Azi discutăm cu Daria Stiopchina, studentă anul VI la Facultatea Urbanism și Arhitectură, specialitatea Arhitectură din cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Vorbim despre cum ajungi să faci arhitectură și ce dificultăți poți întâmpina în procesul de studiu al acestui domeniu.
Pasiunea pentru arhitectură
În copilărie, jucăria mea preferată a fost lego (constructor). Îmi plăcea să asamblez piesele în forma unor case, mașini, chiar și articole vestimentare. Mai târziu, pentru că îmi plăcea să desenez, am mers la școala de arte „A. Șciusev” unde mi-am dezvoltat abilitățile. La alegerea specialității, în primul rând m-am axat pe ceea ce-mi place și pe ceea ce-mi reușește mai bine. Astfel, alegerea a fost desul de simplă și simt că a fost și corectă.
Provocările din cadrul studenției
După liceu, am pierdut un an la o universitate nu prea populară, de unde am fost nevoită să plec din cauza numărului mic de studenți. Astfel, la jumătatea primului semestru am ajuns la UTM. Și cea mai mare provocare a fost să-i ajung pe toți din urmă. Primul an la arhitectură înseamnă perechi de la 8.00 până la 18.30 și un număr foarte mare de lucrări la bazele compoziţiei şi proiectării de arhitectură, geometrie descriptivă, desen etc. Dar până la sfârșitul semestrului, am reușit să predau toate lucrările.
Încă o provocare au fost planșele (grele și mari) pe care trebuia să le luăm cu noi pentru a termina lucrările. Cei care locuiau în apropiere de universitate au fost norocoși. Iar alții cu greu încăpeau cu ele în transportul public. Să aduci macheta întreagă – este și el un skill aparte.
Să trec prin toate m-a ajutat formula: motivația + interes + încredere în sine – somn.
Arhitectura este o specialitate foarte interesantă și creativă care îți captivează toată atenția. Te înveți să observi mai mult – totul se transformă în compoziții volumetrice, începi să vezi structura clădirilor, vezi logica în tot ce ne înconjoară.
Sfat pentru tinerii ce vor să încerce arhitectura
Să nu le fie frică de nimic. Dacă sunteți siguri de alegere, n-ar strica niște lecții de desen. Dacă sunteți la răscrucea deciziei, veniți la ziua ușilor deschise, vedeți cu ce se ocupă un arhitect și să nu vă fie frică să încercați. Arhitectura este o specialitate grea, dar foarte interesantă.
Mesajul pentru tine din trecut
Aș spune: ține-o tot așa. Nu am obiceiul să-mi fac planuri pe ani înainte. De aceea, mă simt foarte flexibilă și niciodată nu-mi pare rău pentru alegerile făcute. Toate prin ce trecem, ne aduc experiență de viață, cunoștințe și oportunități. Eu doar încerc să le folosesc cât mai eficient.