Procurarea sau construcția imobilului deține cea mai mare rată în topul domeniilor în care a crescut cel mau mult portofoliul de credite în anul 2021. Pentru acest domeniu băncile au oferit credite de 3,55 de miliarde de lei. Domeniul construcțiilor, unde s-au oferit credite în sumă de 0,40 de miliarde de lei, încheie topul. Constatările au fost făcute de expertul IDIS expertul în politici economice la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Analize economice”.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, dacă în 2017, volumul total de credite în domeniul construcției sau procurării de imobile era de 2,6 miliarde de lei, astăzi s-a ajuns la 11,4 miliarde de lei, cu o creștere de 3,5 miliarde de lei în doar un singur an. Aici se mai adaugă cele 400 de milioane de lei oferite companiilor de construcții și în total ies 4 miliarde de lei oferite ramurii de construcții într-un singur an. „Piața asta a fost foarte bine mișcată de credite imobiliare”, constată expertul.
În opinia sa, expunerea băncilor la sectorul de construcții a ajuns la 22,2%, volum fără precedent. Practic fiecare al patrulea leu oferit de către bănci economiei naționale, este dat în domeniul construcțiilor. „Eu cred că domeniul construcțiilor s-a înfierbântat destul de tare în Republica Moldova, de aceea, în opinia mea, băncile trebuie să fie acum mult mai prudente, deoarece în 2022, pe la mijlocul anului vom avea, așa, o stagnare a creșterii prețurilor în domeniul construcțiilor”, a declarat expertul.
În construcții banii vin pe două direcții, pe de o parte se creditează populația pentru a cumpăra imobile, pe de altă parte se creditează companiile de construcții pentru a construi imobile. Peste 80% din creșterea creditelor în 2021 a fost determinată de cinci domenii, dintre care creditele ipotecare au asigurat o treime din creștere. Topul este completat de creditele de consum, creditele oferite pentru comerț, cele oferite mediului financiar nebancar, construcțiilor și altor domenii.
Per general, portofoliul de creditare a crescut în 2021 cu aproape 13 miliarde de lei, dintre care, cu 10,7 miliarde de lei au crescut volumul de credite bancare și cu 2,9 miliarde de lei creditele nebancare. În fiecare lună, în 2021, agenții economici și cetățenii se îndatorau cu 1,1 miliarde de lei. Creșterea poverii datoriilor este dublă față de anii precedenți.