Domeniul construcțiilor n-are un renume prea bun. Și noi vrem să-i reabilităm imaginea. Iată de ce, ne-am propus să-i cunoaștem, și să-i cunoașteți și voi, pe toți cei care activează în această industrie, de la mic la mare, de la tineri la cei cu mai multă experiență. Așa am pornit în căutare de istorii pe la companiile cunoscute din Republica Moldova, care știu cel mai bine cum arată realitatea în domeniul construcțiilor și amenajărilor.
Începem cu Dan Untură, căpitan la Dekora.md, companie care vinde materiale de construcții și face distribuție în toată țara. Activează în domeniu din 2004, iar de curând a devenit, cum spune chiar domnul căpitan, un mic dezvoltator imobiliar. Despre experiența lui pe acest segment, povestește pas cu pas în live-urile pe care le face în My House by Dekora. Iar în continuare, o bucățică mică din marea istorie a unei (deja) mari companii!
Din 2004, conduc compania Peisaj-art SRL
Sunt din Florești și am făcut medicină, dar nu am profesat. Decizia de a pleca din domeniu a fost luată dintr-un motiv financiar. Pe atunci, un doctor începător primea cam 1000 de lei salariu. Din 2004, conduc compania Peisaj-art SRL, care e baza la Dekora.md. Inițial am început cu amenajări exterioare, dar repejor ne-am reprofilat în vânzări.
Pe lângă construcții
Mai am o colecție de motociclete clasice, vreo 30. Sunt expert AO Retromobile Moldova.
Și am reușit, în mai puțin de un an, să trec Cercul Polar de Sud și de Nord, în calitate de marinar, pe o barcă cu vele.




Dekora.md
Vinde materiale de construcție. Face distribuție, B2B, materiale de finisaje și decorațiuni, pe tot teritoriul republicii. În fiecare localitate din Moldova, unde este magazin de materiale de construcții și finisaje, minim o dată pe săptămână, ajungem noi. Recent, am intrat și în B2C, prin deschiderea primului retail store în Chișinău.
Lansarea
Care lansare?!)). În 2006, aveam 5 mii de euro de la nuntă, încă 3 câștigați din amenajări de teritoriu, am mai împrumutat de la părinți încă 12 mii și am făcut primul import. Așa am pornit atunci, ca să planificăm vânzări de 120 mln. lei acum, în 2021. Am crescut continuu, an de an. Poate un pic mai lent ca alții, dar sănătos. Până în prezent, minim 2/3 din banii câștigați sunt reinvestiți în afacere pentru dezvoltare.
Cândva era mult mai greu de lucrat
Începând de la faptul că eu, ca administrator, eram și HR, și jurist, și director de vânzări. Și încă urma să înfrunți tot felul de oameni din organe, care veneau mereu „să te scuture”. Pe parcurs, au fost diferite încercări – am făcut și lucrări de construcții, am încercat norocul în România, chiar și o direcție IT am avut în companie. Și două vagoane de cartofi am adus, cândva, din Republica Belarus. În prezent, în afară de vânzări, mai construim imobile. Am devenit un mic dezvoltator imobiliar, cum s-ar zice. ))
Am început cu 3 angajați, curând trecem de 50
Noi, mereu, lărgim numărul angajaților. În alegere, acum, practic nu mă implic. Este om dedicat, profesionist, pentru asta. Doar dacă e vorba de high-management, pot să particip la ultima etapă de convorbiri. Ce ține de criterii: pentru cei de mai jos e suficient să fie onești și harnici. Restul se deprinde. Cei de mai sus, managementul – trebuie să aibă și școală făcută, pe specialitatea care se cere pentru a obține job-ul dorit.
Clienții
În B2B – magazine de materiale de construcții, depozite en-gros, dezvoltatori imobiliari, firme de construcții. În B2C – toți cei care se ocupă de renovarea sau finisarea locuințelor lor.
Ce ține de fidelizarea clientului… e temă de articol separat. E o știință întreagă. Dar, ca să fiu succint, noi trebuie să avem acele avantaje față de concurenți care să le aducă beneficii lor. Atunci ei or să mai vină, și or să mai vină. În B2B, noi avem parteneri cu care lucrăm chiar de la început, din 2006. Deja suntem prieteni, aș putea să zic.
Calitatea produsului a crescut
Îmi place că acum se folosesc materiale și tehnologii mult mai bune ca 5 -10 ani în urmă. Mai puțin îmbucurător e faptul că marea parte a celor care sunt în prima linie, muncitorii, meseriașii de rând, nu vor să se instruiască și să-și dezvolte abilitățile. Lucrează așa cum au văzut „la Moscova”. ))
Construcțiile o să continue, mereu
Prevăd o scădere a volumului pentru anul viitor, datorată faptului că anul acesta prețurile au crescut cu mult. Și încă o să mai crească. În 2023, o să fie și mai accentuat acest lucru, dar n-o să se oprească. Dacă construcții noi ar putea fi mai puține, atunci renovări și reparații vor fi mereu.
Loc de mai bine
Toți caută meseriași buni și care respectă tehnicile și tehnologiile. În comerț cu materiale de construcții – tot este loc, în special, pentru cei care ar veni cu o abordare modernă. Noi avem multe companii în domeniu care nu vor să se modernizeze. Și ele, încet, încet, fac loc pentru cei mai tineri. Afacerea nu poate sta pe izolinie, ea trebuie să meargă doar în sus. Altfel, se va duce în jos.

Sfaturi pentru noi veniți
Să pună deodată lucrul „pe alb”. Va fi mai greu, se vor câștiga mai puțini bani, dar atunci când va veni vremea, vor fi pregătiți deja. Și o să se acomodeze mult mai bine la noua realitate, comparativ cu cei care duc contabilitatea „în caiețel”.