Expertizarea clădirilor în Republica Moldova va fi realizată de o comisie instituită de Agenția pentru Supravegherea Tehnică, iar clădirile cu o rezistență la cutremure mai mică de 40% urmează să fie demolate, conform declarațiilor vice-directorului interimar al agenției, Valeriu Ivanov, pentru Radio Chișinău.
Inventarierea tehnică a clădirilor va fi efectuată de Administrațiile Publice Locale, iar expertiza tehnică va decide între consolidarea și demolarea construcțiilor cu probleme majore. În lipsa unei pașaportizări antiseismice a clădirilor din Republica Moldova, expertul Gheorghe Croitoru subliniază necesitatea evaluării fiecărei clădiri și luarea unei decizii, în conformitate cu legislația UE.
Întrucât Republica Moldova se află într-o zonă seismică activă, directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară, avertizează că un cutremur major ar putea cauza distrugeri și pierderi de vieți omenești.
În acest sens, din 2022, Republica Moldova utilizează o aplicație mobilă finanțată de UE pentru a oferi date în timp real privind evenimentele seismice și nivelul daunelor cauzate de cutremure.