Persoanele care doresc să construiască încăperi auxiliare și alte anexe la casele de locuit particulare, amplasate pe terenuri private, care nu depășesc suprafața de 15 metri pătrați, nu au nevoie de certificat de urbanism pentru proiectare şi nici de autorizație de construire.
Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, arată că se fac fără certificat de urbanism pentru proiectare şi fără autorizație de construire, lucrările care nu modifică structura de rezistență, aspectul exterior, caracteristicile inițiale ale construcțiilor şi ale instalațiilor aferente.
Din categoria acestor lucrări mai fac parte: reparațiile pentru împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, dacă nu se modifică forma acestora, înlocuiri şi reparații ale pardoselilor, pieselor de tâmplărie interioare şi exterioare, dacă se păstrează forma şi dimensiunile golurilor, lucrările de finisări interioare și exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă şi cromatica, înlocuiri sau reparații ale sobelor, instalațiilor, sistemelor, echipamentului şi utilajului tehnico-sanitar din interiorul clădirilor.
Tot aici se înscriu și înlocuirile sau reparațiile la branșamentele exterioare, aferente construcțiilor, reparațiile curente ale căilor de comunicații, accese de transport, parcări, trotuare şi scări, lucrări de întreținere, reparații curente ale infrastructurii căilor de comunicații, cu menținerea traseelor, funcțiunilor, suprafețelor şi volumetriei, lucrări funerare subterane şi supraterane în cimitire, instalarea mobilierului urban, dar și amenajarea terenului aferent construcției existente.
În cazul intervențiilor la monumentele de istorie, artă și arhitectură înscrise în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat va fi nevoie de certificate de urbanism pentru proiectare şi a autorizației de construire, sau, după caz, lucrările se vor executa în baza avizului prealabil pozitiv al Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării.
În același timp, pentru construcția unei case de locuit, a gardului capital sau a construcțiilor și anexelor gospodărești mai mari de 15 metri pătrați va fi nevoie de autorizarea lucrărilor. Pentru asta, persoana va depune o cerere pe numele primarului din localitatea unde se vor executa lucrările de construcții și va cere eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectarea și executarea clădirii. La cerere se va anexa buletinul de identitate pentru persoană fizică, sau certificatul de înregistrare, pentru persoană juridică și raportul de expertiză tehnică, în caz de reconstruire, restaurare, modificare sau consolidare a imobilului existent, elaborat de către experţi tehnici atestaţi.
Certificatul de urbanism pentru proiectare se va elibera în cel mult 20 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Termenul de valabilitate a acestui document reprezintă durata elaborării documentației de proiect, care nu poate depăși 24 de luni de la data emiterii certificatului. La cererea titularului, termenul de valabilitate a certificatului de urbanism pentru proiectare poate fi prelungit o singură dată, pe un termen de până la 12 luni.
Pentru a obține autorizația de construcție, potrivit legii, persoana trebuie să indice în cerere locul amplasării imobilului sau terenului și să anexeze: buletinul de identitate, certificatul de urbanism sau certificatul constatator, extrasul din documentația de proiect și contractul privind supravegherea de autor, semnat de către solicitant şi proiectant. Autorizația se va emite, la fel, de către primarul localității, în cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia.
Dacă imobilul sau terenul se află în coproprietate, se va prezenta și acordul autentificat notarial al coproprietarilor care pot fi afectați nemijlocit în procesul executării lucrărilor de construcție și în perioada exploatării obiectului construit. În cazul proiectărilor intervențiilor la monumentele de istorie, artă sau arhitectură ori în zonele construite înscrise în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, se va anexa extrasul din procesul-verbal al ședinței Consiliului Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii privind avizarea pozitivă a proiectului de execuție.
Emitentul autorizației de construire stabilește termenul de începere a lucrărilor de construcție de până la 6 luni din data eliberării acesteia. Neînceperea lucrărilor în termenul stabilit prin autorizații de construire duce la pierderea valabilității acesteia, fiind necesară emiterea unei noi autorizații.
Potrivit Portalului Serviciilor Publice, pentru emiterea certificatului de urbanism pentru proiectare, se va achita plata stabilită anual prin decizia consiliului local, ce nu va depăși suma de 50 de lei.