Casele noastre ne influențează viitorul mai mult decât ne putem imagina. Cum? Vă invit să aflați în rândurile care urmează.
Majoritatea oamenilor cu care am comunicat în ultima lună, mi-au spus despre intenția de a-și stabili scopuri pentru noul an: unii o fac într-un format scris și structurat, alții – doar în gândurile lor. Cert este faptul că cu toții dorim să ne schimbăm viața spre bine. Dar v-ați gândit vreodată că schimbările frumoase din viețile noastre (sau lipsa acestora) sunt formate dintr-o multitudine de obiceiuri, pozitive sau negative, care se transformă ulterior în automatism?
„Motivația este supraestimată: mediul este mai important”
Așa se numește capitolul 6 din cartea „Atomic habits”. Citind capitolul dat, am avut un insight puternic: casele noastre, pe lângă confortul, siguranța și plăcerea estetică oferită, ne influențează comportamentul și obiceiurile.
„Cea mai importantă dintre abilitățile senzoriale umane este văzul. Corpul uman are aproximativ 11 milioane de receptori senzoriali. În jur de 10 milioane sunt dedicați văzului. Având în vedere faptul că suntem mai dependenți de văz decât de orice alt simț, nu este deloc o surpriză că indiciile vizuale sunt cei mai importanți catalizatori ai comportamentului uman. Din acest motiv, o mică modificare în ceea ce vedem poate provoca o schimbare majoră a modului în care acționăm”.
Ce înseamnă, la modul practic, acest lucru?
- Doresc să citesc în fiecare seară înainte de culcare? – țin mereu o carte pe noptieră.
- Doresc să beau mai multă apă? – îmi umplu câteva sticle cu apă, și le amplasez în zonele în care mă aflu cel mai des în timpul zilei.
- Doresc să reduc consumul de dulciuri? – le strâng de pe masă și le depozitez pe raftul de sus al dulapului, unde pot ajunge doar cu ajutorul unui scaun.
- Doresc să petrec mai puțin timp privind televizorul? – nu mai țin telecomanda pe măsuța de cafea, care este în imediata apropiere a canapelei, dar o ascund într-un sertar mai îndepărtat.
- Doresc să am un loc de lucru clar stabilit, și să nu umblu prin toată casa cu laptopul, fiind freelancer? – îmi organizez un colțișor confortabil și drăguț pentru acest scop.
Este fascinant cum casele noastre pot fi atât aliatul nostru în obținerea rezultatelor dorite, cât și cel mai rău împotrivitor în calea dezvoltării obiceiurilor bune!
„Poți modifica spațiul în care trăiești și muncești, scoțând în evidență indiciile pozitive și estompându-le pe cele negative. Reproiectarea mediului îți permite să preiei din nou controlul și să devii arhitectul vieții tale. Fii creatorul mediului în care trăiești, nu un simplu consumator.”