi pentru mult timp (cel puțin sper asta).
Nu există nimic veșnic
Dacă vorbim despre interior și mobilier, cu câteva excepții mici. Dacă o clădire din secolul al XVI-lea se poate păstra fără schimbări semnificative și în zilele noastre, interiorul și mobilierul sunt cu totul altceva. Nimeni nu va dormi pe un pat de 300 de ani vechime sau cu un design de acum sute de ani. De obicei, din așa tip de interior rămân doar câteva fragmente: pe pereți și tavan, unele obiecte de decor, fără fanatism, o vază, un cufăr vechi, o lampă, iar toate obiectele cu care interacționăm zilnic, cu timpul sunt aruncate.
Pe de altă parte, dacă vorbim despre obiecte de decor și mobilier din anii ’60, unele dintre ele s-au integrat cu succes în interioarele moderne și pot deveni un obiect de artă sau o notă accentuată (oglindă veche în ramă, comodă, masă etc), dar trebuie să știm cum să le combinăm în mod corespunzător.