Pentru mulți, construcția unei case la sol este un vis, căruia nu i se dă vreo șansă la realizare. Alții, așa ca Natalia și Denis Gînga, își îndreaptă toate eforturile pentru a-și îndeplini marile dorințe. Au trăit în cămin studențesc, în apartamente luate în chirie, au renunțat la vacanțe, timp în care au crescut 2 copii, ca șase ani mai târziu să se mute la cuibul lor, pe care l-au construit împreună și despre care ne-au povestit pe etape, în următorul articol.
Mereu ne-am dorit o casă la sol
Era ceva cert, fără alte opțiuni. Cuplul nostru are peste 13 ani, timp în care am trăit de la cămin studențesc, la apartamente luate în chirie prin toate sectoarele din Chișinău. Această experiență ne-a făcut să înțelegem că viața în colivie nu este despre noi. Iar de când au apărut cei doi copii ai noștri, am devenit avizi după spațiu și aer curat, după natură și libertate.
Nu ne-am dorit o casă în Chișinău, întrucât capitala noastră este prea aglomerată, poluată, cu ambuteiaje interminabile și prețuri cosmice la teren. Atunci am căutat o alternativă, care s-a adeverit a fi cea mai bună idee.
Am ales să ne construim casa în Pașcani, Criuleni
Cel mai frumos și pitoresc sat pe care îl cunoaștem din apropierea capitalei. Mai mult, este locul de baștină al soțului meu, iar eu m-am îndrăgostit iremediabil de această localitate. Lotul casei noastre se află lângă un imaș incredibil de verde, traversat de râul Ichel, cu stânci bătrâne și pini. Părea mai mult decât perfect, iar pentru noi – niște iubitori de natură și drumeții, era un adevărat colț de rai. Iar faptul că e aproape de Chișinău și ne permite să facem naveta zilnică, îi mai dădea puncte bonus. 🙂 Astfel, am pornit să ne construim visul la propriu și la figurat – o casă așa cum ne-o dorim!
Construcția a fost o adevărată epopee
Care a durat 6 ani. Probabil, dacă ai bani suficienți, termini casa mult mai repede. Însă pentru noi, o familie tânără, care în același timp a făcut și doi copii, a fost greu.
Pentru început am ales modelul de casă. Eu sunt pasionată de arhitectură, în mod special de conace. De aceea, am dorit ca locuința noastră să ne reprezinte. După care am proiectat camerele, să fie toate utilizabile, fără odăi pentru sărbători, așa cum practicau buneii noștri. 🙂 Totodată, am ținut să avem o terasă cu baldachin, pentru a savura un suc în zilele toride de vară și un beci, pentru a depozita un vin bun, făcut de soțul meu, o zonă pentru garaj, teren de joacă pentru copii și un șopron pentru depozitarea tuturor nimicurilor. Ah da, și grădina noastră, care e cireașa de pe tort. Noi am transformat-o într-o mică livadă, cu pomi fructiferi și decorativi. Și multe flori. Lipsește doar gazonul și irigarea. Dar, toate la timpul lor. 🙂
Sugestii
La rândul său, soțul s-a ocupat de partea birocratică și găsirea tuturor meșterilor, care este cel mai greu lucru. O sugestie a noastră este să investiți în meșteri calificați și materiale de construcție bune, ca să aveți un rezultat pe măsură. Iar dacă aveți sau planificați copii, atunci optați doar pentru vopsele lavabile. Sunt mai scumpe, dar credeți-mă pe cuvânt, o să mă pomeniți de bine. 🙂
Întrucât am lucrat doar cu profesioniști, meșterii ne-au ghidat și au venit cu sfaturi utile, pentru care le suntem recunoscători. Și încă un sfat – nu luați meșteri care susțin că le pot pe toate. Adică pricep și în clădirea temeliei și în instalarea electricității. Asta pentru că fiecare etapă în construcție e o adevărată știință și cere specialiști pe segmente, și nu universali.
Etapele construcției
De la prima cărămidă și până la primul somn în casă nouă au fost 6 ani. În tot acest timp ne planificam bugetul pentru o nouă investiție. De exemplu, într-un an ne-au ajuns bani doar pentru acoperișul din țiglă flexibilă, iar anul următor am agonisit bani pentru gard. Pentru toate aceste investiții a trebuit să renunțăm la călătorii și vacanțe sau alte cheltuieli personale, dar s-a meritat efortul. Cel mai mult ne-a stagnat începutul pandemiei. Atunci am pus totul pe pauză din cauza lockdown-ului, dar și pentru că pur și simplu nu mai aveam bani. Eram pe ultima sută de metri, dar s-a dovedit a fi cea mai grea perioadă, întrucât cu toții eram derutați. Însă anume pandemia ne-a făcut să înțelegem și mai mult că o casă la sol este un adevărat lux. Nu pentru confortul pe care ți-l oferă, ci pentru aer, pentru cer senin, pentru copaci verzi, pentru ciripitul păsărilor, pentru ceapa verde din propria grădină. Toate astea sunt un lux!
Socoteala de-acasă nu corespunde cu cea de la piață
Cu siguranță, să construiești o casă e o mare cheltuială. Întrucât lucrările au durat câțiva ani, am traversat mai multe etape în care au crescut prețurile atât la materialele de construcție, cât și pentru serviciul meșterilor. Unica scutire a fost faptul că magazinele de la care ne făceam achizițiile, ne făceau reduceri. Cu meșterii nu am putut negocia, întrucât experiența costă, iar noi ne-am dorit calitate. Cea mai scumpă lucrare a fost fațada din piatră de cotileț a casei și izolarea termică. Datorită lor, casa e caldă și frumoasă.
Cele mai vizitate magazine
Toate materialele de construcție le-am cumpărat de la magazinul MCF- Engros – are cele mai bune prețuri, materialele pentru rețeaua electrică le-am luat de Volta, tot ce ține de rețeaua de apă și canalizare – de la Romstal, iar cea mai frumoasă gresie și faianță am găsit-o la magazinul ABC.
Am apelat la un designer de interior
Datorită lui ni s-a ușurat înzecit munca, întrucât era folosit util fiecare centimetru de suprafață, fiecare priză și întrerupător își avea locul, astfel ca, ulterior, să nu umplem casa de prelungitoare. La fel, am procurat cu ușurință gresia și faianța, întrucât știam exact ce model ne trebuie, iar designerul nostru ne-a însoțit la magazin, ca să ne consulte. Dacă optați pentru un designer de interior, atunci alegeți-l cu precauție, astfel ca preferințele dvs. să corespundă cu stilul cu care acesta lucrează. Noi am apelat la designerul Ana Cecan, fondatoarea studioului de design interior Chic Design, care a rezonat perfect cu preferințele și gustul meu. (La acest capitol, soțul are deplină încredere în mine. 🙂 ) Eu am pledat pentru stilul neoclasic. Este rafinat și nu se demodează niciodată.
Pentru tinerii care își planifică o casă
Le recomand să nu renunțe la visul lor. Cea mai grea este pornirea, adică începutul, după care, toate se aranjează și totul merge ca pe roate. Și noi am pornit cu o sumă infimă, agonisită de la nuntă, iar azi, după nenumărate gazde și mutări cu doi copii cărați după noi, suntem în casa noastră.