Am descoperit încă o frumusețe de casă bătrânească restaurată cu multă dăruire de către soții Marina și Radu Coșneanu. A fost construită în 1950 pe mal de Nistru, în localitatea Molovata din raionul Dubăsari, și cumpărată de către familia Coșneanu în anul 2020. S-au făcut multe lucrări de construcție și amenajare, pentru a însufleți imaginea rustică de odinioară. Despre toate ne-au povestit soții Coșneanu în acest articol.
Am găsit casa bătrânească
Fără fundație, pereții din piatră acoperiți cu lut. Uși și ferestre din lemn deteriorat de trecerea timpului. Acoperișul casei din foi de ardezie, iar o anexă pentru adăpostirea animalelor era cu stuf.
Un proiect cu dedicație
Scopul inițial a fost restaurarea unei case bătrânești și nu construcția ei. A fost nevoie de întărit fundația așa cum deja apăreau fisuri pe unii pereți. Am decis să modificăm acoperișul care presupunea o altă greutate comparativ cu foile de ardezie. La momentul de față acoperișul este din stuf și dorim să amenajăm o mansardă sub acesta, suntem în proces.
A fost demolată veranda din sticlă pentru a face o terasă mai încăpătoare, dar și din necesități legate de acoperiș (pregătirea acestuia și mărimea necesară). Din ogradă au fost demolate unele anexe ca să avem una mai spațioasă pentru oaspeți.
Lucrările de construcție
Au fost coordonate în totalitate de stăpânul casei Radu Coșneanu. El a gândit întregul concept și designul, a coordonat cu echipele de muncitori care au participat pe parcursul construcției. Au fost mai multe echipe de muncitori.
Sobar de profesie
Soțul este un specialist foarte bun, cred că cel mai bun de la noi din țară. În curtea casei am amenajat un cuptor cu toate necesitățile. E un loc în care gătim cu plăcere pentru oaspeții casei, iar prezența cuptorului fortifică imaginea rustică a casei.
Costurile suportate
Lucrările de reconstrucție au fost inițiate în 2020, perioada în care prețul materialelor de construcție erau în continuă creștere. Cea mai mare provocare a fost modificarea acoperișului, acoperirea casei cu stuf. În general, toate lucrările au fost costisitoare și, pe lângă materiale de construcție, este destul de greu să găsești meșteri care să lucreze calitativ și în timp rezonabil. Constructorii buni sunt ocupați și serviciile acestora costă destul de mult.
Îmi este greu să dau o cifră exactă a investiției totale anume în reconstrucție, mai ales că calculele inițiale nu au coincis nici pe departe cu investiția de până la moment (încă mai facem lucrări de construcție).
Provocări
Pe parcursul construcției am avut și noi diferite momente de ezitare. Este adevărat că obosești. Însă atunci când deja se conturează ideile și cu încetul se văd rezultatele, acestea îți oferă energia de a merge mai departe.
Este regretabil că sunt foarte puține programe de finanțare a reconstrucțiilor, mai bine zis, ele aproape că nu există sau condițiile de finanțare sunt în așa fel încât, oricum, investiția inițială stă pe umerii aplicantului la program.
Încurajăm reconstrucția caselor bătrânești
Pentru noi este destul de interesant să vedem alte idei, poate chiar să ne inspirăm unii de la alții și, de ce nu, să conlucrăm în scopuri comune. Îi motivăm pe cei doritori de a face acest pas.
Dacă doriți un asemenea proiect
Cred că un aspect foarte important este proiectul – în ce stare este casa și ce se propune de obținut, aprecierea financiară a proiectului, sursa de finanțare a acestor investiții, cine va monitoriza construcția și echipele care se vor ocupa de construcția propriu-zisă. Nu mai puțin importantă este și durata preconizată a construcției.