În timp ce World Wildlife Fund (WWF) publică studii despre ascensiunea afacerilor ecologice în ultimii cinci ani, popularitatea acestora crescând cu circa 71%, în Republica Moldova întreprinzători sunt adesea nevoiți să-și justifice prețul produselor sale, ceea ce demotivează mult piața eco locală. Chiar și așa, meșterii noștri nu duc lipsă de entuziasm și au inspirație pentru a se lansa în această nișă prietenoasă mediului. Un exemplu în acest sens este Mariana Buruiană, cea care transformă hârtia în obiecte decorative și utile pentru casă, despre confecționarea cărora ne-a povestit în acest articol.
Începuturi
Totul a pornit de la faptul că am vrut să-mi demonstrez că este posibil ca hârtia să fie adusă în stare de nuia/lozie. Am văzut o lucrare care mi-a trezit curiozitatea, am căutat materialele necesare și am învățat tehnicile. Nu mă gândeam să transform hobby-ul într-o afacere. Scopul era de a-mi organiza obiectele din casă într-un mod ecologic, cu bun gust și sigur pentru copii.
Postam „capodoperele” pe rețelele sociale pentru a-mi inspira prietenii. Din primele zile am primit cereri pentru a crea la comandă, după dimensiunile și culorile cerute. Într-un final, m-am trezit fără prea multe coșuri pentru mine și o mulțime create pentru clienți.
Clienții
De obicei, clienții sunt femeile care se mută la casă nouă. Vin cu o idee bine gândită, unde va fi amplasat coșul, cum se armonizează cu celelalte elemente din odaie, dar totodată să fie și un accent plăcut. Sunt și unele magazine sau ateliere ce le utilizează pentru vitrine.
Procesul
Primul pas este confecționarea nuielelor, apoi vopsirea lor în nuanța dorită. Urmează un strat de impregnant, pentru a le oferi elasticitate nuielelor în procesul de lucru. Când împletirea este finalizată, lucrarea se grunduiește pentru duritate, apoi urmează stratul de lac pentru a le feri de umiditate și a căpăta un luciu estetic.
Produse
Fiecare lucrare este confecționată în totalitate conform cerințelor clientului: formă, culoare, dimensiune. Mai mult mă axez pe coșurile pentru interior și anume cele pentru depozitarea obiectelor. Un coș este creat timp de 3-14 zile, în funcție de dimensiuni și complexitate.
Cele mai solicitate sunt coșurile dreptunghiulare pentru depozitare în garderobă, iar cel mai scump produs de până acum a fost acest coș alb pentru rufe.
Coșurile sunt potrivite pentru orice odaie: în baie (coș pentru rufe, pentru cosmetică, produse de îngrijire), în odaia copiilor (pentru depozitarea jucăriilor, garderobă, salon, în calitate de ghivece pentru flori), bucătărie (pentru depozitarea borcanelor cu mirodenii etc.) Aceste creații se încadrează minunat în încăperile cu un stil rustic, scandinav, boho, etno, vintage ș.a.
Afacere ecologică în Moldova
Este mai dificil din punct de vedere al materialelor care sunt importate și a costului ridicat. Clienții de peste hotare sunt mult mai deschiși pentru acest stil ecologic și apreciază munca sută la sută manuală, deoarece ei înțeleg că obțin un produs inedit, exclusiv, unic. Este îmbucurător faptul că se simte o creștere și la noi în țară a numărului de oameni care păstrează această valoare, care plasează comanda fără să le mai explic de ce produsul are acest cost, de ce necesită mult timp și atenție.
Perspective de viitor
În următorii ani sper să mut activitatea într-un atelier care va fi deschis și în calitate de showroom pentru cei ce preferă achiziția din stoc. Dar baza va rămâne online, după comenzile individuale. Preconizez să combin cât mai mult creațiile și cu alte elemente, cum ar fi: pielea, lemnul, confecțiile macrame etc.