Ce-i acela „confort”? Ni-l promit mulți, căci ni-l dorim fiecare. Să vedem ce spune dex online: totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică. Și pentru că nu ne-a mulțumit această definiție, am rugat câțiva designeri autohtoni să ne spună cum simt și cum explică această noțiune, căci, într-o foarte mare măsură, ei sunt responsabili de confortul din casele oamenilor.
Eni Cristina
Confortul este spațiul care te încarcă cu energie pozitivă, care te motivează să realizezi lucruri mărețe și te relaxează în același timp. Atunci când îi întreb pe clienții mei, care sunt obișnuințele lor casnice sau activitățile zilnice, nu o fac pentru a invada viața lor personală, dar pentru a reuși să creez confortul care li se potrivește.
Scutaru Tatiana
Tot ce ne înconjoară este elaborat, proiectat și executat după un anumit design. Acest design nu reprezintă doar un concept stilistic, ca aspect, ci este o creație artistică la baza căreia sunt mai multe elemente componente. Aspecte care integrează ergonomia cu funcționalitatea și sustenabilitatea. Consumatorul final ar zice într-un singur cuvânt – confortabil. Pentru unii, confortul este un spațiu laconic, ușor perceput și funcțional. Pentru alții, precedentul ar fi steril, fără personalitate. Confortul este emoția pe care o primești de la un spațiu creat special pentru tine și în concordanță cu viziunea ta despre confort.
Cristina Gliboceanu
E o îmbinare între aspectul vizual şi funcționalitate. Nişte caracteristici ale confortului, ar fi: o planificare a încăperilor funcțională; textile şi blănuri; covoare moi; suprafețe mate; culori naturale, liniștite; suprafețe moi şi plăcute la atingere; elemente rotunjite; materiale naturale; decor; izolare fonică bună; sistem de ventilare şi condiționare centralizat; scenarii de lumină bine gândite. Mă simt confortabil acolo unde mă pot relaxa, unde e linişte şi pace. Pentru a ajunge la o atmosferă relaxantă e nevoie de o combinație perfectă între funcționalitate, stil şi decor, condimentate uşor cu mirosuri şi sunete discrete.
Adelina Iucal
O stare de liniște psihologică, un calm vizual, o căldură sufletească pe care o simți în anturajul corect amenajat, decorat. Confortul în interior înseamnă pardoseală din lemn masiv pe care poți merge desculț și poți simți aerul naturii, o canapea în centrul casei cu căptușeală din puf în care să te scufunzi ca într-un nor senin, un tul transparent alb la geamurile prin care pătrunde ușor lumina soarelui, o bucătărie ergonomică ce te-ndeamnă să gătești cu plăcere…
Grușco Evelina
Confortul pentru mine constă în lucruri și produse calitative. Când tu nu-ți faci griji că peste un an sau doi, ceea în ce ai investit bani, energie și timp va fi distrus. Lucrurile calitative deja sunt gândite din toate punctele de vedere. Și al materialelor, și estetic, și ecologic. De aceea, mă strădui mereu să folosesc în lucru numai așa produse – confortabile.
Maria Șestacov
Confortul este mediul. Mediul este lumina, aerul, culoarea, forma. Toate acestea, odată ce sunt folosite în proporții corecte, cantitate și după plac, formează un mediu plăcut – confortabil. Cuiva îi plac culorile închise și sumbre, altcineva preferă totul în nuanțe deschise și multă lumină. Confortul este o stare de bine pentru corpul uman, el este perceput fizic și psihologic. Este foarte important să ne simțim bine în mediul în care trăim, să fie calitativ, pentru o viață sănătoasă.
Tatiana Inculeț
Pe parcursul anilor, activând în domeniul proiectării și amenajărilor interioare, urmărind îndeaproape necesitățile diferitor categorii de oameni, aș defini confortul în felul următor: satisfacția necesităților de bază ale fiecărui individ, pornind de la confortul fizic, material și ajungând la starea de spirit care este creată de anumite împrejurimi. În domeniul nostru de activitate confortul rămâne a fi o parte indispensabilă a creativității!