Guvernul a aprobat un proiect de lege privind performanța energetică a clădirilor, care are ca scop introducerea de cerințe minime pentru imobilele noi și renovate. Inițiativa legislativă transpune directiva UE în domeniu, iar scopul ei este să creeze cadrul juridic necesar pentru promovarea îmbunătățirii performanței energetice a clădirilor, ținând cont de condiţiile climaterice, de cerințele privind climatul interior şi de raportul cost-eficienţă.
Proiectul de lege a fost elaborat cu suportul proiectului „Securitatea energetică a Republicii Moldova” al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și va reglementa mecanismul de inspecție a sistemelor de încălzire, ventilare și condiționare. De asemenea, va asigura controlul certificatelor de performanță energetică eliberate și mecanismul de control al rapoartelor periodice de inspecție a sistemelor de încălzire și răcire.
Proiectul de lege va asigura crearea și funcționarea unui sistem informațional în domeniul performanței energetice a clădirilor.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat importanța adoptării acestui proiect de lege, menționând că Republica Moldova consumă de 2-3 ori mai multă energie pentru a întreține un metru pătrat de clădire în comparație cu UE. Proiectul va introduce norme mai riguroase pentru clădirile noi și va include mecanisme pentru infrastructura vehiculelor electrice.
Până acum, interesul pentru serviciile de determinare a performanței energetice a imobilelor și efectuarea inspecțiilor sistemelor de încălzire și climatizare a fost scăzut, din cauza parțialei transpuneri în trecut a regulilor comunitare în domeniu. Pe termen mediu și lung, se estimează că costurile de conformare la noile cerințe normative vor fi recuperate din economiile realizate la consumul de energie redus.