Orice acțiune de construcție asupra monumentelor istorice și în zona lor de protecție, care diferă în funcție de amplasarea acestora, este interzisă prin lege. În localitățile urbane, suprafața zonei de protecție a monumentelor istorice este de 100 de metri, în cele rurale – 200 de metri, iar în extravilanul localităților – 500 de metri. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a Legii privind ocrotirea monumentelor, votat de deputați în lectură finală.
Potrivit proiectului, zona de protecție a monumentului istoric se instituie în mod automat, din momentul când bunul imobil este înscris în Registrul monumentelor. Delimitarea traseului exact al hotarului zonei de protecție se va face în baza planului zonei de protecție a monumentului.
Prejudiciile cauzate monumentelor vor fi acoperite de către proprietarul sau de gestionarul monumentului, dar și de persoanele fizice și juridice care au inițiat, finanțat și executat lucrările. În caz de refuz, Ministerul Culturii va formula acțiunea în justiție privind repararea prejudiciului, cu inițierea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a monumentului. Metodologia de evaluare a prejudiciului adus monumentelor se aprobă prin ordinul Ministerului Culturii.
Ministerul Culturii este organul de stat responsabil de ocrotirea monumentelor. De asemenea, autoritățile publice locale de nivelul I și nivelul II au și ele mai multe atribuții, printre care: colaborarea cu Ministerul Culturii în scopul asigurării protejării monumentelor din raza teritoriului administrat, includerea monumentelor și zonelor de protecție în documentația de urbanism a localităților, sau duc evidența monumentelor situate pe teritoriul administrat.
Autorii proiectului argumentează necesitatea prevederilor prin faptul că pe parcursul a 30 de ani, monumentele au fost atacate continuu, și chiar dacă există prevăzută răspundere administrativă și penală pentru deteriorarea și distrugerea monumentelor, acestea continuă să fie distruse. Demolarea și deteriorarea monumentelor este cauzată inclusiv de faptul că în legislația actuală exista lacune în drept, iar unele norme pot fi interpretate diferit. Faptul le permite Autorităților Locale să emită acte ce pot afecta monumentele istorice.
Modificarea Legii privind ocrotirea monumentelor a fost susținut cu votul a 60 de deputați în lectură finală.