Protecția și securitatea sunt elementele ce nu trebuie neglijate sub nicio formă la locul de muncă. Mai ales când vine vorba de domenii precum industria grea sau industria construcțiilor. De aceea muncitorii respectă un set de norme, care includ, atât comportamentul adecvat, cât și echiparea corespunzătoare la locul de muncă. Unul din elementele principale este casca de protecție.
La prima vedere aceasta pare că nu este de mare folos pe un șantier unde se lucrează la înălțimi mari cu materiale dure și grele. Însă, iată câteva motive pentru care casca de protecție este obligatorie:
1. Protejarea capului de leziuni împotriva: impacturilor puternice; conductorilor electrici; amortizarea obiectelor ce pot cădea în cap;
2. Protecție împotriva alunecărilor sau căderilor: șantierele pot avea suprafețe lunecoase astfel că în cazul unei căderi casca va proteja capul de lovituri;
3. Mărește șansa de supraviețuire: în cazul unui accident pe șantier, utilizarea căștii reduce șansa unor leziuni grave sau chiar fatale asupra capului;
4. Mărește vizibilitatea muncitorilor: probabil trecând pe lângă un șantier în lucru ați observat cum muncitorii au căști de protecție, fiind de culori diferite. Asta permite ca fiecare muncitor să fie vizibil și identificabil.
Fiecare culoare a căștilor de protecție are semnificații diferite. Iată culorile căștilor și predestinarea lor în accepțiunea internațională:
1. Albă – inginerii, supervizorii, arhitecții, inspectorii
2. Albastră – electricieni, lemnari, alți tehnicieni
3. Roșie – pompieri, personal responsabil de protecția muncii
4. Verde – ofițeri de siguranță / sănătate
5. Gri – pentru vizitatori, comercianți etc.
6. Galbenă – operatori de terasare
7. Maro – sudori etc.
8. Portocalie – operatori de ridicări sau circulație
Culorile căștilor de protecție pot diferenția în funcție de zona șantierului, tipul șantierului, procesul de lucru, posibilitățile, regulile și preferințele companiei.