Criza nu bate la ușă, înainte de a intra. Vine pe neprins de veste și întotdeauna pe nepregătite. La început, toți reacționează la fel: pauză. Dar mult nu putem ține apăsat acest buton. Viața continuă, facturile vin, salariile trebuiesc plătite, impozitele nu le-a anulat nimeni, de aceea ne învățăm să ne adaptăm rapid și să trăim într-o altă realitate. Cum activăm în noul context? Se împarte cu „formula” sa Dan Untură, în continuare.
Efectele războiului din Ucraina
La moment, industria construcțiilor e afectată nu foarte mult. Șantierele care sunt în proces, continuă, dar putem asista curând la o scădere a tempourilor și amânare pentru cele care sunt la etapa de fundație/proiectare, din cauza că pe o perioadă o să fie mai greu de găsit anumite produse, care veneau din zona afectată și costurile de a importa aceste produse din alte zone vor fi mai mari. Totodată, asistăm la o creștere galopantă a costului carburanților, ceea ce tot se va resimte în costul mărfurilor.
Cum corect de intrat în criză?
Precaut. Și nu pe ultimii bani. Nu vă aventurați în proiecte de lungă durată. S-ar putea să avem surprize, chiar de la companii de construcție mari de la noi.
La Dekora.md
Avem afectate mai multe lanțuri logistice de transport al mărfurilor. Din Rusia, Ucraina, Belarus, acum, e practic imposibil de adus marfă. Și, dacă e posibil, costurile sunt mult mai ridicate ca acum o lună. Din China e posibil, dar urmează de redirecționat containerele, care aveau destinația spre portul din Odesa spre cel din Constanța. Prin care e mai scump de a transporta și care va fi congestionat curând.
Măsuri anti-criză
În B2C, lucrăm fără schimbări. În B2B, am redus semnificativ livrarea mărfurilor către clienți (retaileri) cu termen de plată. De aceea, dacă vedeți pe rafturi lipsă de anumite mărfuri, aceasta e din cauza că importatorul nu-i livrează retailer-ului, nu e din cauza că nu sunt produse. La moment noi nu avem lipsă de stoc la produsele din gama pe care o importăm. Dar, estimăm, în curând, anumite lipsuri, în special, pentru produsele care vin din Rusia, Belarus și Ucraina.
Creșteri de prețuri
Oamenii de rând o vor simți prin creșteri de prețuri pentru anumite categorii de mărfuri. În special la produsele generice, metal, cherestea și derivate, produse rășinoase, gresie și faianță și alte produse la care prețul per 1 kg de produs e mai mic. Importatorii, cei care aduceau mărfuri din Rusia, Ucraina, vor căuta produse similare pe alte piețe, dar prețul poate fi mai scump.
Pentru cei care sunt în proces, eu recomand să continue. Dacă știu exact de ce produse vor avea nevoie, pot să le cumpere, deja, căci mai ieftine nu vor fi la sigur. În tot cazul, viitoarele câteva luni. Stabilizare, poate chiar scădere de preț, eu estimez că o să fie de prin mijlocul verii sau spre toamnă. Ce ține de cei care planificau anul acesta să înceapă a investi în imobiliare, le-aș recomanda să aștepte până o să avem o viziune clară despre conflictul din Ucraina și impactul lui la nivel regional și mondial.
Scenariu optimist
Pot să zic că R. Moldova, declarând atitudinea neutră și de neimplicare în conflict, ar putea curând profita de acest lucru. Noi avem acorduri de liber schimb și cu UE, și cu CSI. Prin urmare, s-ar putea că datorită diferențelor de curs valutar și politicii anumitor state, să avem un preț foarte bun pentru o categorie mare de produse și să fim afectați mult mai puțin de situație.
Mai departe?
Eu cred că trebuie să facem ceea ce am făcut până acum. Calm și cu un pic mai multă precauție. Viața continuă și să vedeți că, foarte curând totul va începe să se aranjeze spre bine, pentru cei care au fost precauți și până acum.